Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opowiadanieeee

Teściowa mówi do mnie ,,mamo''

Polecane posty

Gość opowiadanieeee

Teściowa napisałam, aby było krócej. Faktycznie jest to mama mojego narzeczonego, zwracam się do niej ,,pani''. Wcześniej zwracała się do mnie bezosobowo, zresztą miałyśmy rzadki kontakt. Teraz, gdy mamy dziecko, to i spotkania są częstsze. No i zaczęła nazywać mnie mamą. Nie podoba mi się to. Czy miałyscie taka sytuacje? Jak z tego wybrnąć?

Gość gość
Ja mowie do niej na pani, tez mama mohego narseczonego i tak zostanie ;) odkad urodzilam zaczela bardziej sie czepiac ciagle probuje mnie poprawiac to zle to nie tak choc sama ma 76 lat i dzieciaka na rece nie potrafi wziac. Jest strasznir zaborcza.

Gość opowiadanieee
Tez mowie do niej niej per pani. To ona nie używa mojego imienia tylko nazywa mnie mamą.

Gość gość
nie wybrniesz chyba że zaproponujesz wprost żeby mówiła Ci po imieniu wtedy ona powinna wykorzystać moment i zaproponować ci to samo, Ile ona ma lat?

Gość opowiadanieee
Ma 60 lat. Mnie pasuje mówić do niej na Pani, nie każe jej do mnie tak się zwracać, jestem dużo młodsza. Ale ,,mamo"? Przecież nie jestem jej matką, na litość boską...

Gość gość
60 to w sumie sama mogłaby zaproponować Ci żebyś mówiła do niej po imieniu. Jak jestem u kuzynki która też nie ma ślubu i słyszę jak do rodziców faceta mówi pan/pani to jakoś tak dziwnie. Mieszkają w jednym domu parę lat, dziecko jest . Nie oceniam to tylko moje zdanie ale dziecko się zapyta kiedyś czemu tak

Gość gość
Trsciowa to obcy czlowiel, a w porzadku jest tylkp jedna na milion

Gość gość
A moze zaprezentujesz nam tutaj jakimi slowami zwrocilabys sie do tej kobiety, aby zaproponowac jej inna forme zwracania sie do ciebie. Bo twoja ,,tesciowa,, nie mowi do ciebie mamo jako ona, tylko wchodzi w role swojego wnuka/wnuczki. W tej formie jakiej ona uzywa, to ty jako partnerka jego syna dla niej nie istniejesz - istniejesz dla niej tylko jako mama jej wnuczatka. Wg mnie ona robi ci honor mowiac do ciebie ,,mamo,, . - bo rownie dobrze moglaby sie zwarac per ,,ej te,, - skoro nie masz slubu z jej synem.

Gość opowiadanieee
Szczerze mówiąc, to ja się dziwię, że tak proste rzeczy trzeba ludziom wykładać. Mam imię. To, że nazywa mnie mamą, to dla mnie żaden honor. Nie jestem jej matką. A serio ,,ej te"? Zwracasz się tak do kogoś?

Gość gość
Powinna się do ciebie zwracać po imieniu bo to najprostsza i najnaturalniejsza forma natomiast nazywając się mamą niejako trzyma dystans, nie przyjmuje ciebie jako partnerki życiowej męża czy swojej przyszłej synowej , bardziej widzi cię jako matkę swojego wnuka stąd nazywanie cię MAMĄ. Zaproponuj by mówiła ci po imieniu, dziwię się że tego nie zrobiłaś.

Gość gość
Ale wy macie problemy buhaah .Ksiezniczki na ziarnku grochu .A jedna z druga nie ma jezyka w buzi ,zeby powiedzec co nie pasuje .Bidulki bez forum nie umia samodzielnie myslec uhahaha .

Gość gość
gość wczoraj Powiedz że żartujesz:):):) kobieta starsza o pokolenie a ty chciałabyś jej tykać na per ty,zupełny brak wychowania. Można mówić per pani,np.pani Ewo ,nie musisz mówić mamo,choć to w twoim przypadku jako synowej nie prawdziwa mama a raczej"tytuł".Czy wy do jasnej...... jestescie tak ciemne że nie potraficie znależć tak prostego rozwiązania,a co wam tak zalezy na tym mowieniu po imieniu,szukacie sobie koleżanki.Matka męza to nie wasza kumpela,szacunek z racji wieku się należy i dystans bo nigdy wam nie będzie z nią po drodze.Dlaczego? bo jak każda kobieta, dużo widzi ,czego wasz mąz nigdy nie zauważy,a wy tego nie chcecie.

Gość gość
one są wszystkie jak jeden mąż niedorozwinięte emocjonalnie.

Gość opowiadanieee
12:13 Nie wiem do kogo Ty piszesz. Post z 20:41 nie jest mój. Nigdzie nie napisałam, że chciałbym mówić na ty do matki narzeczonego. Forma pani jak najbardziej mi odpowiada. Nie pasuje mi to, że ona mówi do.mnie mamo. I co mam jej powiedzieć? Proszę, aby pani mówiła do mnie po imieniu?

Gość gość
Ja do teściów też mówię pan/pani cale małżeństwo. Zreszta niedługo to będą eks teściowie.

