Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Posiadaczki Posiadacze kotow. Jak tam z porzadkiem u was w domu

Polecane posty

Gość gość

Ja mam 2 i niestety moje mieszkanie wyglada tragicznie. Pracuje na caly etat i nie mam czasu sprzatac codziennie. Robie to zatem tylko w weekendy. Niestety nawet jak wysprzatam, wymyje wszedzie podlogi to za kilka godzin znowu to samo.... Sierc kotow jest wszedzie, nawet w moim jedzeniu. Nie wspomne o ciuchach - codziennie wieczorem musze poswiecic mnostwo czasu na czyszczenie rolka spodni, bluzek i marynarek (pomimo ze sa w szafie). Na stole ciagle ich lapy, nawet na kuchennym blacie. Niedawno przezylam rano szok, jak w moich nowych butach z biala wkladka w srodku znajdowaly sie resztki miesa. Ostatnio nawet wywlekly z lazienki do przedpokoju szczotke do czyszczenia ubikacji (nie wspomne o tym, ze potem laduja mi sie do lozka). Zaczelam powoli wstydzic sie mojego mieszkania. I nawet przestalam zapraszac znajomych do domu, bo wiem jak bardzo dbaja o porzadek. Jak widze u kumpeli jasna sofe i biale dywany to zastanawiam sie czy dobrze postapilam biorac je do siebie....Z drugiej strony to kochane kotki i przynosza mi wiele frajdy. A ja kocham zwierzeta....

Gość gość
Ty spamerze bardzo smieszne, usmialam sie do rozpuku

Gość gość
Durny kretyn

mam dwa koty i nie widzę problemu ubrania trzymam schowane, koty tam nie wchodzą sprzątam podłogi raz lub 2 razy w tygodniu, na wiosnę i jesienia włosów jest więcej, bo koty linieją jak sie ma zwierzęta to oczywiste jest, że w domu sterylnie nie będzie ja swoje koty kocham i w życiu nie założyłabym tematu, jakie to mi brudy w domu robią

Gość gość
brawo chociaż jeden właściciel przyznał się jak jest naprawdę mając zwierzęta, mój teść uważa,że jest u niego super czysto (ma 3 koty), a rzeczywistość: papier toaletowy się wala, bo kotki muszą się pobawić wszędzie sierść, której on rzekomo nie widzi kocie odchody w kącie, też absolutnie niewidzialne kocie żarcie w mega brudnych miskach i latem pchły, byłam u niego tylko kilka razy i te pchły mnie stamtąd raz na zawsze wykurzyły i niech się mąż oburza, ale więcej go nie odwiedze

Gość gość
Do wszystkich,którzy tak narzekają na swoje koty: Cieszcie się,że wasz kot nie traktuje domu jak jednej wielkiej kuwety,bo u mnie tak jest.Cały dom mam zasiusiany przez kota.Oczywiście nikogo nie zapraszam,bo po przekroczeniu progu mieszkania,czuć tak jakby weszło się do toalety.

Gość gość
nie przesadzasz trochę? ubrania w szafie, po domu mam wygodne dresy, które rzucam do pralki co 2-3 dni. kuweta zamknięta z wycieraczką, więc żwiru nie roznoszą. sprzątam kuwetę od razu po przyjściu z pracy a potem drugi raz rano przed wyjściem. koty wyczesuję raz w tygodniu porządnie. odkurzam raz w tygodniu. na kanapach w salonie nie siedza jak mnie nie ma (zamykam pokój), w sypialni mam śliską narzutę i wystarczy ją strzepnąć. w jedzeniu żadnych włosów nie zauważyłam. a mam dwa koty i dwa psy.

Gość gość
u mnie podobnie ma 2 koty jeden z nich ciagle sra w ubikacji !! mam dosyc mieszkam w domu i je wypuszczam .pozatym duzo mnie kosztuja szkoda mi jednak ich oddac ...straszne balagania .

