Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paula2409

OSPA potrzebuje dorady co ze strupkami?!?!

Polecane posty

Witam corka ma prawie 4latka i wlasnie przechodzi ospe tzn.zaczynaja pojawiac sie strupki ale nie wszedzie ma tego dosc sporo i ma jeszcze duzo takich malych jak to nazwac "chrosteczek"i nie wiem czy one wszystkie zostana wypelnione tym plynem i pekna jak myslicie? Na czole odpadl jej juz jeden strupek i zostala taka niby rozowa plaska "ranka"czy to mam tez caly czas smarowac czy juz zostawic zeby zanikalo powoli?:-)

Gość izzusia
wszystkie krostki trzeba zdrapać, wtedy szybciej pozbędziesz się zalegającej ropy

Gość gość
Gościu powyżej chyba masz coś z głową. Ospy nie wolno rozdrapywać bo wirusy roznoszą się na całe ciało. Smarować pudrodermem aż same przyschną , dotąd aż nie będzie wylewał się płyn.

Gość izzusia
to ty masz coś z głową. trzeba zdrapywać i przypalać, np. spirytusem - wtedy wypalą się zarazki. nie wprowadzaj ludzi w błąd. chyba, że reklamujesz ten środek za 0,50 groszy za 1 post

Gość gość
Nie wolno drapac! Jesli masz wątpliwości to zadzwoń do przychodni. Moj syn zdrapal w dwoch miejscach i teraz tam zostaly slady takie dolki. Reszta zeszla i nie ma śladu a byl cały zsypany. Dziecko smarowalam chyba tym co ktos wcześniej pisał taki bialy puder w plynie. Idz do lekarza on powie co i jak.

Gość sizu
Ja polecam przebijanie igłą i przypalanie, np. jodyną

Nam lekarz przepisał "Pudroderm" właśnie ten biały krem tylko nie wiem do końca czy smarować te plamki czerwone jak strupki odpadają czy nie? Za zdrapywaniem to raczej nie jestem jak odpadnie to raczej samo bo właśnie obawiam się potem o jakieś blizny bo już słyszałam że lubią zostać i to na całe życie dziurki itp. a w sumie najważniejsza jest buzinka :D

Dużo osób twierdzi że nie powinno kąpać się dziecka przy ospie a z tego co czytałam i mówią lekarze teraz się zmieniło i dziecko powinno się nawet codziennie kąpać,my córkę wykąpaliśmy już ze 2 razy w wodzie z nadmanganianem potasu co bardzo polecam bo dało jej dużą ulgę a miała tego na prawdę dużo i strasznie ją swędziało przy czym musieliśmy podać środki przeciwhistaminowe (tzn.cetyryzynę) bo histamina powoduję świąd skóry i musieliśmy to trochę zatrzymać, na drugi dzień córka obudziła się z uśmiechem na twarzy dała się posmarować bo wcześniej bo strasznie płakała gdy trzeba było jej to smarować i za każdym dotknięciem był płacz po prostu jakaś masakra...

Gość gość
Smaruj wszystko ten puder nie zaszkodzi a pomoże. Jeśli nadal masz wątpliwości to zadzwoń do poradni a nie sluchaj glupich komentarzy. Bo tylko krzywde dziecku zrobisz

Gość gość
moja córka miała bardzo dużo krostek podczas ospy. Lekarka mi powiedziała, że ten pudroderm zatyka pory, kazała wacikiem punktowo nakładać roztwór gencjany na spirytusie, a w miejscach intymnych i np. ustach - też gencjana, ale roztwór wodny. Dziecko jest wtedy całe fioletowe, ale krostki naprawdę ładnie przysychają. Dziecko kąpałam codziennie, krostki smarowałam zawsze na nowo po kąpieli, dopóki nie przyschły. Strupki spadły same po jakimś czasie - na pewno nie wolno ich drapać, bo zostaną blizny!