Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zrobic szkielet dinozaura z gipsu na scianie

Polecane posty

Gość gość

jw. mój syn jest fanem dinozaurów i chciałby mieć szkielet na scianie ,ale niestety kompletnie nie wiem jak się za to zabrać -może ktoś cos doradzi ?

Gość gość
Proponuję narysować na ścianie szkic tego szkieletu dinozaura w odpowiednim powiększeniu,( ja tak robiłam, coś w rodzaju płaskorzeźby) zrobiłam na zdjęciu mojego motywu siatkę: kratki 1cm/1cm, a na ścianie 10cm/10cm (bo miał być 10x większy) i rysowałam w każdej kratce co tam było, tylko większe... potem rozrabiałam gips z wodą, by był dosyć gęsty i rękami układałam na mokrej ścianie według rysunku, patrząc na mój mały obrazek, po wyschnięciu większe wypukłości i kształty nakładałam warstwami, gdzie miała być porowata powierzchnia uciskałam prawie suchy gips przez pogniecioną folię, rowki i wcięcia wyskrobywałam śrubokrętem, wygładziłam na koniec drobnym papierem ściernym i pomalowałam... potem podczas remontu zeskrobali to i ścianę wyszpachlowali... a mi było żal.

Nie lepiej wyciąć szablon i od niego namalować na ścianie szkielet farbą fosforyzującą ? :)

Gość Zelenka
Wytnij szablon z kartonu. Kup taki lepszy gips- http://www.sigma-house.pl/tynki-gipsowe-cementowo-wapienne/ i nałóż go za pomocą szpachli na formę. Później wyciągnij szablon i ewentualnie popraw niedociągnięcia. Pomaluj na dany kolor i gotowe. Przykładowe obrazy poszukaj w necie!