Gość gość
Nie przesadzam, chociaz naprawde chcialabym....a moje niezadowolenie nie ma nic wspolnego z miloscia to zwierzat, bo wiadomo, ze teraz ich nie oddam. Wprawdzie nie zalatwiaja sie (jeszcze!)po katach, ale pomimo zamknietej kuwety i wycieraczki absorbujacej piasek, to jak codziennie nie odkurze lazienki to jest poprostu brudno z tona kurzu i mnostwem sladow lap (mam jasne kafelki). Ehh juz nawet nie wspomianam o myciu podlogi, umywalek, wanny itp. A naprawde staram sie dbac o ich higiene. Codziennie myje miski, wymieniam piasek 2 razy dziennie. Koty regularnie chodza do weterynarza, sa zaszczepione, odpchlone, nawet dbam o to by mialy czyste uszy (kotka miala raz swierzba) i nie wychodzace (narazie). A mimo wszystko pchy od czasu do czasu je atakuja i ja przez pol nocy sie drapie.... O wydrapanych kanapach, torebkach, pozaciaganych okryciach na krzesla, marynarkach (otwieraja sobie szafe i wchodza do niej same)nawet nie wspomne....A maja drzewko do sufitu i drugie troche mniejsze...

Gość gość
Ja osobiście Polecam Torebkę - Klasycznie elegancki shopper Czarny Link: https://www.shopperka.pl/Klasycznie-elegancki -shopper-Czarny ,p,1065 Atuty: znakomity krój, niska cena, wysoka jakość, znakomite rozwiązanie dla każdej kobiety.

Gość gośćMarta
Systematyczność, systematyczność i porządki ja innej opcji nie widzę. Ja odkurzam codziennie, a ubranie chowam od razu do szafy, szuflady. Koty wymuszają, że wszystko trzeba chować od razu na swoje miejsce. I od razu jest motywacja, aby na bieżąco wszystko ogarniać. http://www.idealnyodkurzacz.pl/dla-posiadaczy-zwierzat/id/271/turbowyzwanie-czyszczenie-i-pranie-odkurzaczem-kanapy-pelnej-siersci

Gość gość
moje kotki tez rozrabialy jak byly male. teraz maja 3 lata i sa bardzo grzeczne, ale to tez moja zasluga. jesli kotki zalatwiaja sie po kontach to znaczy, ze nie maja czystej kuwety. wiem, bo kiedys sama nie robilam tego systematycznie i wtedy znajywalam w roznych miejscach niespodzianki. teraz sprzatam co najmniej co 2 dni i ani razu nie zrobila nic poza nia :) ale rzeczywiscie male kotki to pogrom! klosz papierowy od lampy, firanki, zaslony, fotel skorzany, obrusy, ciuchy, wszystko poszarpane, do wywalenia, papier toaletowy wywleczony, nawet pranie sciagaly z suszarki. dlatego kotki nalezy uczyc, zeby nie wchodzily w pewne miejsca. mozna kupic drapak i uczyc by tam ostrzyly pazurki lub je obcinac (sa takie specalne cazki do kotow). jesli chodzi o pchy to oczywiscie trzeba stosowac srodki zapobiegawcze, jest tego mnostwo: obroze, szampony, krople... a siersc wyczesac i wtedy duzo mniej roznosi sie po mieszkaniu. jesli lubia obgryzac kwiaty mozna zasadzic dla nich trawe w doniczce. na wszystko sa sposoby :) zadbany dorosly kot na prawde nie sprawia duzo problemow.

drapak i obcinanie pazurów to możliwość tylko konieczność i obowiązek właściciela

Gość gość
Oj, sprawia, sprawia. Mam kota rasy Maine Coon , za dwa tygodnie skończy 7 lat i najgorsze są nocne wrzaski kota, polowanie na nogi śpiącej rodziny, ładuje się do zlewu, potem do kuwety i na stół, strasznie uparty kot i syfu narobi, w dodatku chory na nerki, je leczniczą karmę i Fortecor, ciągle badania i wydatki. Po kastracji zaczęły się kłopoty ze zdrowiem ogólnie, od 2 lat chore nerki, masakra. Kocham to biedne zwierze i nawet nie myślałam w co się pakuję kupując kota , widziałam same pozytywne aspekty posiadania kota. Nie zawsze załatwia się w kuwecie, po wizycie w klinice boi się wszystkiego i głupieje. Pełno kotów choruje na nerki i w ogóle jest kłopotliwych, rasowe i dachowce też. Wypasiony rodowód nie gwarantuje, że zwierzę będzie zdrowe i szczęśliwe

