Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niania___

Półtoraroczne dziecko

Polecane posty

Gość niania___

Koleżanka poprosiła, żebym zajęła się jej półtorarocznym dzieckiem, jednak zawsze przebywałam ze starszymi dziećmi. Chciałabym prosić o rady dotyczące tego jak zajmować się takim dzieckiem, dowiedzieć się czego ono najbardziej potrzebuje, co już potrafi i w czym trzeba mu jeszcze pomóc. Chcę zobaczyć czy byłabym sobie w stanie poradzić z takim maluchem, dlatego bardzo proszę o odpowiedzi :)

Gość gość
To chyba powinnaś porozmawiać z koleżanką. Każde dziecko jest inne. Ogólnie 1.5 roczne dziecko potrzebuje tego samego co starsze - zjeść, napić się, załatwić potrzeby fizjologiczne, pobawić się i spać. A jak te czynności przebiegają, to już zależy od dziecka. Prawdopodobnie nosi jeszcze pieluchy, jeść mu trzeba pomóc i posprzątać po posiłku. Zabawy to już zal. od preferencji, ogólnie teraz pogoda jest ładna, więc większość czasu można spędzić na dworze - bujaczka, piaskownica, spacer. Co do drzemek, usypiania, to też zależy bardzo. Mój syn np. idzie na leżaczek i zasypia, ale czasem trzeba go ponosić. Niemniej ja widzę inny problem. Nie wiem, jakie są inne dzieci, ale mój syn na pewno nie zostałby z kimś kogo ledwo zna.