Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co mi grozi za oszustwo na allegro

Polecane posty

Gość gość

Witam jestem chyba w sytuacji bez wyjścia mianowicie wystawilam przedmiot na olx i allegro.dogadalam się z kupującym na olx wplacil pieniadze a ja po ich otrzymaniu wyslalam towar.jednym słowem udana transakcja.i wszystko byloby dobrze gdyby nie to ze w tym czasie na allegro ktos kupił ten przedmiot i wplacil pieniadze.nie usunęłam aukcji.a ze akurat bylam bez kasy to wyplacilam te pieniadze i pomyślałam ze oddam za kilka dni.tylko problem w tym ze wyszlo mi to z głowy.i w tym momencie jestem bez pracy z 2dzieci ledwo ciągnę i powiadomiono mnie ze jesli do wtorku nie oddam tych pieniędzy do sadu pójdzie akt oskarżenia.mowilam wczesniej dzielnicowemu gdy u mnie byl ze nie mam na razie możliwości od 3mcy szukam pracy.nawet nie mam skąd pozyczyc bo każdy jest dobry jak chce cos ode mnie ale jak ja potrzebuje pomocy to wszyscy odwracają sie plecami nawet mój własna matka.moze byl ktos w podobnej sytuacji?dodam ze kwota"oszustwa"to 300zl i nie bylam nigdy karana

Gość gość
Czy w najgorszym wypadku mogą mnie zamknąć w zk?nie chciałabym tego bo sama wychowuje dzieci i gdyby zabrali je na ten czas do dd albo rodziny zastępczej to nie przeżyła bym tego

Gość gość
k***s do mordy i to nastroszonego fiuta 24 lata

Gość gość
Daruj sobie infantylny niedorozwoju

Gość gość
X

Gość gość
tak sie nie robi! moze ten co kupowal tez musial na cos zbierac kase wez

Gość gość
dogadaj sie z tym, ktory wplacil kase I ja oddaj. I przestan sie tlumaczyc ciezka sutyacja, bo to nie zmienia postaci rzeczy, ze poki co jestes zlodziejka.

Gość gość
Wiem ze tak sie nie robi bo kiedys zostałam oszukana i do tej pory kady nie odzyskałam ale chce wiedzieć co za to grozi nie prosiłam żeby ktos mnie ocenial

Gość gość
Czy z gory zakladasz, ze nie oddasz i sie dziwisz, ze ktos Cie ocenia. Kolejna cwaniara

Gość gość
tobie wcale nie jest przykro i zrobiłaś to z premedytacja poza tym jak coś sie wystawia na all to nie można już nigdzie indziej jesteś po prostu oszustką mój brat jest prawnikiem zaraz zadzwonię i go zapytam,

Gość gość
Co grozi? Kara za przestępstwo oszustwa, sprzedaży rzeczy, która nie stanowiła Twojej własności w momencie sprzedaży. Pewnie nie będzie to pozbawienie wolności, ale wiesz co oznacza karalność jeśli chodzi o perspektywy znalezienia pracy? Dobrze ktoś napisał: oddaj pieniądze i proś o to, aby sprawa nie trafiła do sądu.

Gość gość
zapytaj siebie czy warto : Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. § 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy. § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Gość gość
Idz do mopsu po zapomoge powiedz kierowniczce ze tak się stało i musisz dostac pieniądze jak najszybciej. Ewentualnie pozycz od znajomych i nie całą kwote od jednej osoby tylko np po stowie od trzech osób. Im mniejsza pozyczka tym chętniej ktos się zgodzi