Mam 2 koty i 2 psy i nie mam problemu z czystością. Jak zwierzaki były małe to trochę brudziły ale szybko nauczyły się co im wolno a czego nie i jest spokój. Gdy gubią sierść to z mężem odkurzamy kilka razy dziennie. Dla chcącego nic trudnego :)

Gość Jagodkaaaaaa
czytam i oczom nie wierzę! Mam dużego kota - pers a waży 7,3 kg - załatwia się WYŁĄCZNIE do kuwety - kuweta i jego michy są w łazience - tam trochę rozsypuje żwirek - na łapach nosi ale wystarczy zmieść. Szkód nie robi, niczego nie rozwłóczy. Koty to inteligentne istoty - nauczcie je odpowiednich zachowań. Mój też ładuje się do łóżka cichaczem ale lubię to jego pomrukiwanie. Nocnych wrzasków nie ma. Za to pobudka o świcie - żreć mu się chce i już. Ale to nie jest wredny miauk ale pomrukiwanie i lizanie wystającej pięty lub ręki. Za to wita mnie przy drzwiach zawsze gdy wracam i wywraca się na grzbiet domagając się czochrania.

Gość Jagodkaaaaaa
aha - kłaków od ch...ry ale najlepiej toto ściąga wilgotna gąbka.

Gość gość
bez drapaka kotek podrapie co innego, wiec to wybor wlasciciela :) aha, i do kuwety mozna kupic tez taki proszek probiotyczny, ktory chamuje rozwoj bakterii itd. wiec pomaga zachowac higiene. moja tez lubila wskakiwac do zlewu i spac w durszlaku :D za kare oblewalam ja troche woda (nie znosi tego) i przenosilam na jej poslanie lub drapak i nagradzalam smakolykami gdy przebywala w swoich miejscach. Juz nie wchodzi do zlewu ani na blat :) a na nocne wariacje tez jest metoda - trzeba zmeczyc kota zabawa w ciagu dnia i bedzie przesypial cale noce :) moje kotki na szczescie nie choruja wcale, sterylizacje tez przeszly dobrze, moze to zasluga tego ze karmie je praktycznie wylacznie miesem, mlekiem dla kotow lub kozim i sucha karma.

Gość gość
Oczywiscie kota trzeba wyczuc, kazdy ma swoj charakter - jak ludzie :) piekna ta rasa Maine Coon :)

Gość gość
Kot w mieszkaniu bez drapaka to w ogóle nie do pomyślenia. Mój korzysta wyłącznie z drapaczki od zawsze, ale na nocne wrzaski rady nie ma, on tak reaguje na odgłosy kotów z pobliskich krzaków i śmietnika, nie zostawię im kartki, żeby po nocach nie walczyły. Bawić się nie chce mój kot od kiedy jest chory na nerki i ma kroplówki jest średnio aktywny, niezbyt chętny do zabawy, tyle co z psem. Woli siedzieć na parapecie i patrzeć, albo na balkonie. Mam siatki zabezpieczające oczywiście. Ja się nie skarżę na swój los i wydatki, tylko się zwierzyłam, że nie zawsze jest łatwo i przyjemnie z kotem. Znajomi mają też Maine Coony i są zdrowe. Sprzątanie to nie problem akurat, odkurzacz dobrej marki z turboszczotką i nie ma sierści, nie rzucać ubrań byle gdzie, bo kot zlegnie w tym. Po nerkowcu siki tak nie śmierdzą jak zdrowego kota, więc daję radę. Dla mnie problem to kocie nieszczęście i męczy mnie myśl, że nic więcej nie da się zrobić i trzeba będzie podjąć dramatyczną decyzję kiedyś. Kot męczy się i wymiotuje kiedy pogarszają się wyniki, wtedy dodatkowa seria kroplówek i tak naokoło.

