Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

WYNIKI BADAŃ. Błagam pomóżcie

Polecane posty

Gość gość

Synek pół roku temu był w szpitalu przez 3 dni z powodu bardzo wysokiej gorączki, do 40 st. Wykryto leukopenię, , małopłytkowość wtórną i zakażenie wirusowe. Przy wyjściu wyniki poprawiły się i większość była w normie. Tydzien temu zrobilam mu powtórne badania przed szczepieniem i to wyniki, które nie są w normie, podpowiedzcie proszę czy dzieje się coś niepokojącego?? WIzytę mam dopiero za 2 tygodnie... MID (%) 11,1 % (norma 0,1-7,0) Granulocyty (%) 34,8 % (norma 37-55) MCV 74,6 (norma 80-96) Komorki limfoidalne 2% (norma <0) Dehydrogenaza mleczanowa z surowicy 354 (norma 100-248)

Gość gość
Zapomnialam dodac - ma rok i 3 miesiące

Gość gość
napisz całe wyniki, nike patrzy się na niektóre wyniki a na całość

Gość gość
Ile ma płytek i ile leukocytów? Granulocyty mcv i mid to wygląda na alergie ale te komórki limfoidalne i dehydtogeneza nie jest za ciekawe dlaczego nie możesz iść wcześniej do lekarza po tej leukopeni byłaś u hematologa?

Gość gość
juz KRWINKI białe 6,4 (norma 4-12) limfocyty 3,5 (norma 1,5-8) limfocyty (%) 54,1 (norma 40-60) MID 0,7 (norma 0,2-1,8) MID (%) 11,1 (norma 0,1 - 7) Granulocyty 2,2 (norma 1,5-7,5) granulocyty (%) 34,8 (norma 37-55) RBCkrwinki czerwone 4,29 (norma 4,2 - 5,2) HGB Hemoglobina 11 (norma 11-15) HCT Hematokryt 32 (norma 34-42) MCV 74,6 (norma 80-96) MCH 25,6 (norma 26-32) MCHC 34,4 (norma 31-36) RDW 14,4 (norma 11,5-14,5) PLT Płytki krwi 247 (norma 140-400) MPV 8,5 (norma 7-12) rozmaz Gran obojętn o jądrze podzielonym 41 (norma 35-55) granulocyty kwasochlonne 3 (norma 1-5) limfocyty 46 (norma 40-60) komorki limfoidalne 2 (norma <0) monocytyt 8 (norma 2-10) dehydrogenzaza moczanowa w surowicy 354 (norma 100-248)

Gość gość
a ta dehydrogenzaza i limfoidalne o czym mogą świadczyć?

Gość gość
a nie jest przeziębiony?

Gość gość
nie, nie jest przeziębiony

Gość gość
Ja na Twoim miejscu odwiedziła bym jednak hematologa sama też byłam z córką u kontroli powiedział ze.niby wszystko ok ale i tak mu dupe truje bo nie mam ochoty czegoś zaniedbać . A nie wyczuł as powiększony co węzłów ? Ja mam ten problem ze jak przyłoże rękę ro potrafię wymagać na szyi i z 5 węzłów jednak lekarz mówi ze.one nie są powiększone tylko badalne a mi się to nie podoba ....

Gość gość
ok białaczki nie widać jeśli oto chodzi midy w wartości bezwzględnej są ok, a to jest na 1 miejscu rozmaz jest ok, stosunek limfocytów i granulocytów w jak najlepszym porządku troszkę mało ertytrocytów, ale też bez paniki, dla jego wieku norma jest chyba od 3.8, a hgb od 10, więc spoko luz na dehydro... się nie znam niestety limfoidalne są zazwyczaj infekcyjne, po infekcji, przed infekcją, w trakcie

Gość gość
Może faktycznie umówię się do hematologa. Czy te wyniki są bardzo złe? Czy może być groźnego?? Ja totalnie się nie znam :(

Gość gość
trochę się uspokoiłam. wkręciłam sobie tą białaczkę, nie wiem dlaczego :(

Gość gość
nie ma podstaw do myślenia o białaczce, spokojnie ja wiem, ze to temat na czasie, limfoidalne zwiastują infekcję, mało ich jest, może być lekki katarek cy cóś

