Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak się zabezpieczyć?

Polecane posty

Gość gość

Mam już jedno dziecko, nie chce więcej, mąż chce, bo syna musi mieć! Jak mam się bronić? Tabletki antykoncepcyjne nie wchodzą w grę, body nie mogę ze względów zdrowotnych, prezerwatywy czy stosunek przerywany oczywiście odpadają bo mąż chce mnie koniecznie zaplodnic, wiec co mi zostaje?

Gość gość
zastrzyk

Gość gość
Jaki znowu zastrzyk?

Gość gość
antykoncepcyjny domięśniowo, wystarcza raz na 3 miesiace

Gość gość
A ten zastrzyk to czasami nie działa tak jak tabletki antykoncepcyjne? Tabletek nie mogę ze względu na wątrobę i ryzyko zakrzepicy żył

Gość gość
zastrzyk nie działa na wątrobę.

Gość gość
Spirala bez hormonów, ewentualnie za granicą podwiązanie jajowodów.

Gość gość
Spirala na ile starcza?

Gość gość
Ja również polecam zastrzyk. Sama kilka dobrych lat stosowałam pigułki i powiedziałam dość. Mam dwoje cudownych dzieci i więcej nie pragnę. Chciałam plastry, ale mam za wysokie ciśnienie i lekarz nie chciał mi ich przepisać. Mam za sobą drugi zastrzyk antykoncepcyjny i jestem zadowolona. Przyjmuje go raz na 12 tygodni :-)

Gość gość
Jest jeszcze implant antykoncepcyjny, ale jest drogi i duże ryzyko skutków ubocznych. Niby raz na 3 lata, ale ja musiałam wyciągnąć po 8 mies bo krwawienie non stop, byłam bardzo znerwicowana itp. Nie polecam. Co do wkładki to słyszałam, że usuwanie jej jest bolesne...poza tym sama świadomość, że mam coś w pochwie 24h\ dobę i podczas stosunku, jakoś mnie zniechęca...

Gość gość
ile ten zastrzyk kosztuje

Gość gość
Sorry autorko, ale żaden zastrzyk, nie sugeruj się tym, co piszą panie, które go brały. Zastrzyk to jednorazowa OGROMNA dawka hormonów, która nie jest obojętna dla organizmu. Jest mnóstwo przeciwwskazań do takiej antykoncepcji, jeśli nie możesz brać hormonów w tabletkach, to zapewne nie możesz brać w zastrzyku. Nie wiem jak z wątrobą przy zastrzyku, ale ryzyko zakrzepicy jest przy nim na bank wielkie, a zakrzepicy nie można bagatelizować (wiem, bo sama jestem genetycznie mocno obciążona). Poza tym jeśli lekarz proponuje zastrzyk to żaden z niego lekarz. Prawda jest taka, że zastrzyki dostają przede wszystkim takie kobiety, które z jakiś przyczyn nie są w stanie przyjmować regularnie tabletek (zapominają itp). Więc zastrzyki są polecane np dla pań z chorobą alkoholową, albo pań chorych psychicznie:) Co do innych metod: nie podpowiem Ci zbyt wiele, bo na razie jeszcze nie zdecydowałam się na jak będę się w przyszłości zabezpieczać, ale słyszałam sporo dobrego o wkładkach, zakłada się je chyba na 3-5 lat, koszt jednorazowy (jak się przeliczy na tak długi okres) też nie wychodzi źle. Najlepiej spytaj się dobrego ginekologa o to, a nie na forum, bo tu (na ogół) nie dostaniesz rozsądnej odpowiedzi.

Gość gość
Zastrzyki przyjmują kobiety alkoholiczki lub chore umysłowo...błagam Cie idź Ty lepiej do psychiatry bo to z Tobą moja droga jest coś nie tak... Każda metoda ma swoje za i przeciw i trzeba się z tym liczyć przyjmując antykoncepcję hormonalna. Nie upoważnia Ciebie jednak przy tym obrażanie innych kobiet, które zdecydowały się na antykoncepcję, do której to Ty masz wątpliwości.

Gość gość
Koszt jednego zastrzyku to ok 40-50 zł. Powtarza się go co 3 miesiące.

Gość gość
gość dziś Zastrzyki przyjmują kobiety alkoholiczki lub chore umysłowo...błagam Cie idź Ty lepiej do psychiatry bo to z Tobą moja droga jest coś nie tak... Każda metoda ma swoje za i przeciw i trzeba się z tym liczyć przyjmując antykoncepcję hormonalna. Nie upoważnia Ciebie jednak przy tym obrażanie innych kobiet, które zdecydowały się na antykoncepcję, do której to Ty masz wątpliwości. XX To, że takie zastrzyki przyjmują kobiety chore, to opinia ginekologa.