Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Nina85

moje dziecko ciąga za włosy i gryzie inne dzieci

Polecane posty

Witam. Mam na imię Nina. Mam 2 letnią córkę Igę, która w marcu skończyła 2 latka. Od kwietnia puściłam ją do prywatnego przedszkola. Mam z córką problem, ponieważ od kiedy pojawiła się w przedszkolu gryzie oraz ciąga za włosy inne dzieci. Zdarza się tak najczęściej kiedy jest coś nie po jej myśli, kiedy inne dziecko zabierze jej zabawkę, coś jej się nie spodoba. W grupie jest 14 dzieci, po rozmowie z jej nauczycielką dowiedziałam się że w grupie jedynie moja córka wykazuje takie zachowania. Wiadomo, że inne dzieci także są niegrzeczne ale wtedy biją, popychają itd. natomiast w grupie jedynie moja córka gryzie i ciąga za włosy. Wiele razy rozmawiałam z córką, tłumaczyłam, że tak nie można, że robi krzywdę innym dzieciom ale moje tłumaczenia nie skutkują. Minimum dwa razy w tygodniu nauczycielki mojej córki skarżą się na jej zachowanie, ponieważ robi krzywdę innym dzieciom już sama nie wiem co mam robić. Za dwa tygodnie będę się widziała z przedszkolnym psychologiem ale obecnie jest na zwolnieniu. Bardzo proszę o radę, nie mam pojęcia dlaczego tak się zachowuję i o czym mogą świadczyć takie zachowania.

Gość gość
tutaj o rade to raczej ciezko wiec ja ci radze pojsc po rade do psychologa

Gość gość
A w domu to anioł? jeśli w domu nie uświadczasz takiego.zachowania, to.możesz tyle zrobić: poproś aby za każde takie zachowanie córka była solidnie ukarana, odsepatowana od zabawy, karne krzesło itp.... Niech panie wiedzą że nie pochwalasz córki.zachowania. niech .panie ją karaja, a ty ze swojej strony jak słyszysz ze była tego dnia nie grzeczna powinnaś przy paniach ja skarcic.np: "Kasiu, znów gryzlas, Nie wolno tak!!!! To boli inne dzieci!!!! jestem.na ciebie zła!!!! nie będzie dziś bajki!!!! itp " w tedy pokażesz i panią i córce że trzymajcie wspólny front, że jeśli córka tak się będzie zachowywać będzie ukarana.... I karaj ja!!!! tym na czym jej zależy.... Musisz zdusić te zachowanie w zarodku

Gość gość
spraw jej jeszcze solidne lanie przy Pani a jak to nie poskutkuje to dokonaj na niej egzekucji przy calym przedszkolu , powies ja na placu zabaw ku uciesze wszystkich dzieci

Gość Babcia Jagna
Sądzę że Twoje dziecko w grupie czuje się niezauważone i stąd takie zachowanie dziecka.Krzywdząc inne dzieci w ten sposób hce żeby wychowaczynie w przedszkolu zwróciłay na dziecko uwagę.Dziecko jest jeszcze malutkie i nie mozna na dziecko krzyczeć, albo karać.Grzecznie porozmawiaj z malutką, pocałuj, wytłumacz i przekonaj że tak nie można.

Gość gość
Klasyczny bunt dwulatka ;)

Dzieci w wieku Twojej córki coraz bardziej stają się niezależne, chcą poznawać świat, dlatego kiedy np. nie otrzymają od kolegi czy koleżanki zapragnionej zabawki używają siły – wtedy np. gryzą i ciągną za włosy. Jest wiele powodów takiego zachowania. Jednym z nich może być kontrola sytuacji – dziecko nie jest w stanie poradzić sobie z manipulowanym otoczeniem, kiedy nie może czegoś otrzymać gryzie i ciąganie za włosy. Jest to szybki sposób na odebranie zabawki. W mgnieniu oka pomaga postawić na swoim oraz wygrać kłótnię. Zachowania takiego typu nie przemijają z wiekiem lecz bez zdecydowanej reakcji mogą się nasilać. Musisz jeszcze raz porozmawiać z dzieckiem i dać mu jasno do zrozumienia o zasadzie dotyczącej agresji dziecka i konsekwencjach. Dziecko może nie wiedzieć, dlaczego nie wolno gryźć bądź ciągać za włosy lub samo nigdy tego nie doświadczyło. Daj jasny komunikat o konsekwencjach zachowania i powiedz że zachowywało się niewłaściwie. Koniecznie bądź stanowcza i konsekwentna, donośnym głosem powiedz „ nie wolno gryźć i ciągać za włosy bo to boli”.

Panie w przedszkolu wiedzą, że nie pochwalam córki zachowania, ponieważ rozmawiałam z nimi wiele razy. Córka nigdy nie należała do grupy aniołków ale w domu nie przysparzała mi tylu kłopotów. Nie wydaje mi się także aby córka była nie lubiana, ponieważ z tego co wiem od Pań ma kilka koleżanek z którymi potrafi się ładnie bawić. Jeszcze raz porozmawiam z dzieckiem ale nie wiem czy w tym przypadku rozmowa coś pomoże, próbowałam już kilka razy ale bez skutku.

Gość gość
No chyba nie klasyczny skoro tylko jej córka tak ma

Gość gość
Do tej, co nie popiera krzyku i kar-moze i nie powinno sie wrzeszczec na dziecko, ale podniesc glos, czy zastosowac kare jak najbardziej ! kiedy wy zaczniecie wychowywac te dzieci i uczyc kultury? Rozwala mnie gadanie matek, ze dziecko jest na to za male.