Gość opowiadanieee
Nie chcę urazić niektórych tu piszących, ale proszę czytać ze zrozumieniem.

Gość gość
Mówi do Coebie mamo bo chce żebyś zaproponowała jej przejście na Ty.

Gość gość
A ja zaproponowałam swojej synowej dalej per pani,sama tez sie do niej zwracam Pani....Anno i uważam że rozwiązałam problem.Po co dziewczę ma się miotać i pisać na forach jak to jej słowo mama nie przejdzie przez gardło bo już jedną ma swoją ta która ją urodziła. Obie jesteśmy widać zadowolone choć kontakty są bardzo ograniczone,każdy ma swoje życie.

Gość opowiadanieee
gość 13:46 Przecież ja nie mogę jej zaproponować przejścia na ty... W sumie jej zięć nazywa ja babcią i oni to uważają za normalne :-/

Gość gość
Same kretynki na tym forum siedzą. Czy wy nie potraficie czytac? Mamo! Tak mowi teściowa do swojej jeszcze nie synowej. Ludzie. Szok. W podstawówce to chyba tylko scieralyscie tablice. Teściowej powiedz ze masz na imie.... I zeby tak sie do ciebie zwracała. Proste.

Gość gość
gość dziś kretynka to chyba ty jestes,bo to akurat dokładnie wszyscy rozumieja tylko ty nie rozumiesz że oni rozumieją.A to zę mowi na nią mamo,to mówi poprzez dziecko np.mamo zrób picie dziecku,czy tam Kamilkowi etc.,przyjęła taka formę ,może to prosta kobieta.

Gość gość
Autorko, robisz z igly widly. Nie rob tego bledu, ktory ostatnio zrobila moja mama. Otoz moja bratowa byla z dzieckuem u mojej mamy i poniewaz przy dziecku zwraca sie do mojej mamy babciu, to naturalnie odruchowo powiedziala tak do niej raz w pomieszczeniu, w ktorym akurat byly same bez dziecka i moja mama bardzo glupio zareagowala, bo powiedziala do niej, cos takiego mniej wiecej: czy ja jestem twoja babcia? Przeciez dziewczyna nie powiedziala do niej babciu w zlej wierze, no bez przesady. Mnie przy tym nie bylo, ale mi sue pozniej pochwalila swoja reakcja, a mnie rece opadly, bo w ten sposob pracuje na chlodne relacje z synowa, tak jak autorka z przyszla tesciowa. Dziewczyno nie bierz wszystkiego tak dosliwnie, nie czepuaj sie i nie szukaj podtekstow i drugiego dna we wszystkim co ta kobieta robi i mowi w stosunku do ciebie. W ten spisob tylko oziebiasz wasze relacje. Otworz sie na drugiego czlowieka i przestan go automatycznie oceniac.

Gość gość
mów do niej "córciu", od razu przestanie :)

Gość gość
gość dziś I miała św.rację że załatwiła temat na gorąco.Tesciowa jest babcia dla jej dziecka a nie dla synowej.Jest to słowo zarezerwowane dla wnucząt.Chłodne relacje synową mówisz??? a co ocieplą się wtedy jak synowa zacznie sobie pozwalać i babciować teściowej? Kazdy musi znac swoje miejsce w szeregu.

Gość gość
Durne dziunie,jak nie wiedza czego sie czepić to szukają drugiego dna by dowalić tesciowej.A tesciowe i tak leja na was,dobrze wiedza jakie z was szelmy.

Gość gość
Nie przesadzaj. Jak do mnie mowi ciociu, w sensie ciociu dziecka, to dla mnie to nie jest cos niewlasciwego, mimo ze nie jestem jej ciocia. Co wy dziewczyny macie takie pozaciskane zwieracze? Czemu jestescie takie zaciete? Przeciez zwrot babciu, mamo czy ciociu nie sa obrazliwe. Niektorzy maja po prostu taki styl i juz. Nie mowia tego zlosliwie.

Gość gość
Zreszta pamietajcie, ze wiekszosc z was w przyszlosci tez bedzie tesciowymi i/lub babciami, wiec traktujcie swoje tesciowe i babcie waszych dzieci tak, jak wy chcialybyscie byc traktowane w przyszlosci przez wasze synowe i matki waszych wnuczat. Rozluznijcie poslady.

Gość gość
nie widzisz róznicy jak gowniara mowi do tesciowej babciu? a do rówiesnicy ciociu???? bo ja widze i moje zwieracze zapewniam cie ze są ok.

Gość gość
Ale to nie jest chamskie, wiec jaki ty masz z tym problem? Nie ma nawet nad czym rozkminiac. Chyba masz za duzo wolnego czasu skoro masz poblemy egzystencjalne takiej wagi... Chyba czas poszukac pracy albo jakiegos wartosciowego zajecia, co? Pamietaj dziewczyno, traktuj innych tak jak bys sobie zyczyla, zeby ciebie traktowano. Jestes niedojrzala.

Gość gość
gość dziś problemy to wy macie.bo chciałybyście tykac tesciowj po imieniu,jesli sie nie da, to zwracac sie razem z dzieckiem ..babciu. Czas przestudiować savoir vivre