Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Szkodniiik

bliźniaki 2015

Polecane posty

Gość Szkodniiik
to pozniej pomyslimy o jakims privie :) ja mam wybrane imiona, ale staram sie nawet nie myslec zeby nie zapeszyc, taka glupiutka estem. Szpital w Walbrzychu, jestem tam pod opieka Poradni Patologii Ciazy a wlasnie wrocilam z oddzilu gdzie bylam na badaniach

Gość magda39
A pracujesz? czy jesteś już na zwolnieniu? pytam, bo niektórzy lekarze zwlekają z wystawieniem zwolnienia jeśli nic się nie dzieje.

Gość Szkodniiik
jestem na zwolnieniu, jak tylko wyszly blizniaki lekarz od razu kazal mi siedziec w domu. Biore tez Luteine 2x dziennie dopochwowo. Mam nadzieje, ze bedzie dobrze :)

Gość gość
Kochane kobitki, z własnego doświadczenia mogę doradzić, abyście rzeczywiście dbały o siebie bardziej, więcej odpoczywały w ciąży. Ciąża mnoga to większe ryzyko przedwczesnych skurczy, przedwcześnie skracająca się szyjka, co grozi również porodem przedwczesnym. Ja tak samo jak poprzedniczka byłam na L4 od 11tc (od momentu stwierdzenia ciąży mnogiej) i miałam mądrego lekarza, który wolał "dmuchać na zimne", kazał mi się oszczędzać, kilka razy kierował na patologię ciąży i dzięki niemu ciąż naprawdę przebiegła super. Dzieci 2,5 kg ur. w 36 tc przez cc, zdrowe. Znam co prawda dziewczynę, która w 38 tc bliźniaczej normalnie pracowała fizycznie, zajmowała się domem itp. i urodziła zdrowe dzieci, ale znam też taką, której dzieci urodziły się w 26 tc, bo lekarz stwierdził, że "ciąża to nie choroba". Dzieci mają 3 lata, wyglądają na 1,5 r i są opóźnione w rozwoju. A co do opieki nad bliźniakami- też byłam sama (mama daleko, teściowa za granicą), mąż do 19.00 w pracy. I kurczę, bywało czasem trudno, ale jakoś mi zleciało już 2,5 roku i jest świetnie:) I Wam też tego życzę:) A jeśli nastawicie się na ciężką pracę po porodzie, to gwarantuję, że miło się zdziwicie, nie jest aż tak źle:)

Gość Szkodniiik
dokladnie Gosciu-ja tez znam kobiety, ktore pracuja bo "ciaza to nie choroba". Ale ja mam kochanego meza, ktory stwierdzil, ze mam jedyna okazje zeby odpoczywac i siee rozpieszczac :)

Ja tez od poczatku mam zwolnienie ;) mąż sie smieje, ze teraz to ja mam tylko lezec i . pachniec :D

Gość gość
i byc darmozjadem:D prawda jak fajnie:) pozniej urlopik,pozniej niekoczace sie L4...i wieczne narzekanie jak to zle w PL:);-) a jak ma byc dobrze jak takie lenie smierdzce chodza po tej ziemi i rodza kolene lenie smierdzac?:)

Gość gość
Coraz więcej leni śmierdzących

Gość Szkodniiik
Bardzo dobrze :) Po 15 latach pracy jestem na moim drugim L4 :D A Tobie radze sie zapoznac z tematem ciazy blizniaczej i zagrozen to po 1 a po 2 na temacie "ZuS moze zaglodzic ciezarna" zbyt dziewczyny olewaja i nie da rady jadu wylac? :D Pozdrawiam

Szkodnik tutaj na kafe bardzo czesto wypowiada sie "gosc" ktory tylko po chamsku sie odzywa i pisze durne posty aby siac zadyme i prowokowac zarzarle dyskusje... ale oczywiscie robi to anonimowo. dlatego nie przepadam za kafe. Trafilam na ten temat, bo znajoma podeslala mi link SKodnik ile masz lat ? Ktora to Twoja ciaza ?

Gość Szkodniiik
mam 10 lat wiecej od Ciebie i to moja pierwsza ciaza. Dlatego tez ten strach :/ Jak tam niedziela?

My niedawno dostalismy mieszkanie ze spoldzielni w samym Monachium i teraz sie pomalu urzadzamy, bo bylo kompletnie gole. Wczoraj malowalismy jeden z pokoi i dzis jeszcze resztki sprzatania i potem slodkie obijanie sie ;) a jak tam u Ciebie ? A dlugo sie staraliscie z mezem o dziecko ?

