Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Prezent ślubny koperta

Polecane posty

Gość gość

Toczy się na ten temat wiele dyskusji, więc napisze co sądzę: 2 osoby czyli para powinna dać 500 zł dla znajomych i kuzynów, 1000 dla bliskich przyjaciół, 1500 - 2000 dla rodzeństwa. Pozdrawiam

Gość gość
każdy powinien dać tyle, na ile go stać

Gość Liwcia567
ja mam zasadę , że nie daje kopert. Kupuję po prostu konkretny prezent. Za 2 miesiące idę na ślub siostry i najprawdopodobniej dostanie zmywarkę. Widziałam rewelacyjne i w dobrych cenach na electro.pl i sama się zastanawiam nad zmiana swojej na bardziej nowoczesny i oszczędny model :)

Gość fejkt
nie lubie ludzi który nie dają kopert, cholera skąd wiesz co potrzebne jest młodej parze ? Kuynka moja dostala same koperty moze tam chyba od jskichs mlodych ludzi jaki maloznaczacy prezent, wyposazyli sobie mieszkanie, po taniości, zamawiali na avans.pl i w ogóle robili w necie zakpupy niemalze całe, i to jest prezent, a nie ... porcelana ... albo zestaw do obiadu ...

Gość gość
A ja nie lubię ludzi, którzy chcą się wzbogacić na weselu :) Albo wyznaczają kwoty, które koniecznie trzeba włożyć do koperty. Daje tyle, ile uważam za stosowne. I nie sugeruje sie ceną za "talerzyk", bo to nie ja decyduję, ile chcę zapłacić za gościa. To tylko i wyłącznie wybór i/albo FANABERIA młodych.

Gość gość
Nikt nie mówi o wzbogacaniu się co ty mówisz w ogóle?!!!! Wesela za darmo nie robią, więc się nie martw ze wyjadą na plus. A taka jak ty pewnie sobie myśli nie dam im tyle bo jeszcze będą mieli lepiej niż ja i taka jest prawda tych co nie dają kopert, żeby tylko komuś innemu nie było lepiej. Bo najlepiej by było gdyby młodzi po weselu mieli tylko długi, wtedy gość taki jak ty byłby zadowolony.

Gość gość
a ja wychodzę z założenia, ze jak kogoś nie stać, to niech wesela nie robi, a nie liczy na zwrot w kopertach. Ja na wesele nie miałam i nie robilam, nie oczekiwałam prezentów. Byłam ostatnio na weselu znajomych. Było "na bogato". Daliśmy tyle, ile uznaliśmy za stosowne. I nie zamierzam się zastanawiać, czy pokryło to koszty noclegu, dodatkowych barów i innych atrakcji. Dla mnie to był spory wydatek. Prawda jest taka, że najchętniej bym nie jechała, bo dla mnie koszt paliwa (350km w jedną stronę), sukienki (nie miałam żadnej stosownej) itp. i koperty to rezygnacja ze skromnych wspólnych wakacji z mężem i dzieckiem.

Gość gość
Ja uważam że każdy daje ile może. Przecież trudno zwrócić koszt wesela, u nas gdyby wziąć pod uwagę wszystkie koszty to wychodzi ok 500 zł na osobę, co co przepraszam, ludzie mają nam dawać 1000 zł za parę? Przecież toż to prawie na wakacje można pojechać :). Bez przesady, co się zwróci to się zwróci, do wesela ponad rok - jest czas żeby zbierać na nasze wymysły ;).

Gość morning_coffee
Zgadzam się z tym, że to młodzi decydują ile mogą zapłacić za gości i taką salę też wynajmują. Nie jest obowiązkiem gościa pokrywać za siebie (ach te "talerzyki"...). Jeśli ktoś zechciał zrobić wesele w mega drogim miejscu (są chyba przecież jakieś dworki, pałace, itp. z kosmicznymi wręcz cenami od osoby), to to nie jest mój wymysł i nie muszę płacić za siebie - kultura wymaga ode mnie żebym nie przychodziła z pustymi rękami na wesele, czyli daję prezent rzeczowy (wtedy wypada zapytać co chcieliby dostać żeby nie powielać lub nie dać czegoś co najchętniej młodzi by wyrzucili) albo w kopercie (bez skąpstwa, ale też tyle na ile mnie stać i adekwatnie do tego jak bliscy są mi młodzi, nie wyobrażam sobie zaciągania kredytu czy brania pożyczki na prezent ślubny).

Gość gość
Mnie śmieszą takie granice cenowe.. Ile mogę tyle dam. Nie mówię że daje 100 czy 300 zł za parę ale byliśmy ostatnio na weselu u dobrych znajomych i nie daliśmy 1000 zł tylko 500 zł bo sami jesteśmy przed weselem i szastać nie możemy tak bardzo, zwłaszcza że 3 tygodnie przed naszym ślubem mamy kolejne wesele, gdzie też damy 500 zł i uważam że to nie jest wcale mało... tylko w sam raz.

Gość gość
a ja uważam, że 500 zł to troszkę za dużo jak na prezent dla znajomych. Tyle dałabym np. kuzynce (z którą mam bliski kontakt, a nie taką, z którą spotykam się np. tylko na pogrzebach :P) Dla znajomych max. to 400 zł za parę (mówię tylko o weselu, bo na poprawiny z reguły nie chodzę :) i nie interesuje mnie, czy ktoś robi poprawiny, czy nie.

Gość gość
Jak koperty to tylko na www.viperprint.pl !