Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiedysbylosuper

problem z zasypianiem i snem niemowlaka

Polecane posty

Gość kiedysbylosuper

Witam, moja corcia ma 9 miesięcy, od miesiąca mamy straszne problemy z samodzielnym zasypianiem i spaniem:( wczesniej dziecko zasypialo samo po książeczce, kąpieli, mleczku z piersi. Na noc pod kolderka, a drzemki w dzień miała w spiworku. Wszystko idealnie do momentu ząbkowania. Strasznie cierpiała, budziła się w nocy co kilkanaście minut, a jedynym co pomagało ukoic bol była piers! Ząbki dokuczaly nam przez jakieś 2 tygodnie, po kilku nocach przestałam mieć siły na odkladanie i zostawała u nas do rana, i tak się przyzwyczaila ze teraz zasypia tylko przy piersi na noc, a w dzień ewentualnie w wózku na spacerku/balkonie wózek w domu absolutnie nie:( najgorsze jest to ze jak się obudzi ok 24 to koniecznie chce spać ze mna :( Macie jakieś metody??? Ktoś tak miał???

Gość gość
poloz ja w swoim lozeczku w swoim pokoju,zostaw ja tam sama ,zamknij drzwi ,i czekaj moze plakac kilka nocy(na poczatku)ale nie wchodzic i jej nie pocieszac bo sie do tego tez przyzwyczaic moze,badz konsekwentna i nie daj sie nabrac na placz.ona zrozumie po kilku dniach ze nie ma sensu plakac i bedzie spala cala noc.sprubowac mozesz,powodzenia.

Gość kiedysbylosuper
Dziękuje za odpowiedz:) metoda na wyplakanie raczej odpada, nie dam rady to pewne, tym bardziej ze płakać potrafi bardzo długo i do tego zanosi się strasznie (potrafi nawet do omdlenia) wiec jak słyszę ze się dlugo zanosi interweniuje!

Gość gość
Poczytaj o metodach nauki niemowląt spania w łóżeczku jest tego trochę w necie. Tutaj raczej Ci nikt nie pomoże. Powodzenia i pozdrawiam

Gość gość
Poczytaj Tracy Hogg "Język niemowląt", tam jest dużo o zwyczajach dzieci i o tym jak sobie radzić ze złymi nawykami. Z tego co piszesz córka się odzwyczaiła od spania w łóżeczku, wiadomo: dzieci szybko się przyzwyczajają do "dobrego" (w tym przypadku do cycka). Im szybciej zaczniesz ją uczyć zasypiania samej, tym łatwiej pójdzie. Proponuje próbować krokami, że nie dajesz jej zasnąć przy piersi, odkładasz do łóżeczka, a jak protestuje to zostajesz z nią, aż się uspokoi (ale bez ponownego podawania piersi). Początkowo może być tak, że zasypia gdy jesteś przy łóżeczku, później odchodź od łóżeczka zanim zaśnie.

Gość kiedysbylosuper
Przeczytalam już chyba wszystko, chciałam się dowiedzieć jak nauka wyglądała w praktyce:) czy lepiej zacząć uczyć od drzemki czy snu nocnego? Czy uczyć równolegle? Czy zacząć od spania nocnego a drzemki robić w ogrodzie? Czy nowy misiu/pozytywka może być pomocna?

Gość kiedysbylosuper
Dziękuje za odpowiedz:) dokładnie córka od małego nie miała problemów bo była przyzwyczajona do samodzielności zepsuła się niedawno:p i tego najbardziej mi szkoda:( kiedyś po kapaniu odkladalam ja i bez płaczu przy gaworzeniu zasypiala czasami w minute czasami w pol godziny, ale sama i w spokoju, teraz jest histeria płacz i tak sie odkladamy po 2/3 godziny:( a przy piersi zasypia w 30 sekund!

Gość gość
Uczyć równolegle, albo zasypianie nocne samodzielne, bez cycka, a popołudniowe samodzielne w wózku. Nowych zabawek nie dawaj, bo tylko rozkręcą dziecko. Spróbuj wrócić do nawyków sprzed ząbkowania.

Gość kiedysbylosuper
Dziękuje za sugestie:) samodzielne w wózku wychodzi, tzn wkladam ja do wózka na lezaco i zasypia bez bujania, bez mojej obecności obok! Ale czasem idziemy gdzieś rano, skoro i tak śpi w wózku a ja mam cos do załatwienia!

Gość gość
Ciesz się, że zasypia sama w tym wózku chociaż:) Zawsze to coś;)

Gość kiedysbylosuper
No tak:D jakby jeszcze dzień był taki jak noc to bym oszalała:p chociaż wiadomo jak dziecko śpi w lozeczku w dzień więcej rzeczy mogę zrobić niż jak śpi przed domem (co chwile dogladam bo nie mamy ogrodzenia z jednej strony!)