Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bol zeba

Polecane posty

Gość gość

Moja sytuacja wygląda tak- mieszkam za granica, leczenie stomatologiczne jest bardzo drogie a ja wlasnie mam stan zapalny zeba. Z tego co wyczytałam w necie czeka mnie kanalowe leczenie i tu zaczynają się schody. Tu gdzie mieszkam lekarz po zrobieniu rtg powiedział ze nie ma innego wyjścia jak wyrwac zab- na zdjęciu widać stan zapalny ale zab jest caly, nie uszkodzony, był jakiś czas już temu plombowany. uparlam się ze chce antybiotyk bo nie stać mnie na leczenie czy nawet wyrwanie. Tym bardziej ze wyczytałam ze w Polsce leczy się żeby a nie wyrywa od razu. I tu sa maje pytania: 1. czy faktycznie jeśli zab wygląda zdrowo ale jest pod nim stan zapalny leczy się go a nie wyrywa? 2. jeśli można go wyleczyć to najpierw stomatolog stosuje leczenie antybiotykiem czy tak jak znalazłam w dobrych gabinetach można zrobić kanalowe w ciągu jednej wizyty. 3.i czy ktoś zna dobry i dobrze wyposażony gabinet w Gdansku( leczenie przy pomocy mikroskopu itp.)

Gość gość
up

Gość gość
Jak mialam stan zapalny dostalam antybiotyk a potem zab do leczenia

Gość gość
dziś [15:38 tak wlasnie mi się wydaje ze najpierw likwidowanie stanu zapalnego antybiotykiem, ale tu gdzie mieszkam, malpa jedna, od razu chce wyrywać, gdy się nie zgodziłam to dala mi ten antybiotyk mowiac ze w takim razie zrobimy eksperyment i podamy antybiotyk. dla nich tu podanie w takiej sytuacji antybiotyku jest ekperymentem!?

Gość gość
mój mąż tak miał i teściowa w sumie też- za każdym razem lekarz ratował zęba- nie wyrywał. Nie znam Twojej sytuacji ale możesz np wysłać to zdjęcie do gabinetu np. w pl jak tam im nie ufasz, umówić się, przylecieć u nas tak nie wyrywają, moja córa lat 5 ostatnio mleczaka miała leczonego pomimo zapalenia (zaniedbanie poprzedniego dentysty w życiu tam moja noga nie postanie już )

Jeśli zmiana jest duża, tworzy się zgorzel, ząb nawet cały nadaje się wyłącznie do wyrwania, ponieważ gnije korzeń, tego nie da się odratować.

Gość gość
dziś niestety nie mam zdjęcia rtg, było robione, jakby to powiedzieć, bezposlednio na ekran monitora. a zaufanie stracilam już calkiem po tym jak po tym antybiotyku zareagowałam alergicznie( spochla mi cala twarz i nic nie widziałam na oczy), gdy poszlam na następny dzień skonsultować to z tym samym stomatologiem powiedział ze mam odstawić antybiotyk, i innego mi nieda bo tylko ten konkretny jest do stosowania w stomatologii, nic nie zalecil na ta opuchliznę twarzy, wyslal do domu z tekstem ze jak mi wszystko zejdzie to mam przyjść znowu to wyrwie mi zeba!

Gość gość
dziś dlatego o to wszystko pytam bo na zdjęciu stan zapalny jest niewielki, czytałam ze nawet gdy pojawia się zgorzel, zeba można uratować, a mi nie proponowano leczenia tylko wyrwanie.

Gość gość
to nie masz wyjścia jak tu się umówić albo tam innego szukać, na tym niestety nie da się zaoszczędzić a te zdjęcia może na płytę zapisują, może zapytaj?

gość dziś dziś dlatego o to wszystko pytam bo na zdjęciu stan zapalny jest niewielki, czytałam ze nawet gdy pojawia się zgorzel, zeba można uratować, a mi nie proponowano leczenia tylko wyrwanie. x Przy niewielkiej zmianie ząb można leczyć, idź do innego dentysty.

Gość gość
jeszcze ja - u nas jak kogoś nie stać to np może pojechać do instytutu stomatologii albo do jakiejś kliniki państwowej stomatologicznej nawet w nocy z bólem. Może i u Ciebie jest coś takiego?? Ciekawe co by powiedzieli, chyba że tam możesz tylko prywatnie...

Gość gość
dziś już sprawdzałam wszystkie obcje, nie pozostalo mi nic innego jak przyjechać do Polski, tutaj koszt leczenia w państwowej przychodni zeba z jednym kanalem to jakies 2000 zl, bez rtg, znieczulenia, i dodadkowych "komplikacji", wiec na prywatne gabinety nawet nie patrze.

Gość gość
-opcje- miało być a na tak zwanym pogotowiu bylam, dlatego wlasnie szukam informacji od ludzi a nie tylko ze stron internetowych gabinetow i klinik.

Współczuję. Im szybciej udasz się do dentysty tym lepiej, większa szansa na uratowanie zęba.

Gość gość
Tez tak miałam i moja lekarka z Bianco http://www.bianco-stomatologia.pl/ zrobiła tak: najpierw antybiotyk, potem leczenie zęba. Powiedziała, że jak wyrwiemy, to stan zapany i tak zostanie, a szkoda zęba. Wiec głowa do góry, nie poddawaj się i trzymam kciuki.

Gość gość
Ja też miałam górną 6 z dużym stanem zapalnym . Zgorzel pod plomba mi się zrobiła . Dentystka wyjela stare wypelnienie i zaczea czyścić kanały w dwóch nie bolało a w 3 czułam . Zostawiła mi ząb otwaty masakra ten tydzień . Jeszc mnie było jak a potem kolejna wizyta i dokonczyla. Antybiotyk brała. I opicjlozna zeszła