Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

tak zwane JOWy to pojebany pomysł Kukiza

Polecane posty

Gość gość

Jowy spowodują że partyjne i lokalne śitwy urosną w siłę

Gość gość
źle BARANIE

Gość gość
okręgi jednomandatowe wymyślono 100 lat temu aby lokalna szlachta nadal rządziła okolicą, a potem zaaplikowały ją kraje zależne od Anglii jak Nowa Zelandia, Australia itp. W cywilizowanym świecie są ordynacje proporcjonalne lub mieszane.

Gość ldorn
Prezydent wychodzi z postulatem referendum. - Poszedł bardzo daleko. I jeśli dojdzie do referendum, to nie ulega wątpliwości, że większość z tych, którzy pójdą głosować, poprze rozwiązanie skrajnie dla Polski szkodliwe, czyli jednomandatowe okręgi wyborcze w wersji brytyjskiej i likwidację finansowania partii z budżetu. Jedyna nadzieja, że nie będzie frekwencji. Ponadto przy zmianie konstytucji liczy się konstytucyjna większość, a referendum może być tylko zatwierdzające. Referendum inicjujące zmianę konstytucji ma charakter opiniodawczy. Argument odebrania politykom pieniędzy może napędzić frekwencję. - Moja obawa wiąże się z tym, że prezydent w obliczu ciężkiego strachu, w który popadł on i PO, zrobi referendum razem z wyborami parlamentarnymi, chcąc postawić PiS w trudnej sytuacji. PiS zawsze był przeciwko jednomandatowym okręgom wyborczym i zawsze był za finansowaniem partii z budżetu. Chodzi nie tyle o to, by wyborcy Kukiza zagłosowali w większości na Komorowskiego, ale żeby nie zagłosowali na Dudę, zostając w domach. W tej perspektywie referendalnej mniej istotne jest, czy wygra Komorowski czy Duda, a w wyborach parlamentarnych PiS czy PO, a bardziej to, czy Polska zostanie zdemolowana, jeśli dojdzie do wprowadzenia JOW-ów i likwidacji dotacji budżetowych dla partii. Z tego będzie szalenie ciężko wyjść. To będzie destrukcja pewnej struktury politycznej, która jest obudowana różnymi patologiami, ale jednak można je usuwać. To dzięki finansowaniu partii z budżetu niemożliwa jest unia personalna między najbogatszymi przedsiębiorcami a polityką. Ta unia jest cechą charakterystyczną np. Ukrainy, ale w uporządkowanym kraju UE takim jak Czechy także wystąpiła i się nasila. A JOW-y w wersji pana Kukiza to inwazja lokalnych klik na politykę państwową. I katastrofa. Jak PiS odpowie na JOW-y? - Nie zdziwiłbym się, gdyby opowiedział się za JOW-ami i zniesieniem finansowania dla partii z budżetu. W myśl zasady, że nie opłaca się bronić placówki, która jest nie do obrony. Ważniejsze jest, żebyśmy doszli do władzy, choćby ten projekt rozwiązań antysystemowych był niszczący dla Polski. Nie chcę, żeby brzmiało to jak żale i pretensje. To konstatacja, że czeka nas daleko posunięta anarchizacja życia politycznego i wojna wszystkich przeciwko wszystkim. Polskę czeka niedobry czas. W poszukiwaniu poparcia wyborców antysystemowych partie systemowe (można już do nich zaliczyć PiS) będą podważały zaufanie do systemu, do samych siebie, traciły godność, wypłukiwały politykę polską z resztek powagi. ....

Gość gość
To dzięki finansowaniu partii z budżetu niemożliwa jest unia personalna między najbogatszymi przedsiębiorcami a polityką. Ta unia jest cechą charakterystyczną np. Ukrainy, ale w uporządkowanym kraju UE takim jak Czechy także wystąpiła i się nasila. A JOW-y w wersji pana Kukiza to inwazja lokalnych klik na politykę państwową. I katastrofa. x To nieprawda. Jeżeli przyjmiemy za konieczne zabezpieczyć się przed tym co gdzieś skopiowałeś/aś i tutaj wkleiłeś/aś to nie potrzebujemy pompować kasy w nierobów partyjnych a wystarczy że finansować będziemy kampanie wyborcze kandydatów. Ps. Będziesz te bzdury wklejał/a aż do jesieni?

Gość gość
tak

Gość gość
oszukuja nas

Gość Argen
Jest lepsza alternatywa dla JOW.

Gość gość
Dawaj ją.

Gość gość
Na pierwszy rzut oka nie podoba mi się. Nie leży mi że ktoś będzie komuś moje głosy transferował. Mało tego. Uważam że społeczeństwo nie składa się z ludzi dla których te zasady byłyby jasne i w efekcie sami ci ludzie głosowaliby na tych których nie popierają. Byłbym temu całym sercem przeciwny.

Gość gość
Mogę tylko dodać że jest to lepsze niż nasze dotychczasowe głosowanie na partie.

Gość gość
JOWy to wynalazek dla p******w co nie są w stanie ocenić skutków swoich działań szkoda że będą cierpieli wszyscy.

Gość gość
Wiem jedno. JOW to wymysł szatana !