Gość Szkodniiik
my mieszkalismy 3 lata w Holandii, wrocilismy rok temu i od tamtej pory sie nie zabezpieczamy, ale tak porzadnie sie starac zaczelismy w grudniu, moze w listopadzie (tak z liczeniem dni itd). Ja mam dzisiaj humorki, strzelilam focha o nic, marudze i ogolnie niedobra jestem. ale moj maz to oaza spokoju :D

Moj twierdzi, ze jestem bardzo nerwowa i zaraz glos podnosze... i ze duzo mi nie trzeba i placze.. hmm chociaz ja w sumie na to nie zwrocilam nawet uwagi :P takze nie wiem czy bez kitu tak jest czy on sie teraz tak ze mna tylko droczy :D ale moj maz tez spokojny a jak sie dowiedzial ze beda blizniaki to juz w ogolw wokół mnie skacze :) ciekawa jestem jak dlugo mu tak zostanie hehe

Gość Szkodniiik
haha, dokladnie tak jak moj! tez skacze i mnie rozpieszcza, nawet palenie rzucil :D

czesc dziewczyny jestem w 8tc i mam termin na 30 grudnia :) ciaza blizniacza oczywiscie. To moja pierwsza ciaza. olga992 ja tez mieszkam w Niemczech. Szkoda ze mieszkasz tak daleko hehe moglybysmy sie spotkac na jakies pogaduchy. A powiedzcie mi dziewczyny jakie witaminy bierzecie i czy bierzecie podwojny kwas foliowy czy tylko 1 tabletke.

Gość Szkodniiik
Witamy serdecznie ! Ja biore witaminy, teraz vita-miner na probe i kwas foliowy. I witaminy i kwas x2. Moze za duzo, ale ja mam sklonnosci do przesady i paniki jak widzimy wyzej :D Na razie wyniki sa dobre a nawet sie poprawily od ostatniego badania krwi wiec chyba nie robie zle. Jutro ide na usg, juz niemoge sie doczekac

Gość Szkodniiik
aha i lekarz kazal mi brac magnez jeszcze. No to biore

Gość gość
ja w 10 tc tez mialam blizniaki... po 3 tyg trafilam do szpitala i okazalo sie ze 1 dzieciatko nie dalo rady... :( Teraz jestem w 20 tc i jest sam chlopak..

Gość Szkodniiik
nie strasz....tego właśnie się bardzo boję :(

Gość Szkodniiik
ale na usg nie bylo widac, ze nie rowno rosna czy cos, nic Ci lekarz nie mowil?

Gość gość
bylo wszystko ok.. ja mowie jak bylo u mnie. Ale juz mam 1 dziecko, teraz bedzie po prostu 2 :) oby bylo zdrowe

Gość Szkodniiik
no pewnie, ze tak :) Ale nie ukrywam, nastraszylas mnie poteznie.....chociaz nie mamy na to wplywu :(

Gość gość
nie chodzilo o straszenie. przepraszam

Gość Szkodniiik
nie nie, ja wiem, nie przejmuj sie :) Ja i tak sie wszystkiego boje bo lekarze mnie wiecznie strasza, ze ciaza wysokiego ryzyka itd. Wspolczuje straty dzieciaczka,ale dobrze, ze synus jest i ma sie dobrze :)

Groszek ja mam termin na 27 grudnia :D hehe ciekawa jestem ktora z nas pierwsza urodzi :)

Gość Szkodniiik
no ja mam na 16.12 :D

Dziewczyny macie czasami naki mocno napiety brzuch??? mi cos dzis dokucza czasmi pika na dole i po bokach i czuje ze jest napiety :( a to 8tc

Groszek ja tez tak miewam takze spokojnie. Nieraz to mnie tak brzuch boli ze az sie boje ale to ponoc normalne. Kichnac nie moge bo cos mnie kluje i ciagnie :P a gdy pojawiaja sie wzdecia wieczorem to mam wrazenie ze zaraz pekne

Groszek a u Ciebie jakiego rodzaju jest ciaza ? A co do vitamin to ja nie biore rzadnych - tylko kwas foliowy 2x dziennie. Hmm moze lepiej zebym brala jakies witaminy ? Ale lekarz mi nic nie mowil o nich.. szkodnik daj znac po wizycie ;)