Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie rzeczy lepiej kupic uzywane, a jakie nowe

Polecane posty

Gość gość

dla noworodka? Chodzi mi o Lozeczko, wozek itd.

Gość gość
up

Gość gość
Łożeczko może być używane jak jest w dobrym stanie, materac nowy, wózek może być używany. Wanienka, przewijak koniecznie nowe. Ubranka mogą być używane tylko muszą być wyprane w min. 60st. w proszku dla dzieci i wyprasowane na najwyższej temperaturze. Wszelkie butelki, smoczki, gryziaki koniecznie nowe. Przytulanki mogą być używane ale też muszą być wyprane. Karuzela nad łóżeczko może być nowa ale często w odwiedkach się dostaje. Nocnik nowy.

Gość gość
Karuzela miało być napisane używana. Nosidełko, bujak, fotelik samochodowy też mogą być używane

Gość gość
ja właśnie skompletowałam pierwszą wyprawkę :) za miesiąc rodzę. Nowe kupiłam: łóżeczko, wózek, fotelik, bujaczek - leżaczek, kocyki, pościele, prześcieradła, butelki, smoczki, rzeczy do higieny dla maluszka. Używane: nianię elektryczną, sterylizator do butelek, podgrzewacz do mleka, matę do zabawy, karuzelę do łóżeczka, ubranka pół na pół, trochę nowych i trochę z ciucholandów (tam też często są nowe z metkami)

Gość gość
To co napisałam , że ma być nowe to ze względów zarówno higienicznych jak i nie opłaca się kupować używanych. Pozostałe rzeczy dużo taniej wychodzi kupić używane.

Gość gość
fotelik absolutnie nie może być używany durne kwoki!

Gość gość
11:50 - dlaczego?

Gość gość
Pewnie chodziło o to, że nigdy nie wiesz czy fotelik nie jest powypadkowy albo uszkodzony/

Gość gość
ja planuje kupic uzywany, ale na gwarancji. Wozek uzywany za 500 zł kupiłam, Quinny. Okazja jak zadna! Nowy taki 2w1 kosztuje 3000 tys. A jest w super stanie :)

Gość gość
up

Gość gość
co do fotelkia zgadzam sie-lepiej tanszy nowy niz jakikolwiek uzywany -rozmawialam na ten temat z policjantem, z którym pracuje-na prawde nigdy nie wiesz czy nie brał udziału w wypadku czy nie

Gość gość
po dwojce dzieci moge napisac, ze wozek lepiej kupic uzywany, szczegolnie gondole, mozna kupic dobrej firmy w bardzo dobrym stanie za ulamek ceny a potem kupic dobra, lekka specerowke juz nowa

Gość gość
a pasy moga być np rozregulowane i nie zadziałac przy wypadku z wami w razie czego-po co ryzykowac?

Gość gość
A ja myślę, że to jeszcze zależy od kogo się kupuje. Fotelik/nosidełko kupiłam używany, ale od znajomej, wiedziałam, że nic mu nie ma. Podobnie kupiłam od niej jeszcze parę rzeczy, których pewnie nie wzięłabym od obcego. Inna sprawa: co do prania to nie musisz prać w wysokich temperaturach, bo są specjalne dodatki do prania, które dezynfekują ubrania. Kupiłam taki dodatek, bo używałam częściowo pieluch wielorazowych, a skoro na pieluchy jest dobry, to na używane ciuchy tym bardziej. Co do używek: ciuszki, pościel, rożki, i inne podobne rzeczy, które można wyprać mogą być używane. Łóżeczko może być używka, materac nowy. Używane możesz jeszcze brać zabawki, metę edukacyjną. Wózek o ile się opłaca używany, bo ja kupowałam Jedo, które używane kosztowały niewiele mniej niż nowe, więc bez sensu było brać po kimś.

Gość gość
Mysle tylko o uzywanych rzeczach dla noworodka - ktore beda potrzebne na prawde krotko: np. kosz mojzesza, wozek, ciuszki... Bo od 74 rozm. bede kupowac same nowe ciuchy. Tak jak przy 1 synku

Gość gość
Ja mialam stare lozeczko, krzeselko i komode, tyle ze przemalowane. Wsztstko se strychu moich rodzicow. Reszta nowa, ale nie taka droga (glownie Ikea). Niektorych rzeczy w ogole nie kupowalismy, typu karuzela, mata itp. Lezaczek byl tani z Tesco, ale bylismy z niego srednio zadowoleni. Teraz bedzie z tego korzystalo drugie dziecko i tylko kilka rzeczy zmieniamy i dokupujemy, a mate sie dokupi w Ikei albo w Decathlonie.

Gość gość
Ja miałam używane: łóżeczko, wózek, karuzele, krzesełko do karmienia i większość ubranek, garnuszek na klocuszek. Nowe: tetry, butelki, materac, koce poduszke, przewijak, nocnik, wanienke, fotelik samochodowy, zabawki ale bawi sie tez moimi i mojego brata zabawkami z dziecinstwa.

Gość gość
gość 20:18 błagam co to jest "garnuszek na klocuszek"?????????????

Gość gość
To nie to co myślisz :P To taka zabawka z FP. Nie wiem czemu robi furorę, mój syn sie praktycznie tym nie bawi. Niby sorter, ale przez kiepskie wykonanie słabo sie klocki wkłada, albo ja mam jakiś felerny egzemplarz. A co do tematu, ja kupowałam wszystko nowe.

Gość gość
Garnuszek na klocuszek brzmi jak nocnik, ale to tylko taka brzydka zabawka Fisher-Price.

Gość gość
Ja kupiłam używane łóżeczko, wózek głęboki, krzesełko do karmienia i bujaczek. Według mnie nie są to rzeczy, za które warto przepłacać. tym bardziej że kupiłam je w stanie idealnym. Nowe natomiast - pościel (polecam firmę Papillon - super jakość!), butelki i spacerówka - w przeciwieństwie do gondoli tego wózka używa się długo dłużej, wolałam więc mieć go na gwarancji.

Gość gość
łóżeczkomoże być używane. ja miałam na początku używane ale potem znalazłam niedrogie łóżeczka z funkcją tapczanika... i kiedy urodziło mi się drugie dziecko, zmieniłam łożeczka na takie (posłużąpewnie do 5 lat) http://mamaania.com.pl/Lozeczko-Tapczanik-ZUZIA-140x70-kolory-barierka.html mam takie tylko bez szuflady (córcia róż, synek zieleń) długo nie mogłąm się zdecydować bo mega wybór mają i ceny nie wysokie... do tego szafę i półkę na zabawki... na pewno materacyk nowy (kupiłam razem z łóżeczkami gryka-kokos-pianka)bo cena wys łóżeczka była taka sama... wózek kupiłam używany... :) bo nie mam go dzie trzymać i wiedziałam że zniszczą go warunki atmosferyczne :):) krzesełko kupiłam używane również :) ale krótko go używałam bo b.szybko dzieciaki jadły przy ławie w salonie na krzesełkach plastikowch :):) nową matę na podłogę... przewijaka nie używałam a wanienkę b.krótko (5 miesięcy albo krócej) powodzenia! :)

u nas nowe oczywiscie byly smoczki butelka poduszka supermami, nowe pieluszki, spiochy od siostry wzielam czapeczki