Gość gość
Nie są bardzo źle tak jak koleżanka powiedziała na szczęście nie wygląda to na białaczkę . Ale idź do pediatry i posłuchaj mnie i udaj się do hematologa pediatrzy dużo olewaja pomagaj małego po szyjce i w dołkach obojczykowych czy nie ma powiększonych węzłów chłonnych i tego pilnuj . A czy wiesz jaka to była infekcja wirusowa? Dziwie się ze tak krótko was trzymali ja z córką byłam 10 dni w szpitalu z leukopenia I wypuścili nas tylko dlatego ze dziecko z ptasia grypą trafiło

Gość gość
a co oznaczałoby jakby miał powiększone węzły? PRzyznam, że nie umiem tego sama zbadać. A czy to może być np spowodowane tym, że idą mu ząbki? Nie wiem jaka to byłainfekcja, napisali, że nieokreślona... SYnek po dwóch dniach już nie miał temperatury i wyszła mu delikatna wysypka...

Gość gość
leukopenia powirusowa moze się utrzymywać do 2 urodzin, wiec trzymać was tak długo chyba w planach nie mieli nie przesadzajcie te wyniki roczniaka są jak dla roczniaka całkiem ok, dla dorosłego już średnio, ale dla malucha są dobre

Gość gość
już mi trochę lepiej jak czytam Wasze komentarze. Naczytałam się w internecie i wychodzę z siebie... Cała aż się trzęsę z nerwów :(

Gość gość
no czytają internet trzeba brać poprawke,sama już sobie kilka chorób znalazłam hehe

Gość gość
i pewnie mieliście trzydniówkę, ot co

Gość gość
tez myślę, żeto była trzydniówka , lekarze mowili ze te leukocyty obnizoneprzez infekcję bo przy wyjściu były już prawie w normie, tylko granulocyty były jeszczeobnizone

Gość gość
granulocyty obniżają sie przy wirusie, jak jet bakteria wzrastają, taka dziwna zależność

Gość gość
i co lepiej już na duszy?

Gość gość
lepiej, ale mimo to spróbuję się umówić do pediatry szybciej,. chyba spróbuję też z hematologiem, zobaczę najpierw co powie poediatra

Gość gość
oczywiście, tego ci nikt nie zabroni, ale naprawdę nie ma powodów do paniki czy strachu, uwierz mi, widziałam to i owo, podejdź na spokojnie ja kiedyś o mało nie zeszłam po wynikach syna, ale dopiero hematolog nas uspokoił, mały był mały, miał miesiąc, tera ma 5 lat i pyskaty jak nikt także spokojnie

Gość gość
dziękuję Wam bardzo za pomoc. Gdyby nie Wy to chyba bym dziś nie zasnęła. Jak zobaczyłam te wyniki to bardzo się wystraszyłam, zwłaszcza czytająć niektore opinie w necie. Wiem, trzeba brać poprawkę, ale mimo wszystko człowiek się denerwuje

Gość gość
śpijcie spokojnie,małemu nic nie jest, uwierz mi dobrej nocki

Gość gość
dziękuję

Gość gość
Mam 24 lata wczoraj odebralam wyniki i nie wiem czy sa dobre jesli ktos cos to prosze odpowiedz . Morfologia : krwinki biale (wbc) 8.03 , krwinki czerwone (rbc) 4.38 , hemoglobina 12.4 , hematokryt 37.5 , mcv 85.6 , mch 28.3 , mchc 33.1 , plytki krwi 268 , rdw-cv 13.3 , pdw 12.8 , mpv 10.8 , pct 0.29 , % neutrocytow 50.0 , % limfocytow 33.0 , %monocytow 4.5 , %eozynocytow ^12.0 ,% bazocytow 0.5 , liczba neutrocytow 4.02 , liczba limfocytow 2.65 , liczba monocytow 0.36 , Liczba eozynocytow 0.96 Liczba bazocytow 0.04 Badanie ogolne moczu Ciezar wlasciwy 1.025 , ph ujemny , leukocyty ujemny , azotyny ujemny , bialko ujemny , glukoza ujemny , ciala ketonowe ujemny , urobilinogen w normie , bilirubina ujemny , Erytrocyty 25 erytr OSAD ; Nablonki plaskie liczne , Lekocyty 3-8 Erytrocyty wylugowane 2-5 Bakterie nieliczne HEMATOLOGIA OB po 1h. 15mm/1h. <20