Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile pieniędzy powinno mieć odłożone

Polecane posty

Gość gość

małżeństwo z 1 dzieckiem w przypadku utraty pracy przez obydwoje? Chodzi mi o wielokrotność miesiecznych wydatków?

Gość gość
to wszystko zależy od tego jakie macie koszty życia, tyle ile wydajecie co miesiąc najlepiej mieć w ilości minimum razy 3 na czarną godzinę.......ja np. mam kredyt 1750 zł, do tego koszty życia (cała reszta) 2,5 tys. zł

Gość gość
CZyli trzykrotność miesięcznych wydatkó, dobrze rozumiem?

Gość gość
3 pensje min, a 6 to już jest ok.

Gość gość
no najlepiej jak najwięcej :-) a minimalnie to tyle, żeby w razie czego chociaż mieć na te 3 miesiące

Gość gość
Wg mnie na 6 miesięcy spokojnego życia (czyli zwykłe wydatki plus lekka górka na rzeczy nieprzewidziane). To takie minimum, przy którym czuję się w miarę bezpiecznie, bo pół roku to jednak kawałek czasu i z najgorszych sytuacji można dać radę wyleźć.

Gość AnnaPa
Najlepiej mieć odłożoną taką kwotę, która pozwoli Wam przeżyć spokojnie 3 miesiące. Ja nauczyłam się regularnie oszczędzać dopiero po wizycie u doradcy finansowego, który bez żadnych dodatkowych kosztów zrobił analizę finansową i zaproponował mi różne opcje regularnego oszczędzania - nawet fundusze inwestycyjne, ale na to ostatnie nie jestem jeszcze gotowa :) Od dwóch lat regularnie staram się wpłacać na rachunek oszczędnościowy miesięcznie 500 zł, więc przez 24 miesiące trochę się już uzbierało, plus mały procent. Polecam przestawić się na taki system oszczędzania - to może być nawet kwota 100-200 zł miesięcznie. Mogę Ci też podać namiary na doradcę, z którego porad korzystałam.

Gość gość
Wg mnie minimum 12 x wydtki plus 10% extra . Pozwoli przezyc rok.