Gość gość
bo koty często chorują na nerki, obojętnie rasowy czy nie. Zawsze może się zdarzyć niewydolność nerek u kota. Są rasy szczególnie narażone to koty perskie i abisyńskie. Najczęściej te biedne Persy i wielotorbielowatość to częste przypadki, z jakimi można się spotkać bywając ze swoim kotem u weterynarza w poczekalni:-(

Gość Tomek L
Witam. Zgadzam się z przedmówcą odnośnie drapaka, mój kot również bez drapaka nie potrafi funkcjonować. Ale ostatnio pojawił się nurtujący mnie problem iż, mój kot zaczyna wychodzić często na balkon a ja mieszkam w bloku na 6 piętrze i trochę się obawiam o bezpieczeństwo mojego kota. Postanowiłem wiec poszukać zabezpieczenia balkonu jakiejś siatki czy czegoś podobnego i tak oto trafiłem na stronę siatkidlakota.eu. Jeżeli ktoś korzystał wcześniej z oferty tej strony proszę o recenzje siatek.

Gość gość
Koty sa rozne, tak jak ludzie. Sa czysciochy i sa brudasy. Sa grzeczne i sa lobuzy. Jesli nie dogaduja sie z wlascicielem, to bywaja zlosliwe. Poza tym wiele kotow zle sie czuje w zamknieciu, dlatego rozrabiaja (niektore dobrze znosza niewole, ale normalnie sa to zwierzeta, ktore maja swoj teren, ktore go patroluja, wchodza w interakcjie z innymi kotami i zwierzetami). Wyobrazcie sobie ze cale zycie macie spedzic w malym mieszkanku, bez wychodzenia, bez kolegow, do zabawy pilka i pare pluszakow. Ciekawe co wam by przyszlo do glowy i jakbysci sie zachowywali. Po roku, dwoch , pieciu siedzienia caly czas w tym samym mieszkanku, z zabawkami, bez telewizora, bez kompa.

Gość gość
ja nie wiem co wy macie za koty. moj praktycznie w ogole nie mialczy chyba ze sie mu nadepnie na noge. czasami jak chce wyjsc na zew. przy drzwiach ale jak go nie wypuszcze to przestaje miauczeć. siedzi przed lazienka nawet 3 razy na dobe i chce aby go umyc w sensnie wytrzec wypadajaca siersc mokrym recznikiem.jak sie mniej leni to rzadziej siedzi przed lazienka i chce byc myty. zanim wyjdzie z kuwety to wytrzepuje lapy nastepnie wychodzi przodem wytrzepuje te z tylu i dopiero je wystawia z kuwety. nic nie drapie, kiedys drapal meble ale nauczyl sie aby nie drapac tego co drapie gdy krzycze i teraz drapie tylko pudelko etc. czyli cos co mu pozwalalem drapac. nie zalatwia sie nigdy poza kuweta. czasami jedynie rano drapie w drzwi jak chce aby go wypuscic z pokoju bo idzie do kuwety.

Gość przerost tresci nad forma
kot nie przyspiesza spadając >>>ty też nie bo idioto przyciąganie ziemskie nie zalezy od masy :O to stala wielkosc nawet ma swoja wartosc, czolg spada z takim samym przyspieszeniem jak ty(pomijajac opory powietrza)

Gość Malinowa9191
Co do sprzątania sierści, to próbowałam wszystkimi domowymi sposobami, kilka godzin szczotkowania dywanów i sofy, a za 5 minut znowu sierść, w końcu kupiłam taki odkurzacz ze specjalną nakładką do sprzątania sierści, teraz jest o wiele łatwiej, proszę poczytać http://www.websterl.pl/sprzatanie-zwierzecej-siersci/

Gość gość
No właśnie ten problem z sierścią... U każdej z nas ,żeby to wszystko ogarną na pewno na porządku dziennym niezbędna jest elektrostatyczna szczotka, ale ważne żeby była dobra, bo inaczej nie spełni swojej funkcji. Fajne są te z Decorplastu.

Gość gość
właśnie zleciało wszystko z szafki, a ostatnio wyjmowałam kota z łazienki...nie, nie da się urzymać 100% porządku