Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nataluś01

Wybór miasta do studiowania i zamieszkania na stałe

Polecane posty

Witam. Otóż mam problem odnośnie wyboru miasta w którym będę w przyszłości (już niedalekiej) studiować :/ Mieszkam w stosunkowo małym mieście, zawsze dobrze się uczyłam, rodzina mi podpowiadala żebym od razu po skończeniu lo wyjechała bo tutaj nic dla siebie nie znajdę. I taka jest prawda, "dojrzalam" :D i nadszedl czas na trudna decyzję- właśnie miasto. Dodam że nie wyjeżdżalam do żadnego dużego miasta oprócz Krakowa(ale nie jestem do niego przekonana, dużo studentów, drogi wynajem, smog i te rzeczy ;D) Chcę studiować cos w kierunku ekonomii, Wawa też słabo mnie interesuje w kwestii mieszkania- wyścigi szczurów, DROGO, glosno itd.- byłam raz i średnio mnie to miasto zauroczylo- wyjazdy owszem ale nie mieszkanie na stałe :/ (chybaże macie inny obraz stolicy to chętnie posłucham :)) Chcę podkreślić że po rozpoczęciu studiów chciałabym już w tym mieście zostac na stale, a niestety nie mam żadnych znajomych ani rodziny która mieszka w dużym mieście (typu Warszawa, Wrocław, Poznań) i mogłaby mi poopowiadac jak tam jest- zatem zwracam się do Was-przyszłych studentów albo juz studentów :D po prostu osob które mają pojęcie o mieszkaniu i studiowaniu w dużym mieście. Zalezy mi też na możliwie NAJTAŃSZYM koszcie utrzymania wliczając nowe mieszkanie, dojazdy do rodziny (mieszkam na wschodzie, w woj.lubelskim) jedzenie itd. Chcę jednak żeby nie była to bylejaka uczelnia i żebym potem nie miała TAK WIELKICH problemów z szukaniem pracy w tym kierunku- dobrze ja się rozpisalam i teraz bardzo proszę o Wasze rady ;)

Gość gość
Siedziałem jakiś czas w Poznaniu, Szczecinie i Gdańsku, 'wieczny student' :D hehe Ale ogólnie trójmiasto bije reszte na łeb, tutaj też sie zostałem na Przymorzu (dzielnica Gdańska)

Gość gośćula
to Rzeszów ,ale nie wiem jak tam z rankingiem szkół wyższych. Fajną masz rodzinę,moja sie obraziła że wyjechałam na studia do Krakowa i tutaj ułożyłam sobie życie,moja matka myslała że jestem jej własnościa i powinnam skończyć wyzszą szkołę pierdzenia w wólce małej i prosic matkę o pozwolenie na zakup tuszu do rzęs

Ojejciu, to chyba nie doceniam tego co mam :o Co do Rzeszowa to poczytałam że słabo jest tam studiować :/ A co do trójmiasta to jak tam z "kosztami utrzymania"? I co konkretnie studiujesz? Wiesz jak jest tam z ekonomią? ;) Zastanawiałam się jeszcze nad UE we Wrocławiu Ale to bardzo drogie miasto. Mieszkam tak bardziej na południu i daleko mi do pomorza- nwm czy opłaca mi się wyjezdzac aż tak daleko.. :/

Ja studiuję w Warszawie, a pochodzę z mniejszego miasta w woj mazowieckim. Nie wyjechałam specjalnie daleko. Wiem jednak, że dużo ludzi nie lubi Warszawy.

Gość ramota
Akademia Ekonomiczna w Katowicach. Jedna z najlepszych uczelni w kraju. Ceny mieszkań są na przeciętnym poziomie, ale już w miastach ościennych (np. Siemianowice, Chorzów) są stosunkowo niskie ceny.

Gość gość
Ja juz po 30-stce, ale gdybym miała jeszcze raz wybietać, to wybrałabym Poznań. Logistycznie najlepsza opcja, nie trudno znaleźć tam pracę teraz, duży wybór uczelni i ceny wypośrodkowane.

o właśnie się zastanawiam też nad Poznaniem :) Czytałam że Katowice raczej nie cieszą się dobrą sławą.... czy trafiłam na nieco odbiegającą od rzeczywistości opinię? ;) I wiecie jeszcze jak jest jeżeli chodzi o ilość punktów na maturze którą trzeba uzyskać żeby dostać się np. właśnie na UE w Katowicach albo do Poznania? Ogólnie czy trudno się dostać i które miasto jednak lepiej wybrać mając do wyboru Poznań i Katowice?

Gość gość
wawa, gdansk-tu siezyje:)najlepiej

Gość MagdaM87
To może Katowice? :) jest świetna uczelnia WSZOP i ciekawe kierunki. Sama niedługo kończę psychologię w biznesie: http://www.wszop.edu.pl/kandydaci/zarzadzanie-i-stopnia/psychologia-w-biznesie,2,2,314,54,259 warto wiedzieć jak wykorzystywać psychologiczne mechanizmy aby skutecznie kierować ludźmi, motywować pracowników, prowadzić negocjacje, pozyskiwać klientów i budować efektywne strategie marketingowe :)

Czuję że zostanę przy UE w Poznaniu... Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw to miasto wygrało ;) Zobaczymy jeszcze co przyniesie czas i dziękuję za pomoc :)

Gość gość
Cześć! To wreszcie jakie miasto Pani wybrała? Również wybieramy miasto do stałego zamieszkania. Czy mogła by Pani podać "+" i "-" miasta jakie wybrała, będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam

Gość gość
A ja od wrzesnia będę mieszkac w Bydgoszczy :) Już zdecydowałam , będę studiowac na Wydziale Farmaceutycznym na http://www.cm.umk.pl/ :)