Gość gość
Babciu J... no bez jaj! Może jeszcze ma ją po główce pogłaskać?! Tłumaczyć można 4 latkowi ale 2 latek potrzebuje właśnie krótkiego i konkretnego komunikatu: "nie wolno" oraz natychmiastowej, adekwatnej do wieku i sytuacji kary. Wiem z doświadczenia. Jestem mamą dwójki i nianią z kilkuletnim stażem.

Gość gość
Jak to nie wiesz co zrobić? Ja nie planowałam dziecka ani nawet nie pragnęłam go posiadać ale jak juz zostałam mamą to intuicyjnie wiem co i kiedy mam robić żeby nie wychować małego tyrana itp. A tu na macierzyńskim 300 000 staraczek które dzieci nie wychowują bo nie potrafią. Śmiechu warte. Skąd wiem że nie potrafią ? -Bo tematy o wychowywaniu nigdy nie były tutaj na dostatecznym poziomie, nawet miernej bym nie dała!

Kiedy jeszcze raz wydarzy się taka sytuacja koniecznie porozmawiaj z córką ale pamiętaj bądź stanowcza. Zwykłe mówienie nie przyniesie większych skutków. Córka musi wiedzieć, że nie akceptujesz takiego zachowania więc musisz jej to dobitnie powiedzieć! A także wyjaśnić dlaczego. Jeśli takie zachowania córki występują jedynie w przedszkolu i sama nie jesteś w stanie nad nimi zapanować poproś Panie aby przez pewien czas bardziej obserwowały Twoją córkę aby mogły działać profilaktycznie i spróbowały zapobiec gryzieniu czy ciągnięciu za włosy jeszcze przed jego wystąpieniem a nie dopiero po. W takiej sytuacji córka będzie o wiele bardziej świadoma swoich czynów niż kiedy będziesz z nią rozmawiała na ten temat w domu kilka godzin po zdarzeniu. W tym wieku dziecko potrzebuje jasnych granic, bez nich świat jest niezrozumiałym chaosem, przed którym dziecko próbuje się bronić w przypadku Pani córki właśnie takim zachowaniem. Jak najczęściej staraj się także być towarzyszem w emocjach dziecka, próbuj nazywać uczucia dziecka mówiąc mu np. wydaje mi się, że się złościsz itp. W ten sposób uczysz dziecko rozpoznawania swoich emocji. Polecam także zaczerpnięcia informacji w książce pt. "Agresja w przedszkolu" Haug-Schnabel Gabriele, Wydawnictwo Jedność. Książka przedstawia teorie na temat dziecięcej agresji, a także wyjaśnia to zjawisko na podstawie licznych przykładów, wziętych z przedszkolnego życia. Autorka obrazowo prezentuje, dlaczego tak ważne jest, aby dzieci nauczyły się radzić sobie z agresją oraz w jaki sposób dorośli mogą je w tym skutecznie wspierać. Wychowawcom i rodzicom przedstawia różne propozycje rozwiązań i alternatywne sposoby postępowania, pozwalające im w odpowiednim momencie kompetentnie i skutecznie zareagować. a także książka "Niegrzeczne dzieci. 9 kroków do posłuszeństwa" Kapalka George, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne. Książka profesora George’a M. Kapalki to niezwykle praktyczny i pouczający PORADNIK dla rodziców, nauczycieli, terapeutów, który pomaga zrozumieć, dlaczego dzieci są nieposłuszne, i nauczy, jak należy sobie z tym radzić. Autor przedstawia sprawdzony program wychowawczy składający się z 9 odrębnych etapów postępowania, w prosty i zrozumiały sposób wyjaśnia poszczególne etapy i proponuje metody, które są skuteczne przez wiele kolejnych lat. W trakcie lektury czytelnik pozna praktyczne porady dotyczące wychowania, na przykład nawiązywania kontaktu wzrokowego, mówienia odpowiednim tonem głosu, przybierania właściwej postawy ciała i doboru słów. Pozna również wyjątkowo efektywną strategię ułatwiającą zapanowanie nad nieposłusznym dzieckiem, zwaną kontraktem behawioralnym.

Gość gość
CO wy kurcze z ta rozmowa ? 2 latce chcecie tlumaczyc, ze nie gryz dzieci ? klapsa przez dupsko a nie tłumaczenia . Do czego to podobne zeby jedno dziecko bijo i zryzlo inne dzieci...porażka .

Gość gość
2 letnie dziecko ODRAZU karze się za przewinienie, Nie kilka godzin później poniewaz dziecko w tym wieku po takim czasie już nie wiaże sytuacji przyczynowo skutkowej, tzn ono już nie pamięta DLACZEGO zrobiło cos, dlatego tak ważna jest rozmowa i kara OD RAZU Dla mnie karanie 2 latki po kilku godzinach od przewinienia jest chore i do tego nieskuteczne , naprawdę to zbyt dlugi czas mija ,żeby dziecko 2 letnie dostawaly kary w południe gdy np. rano kogos pchnie, bo ono nie pamięta motywu ,a kara powinna być odrazyu wtedy ,kiedy dziecko pamięta dlaczego tak się zachowalo

Moja koleżanka miała z córką podobną sytuację także bardzo dokuczała innym dzieciom w przedszkolu. Kiedy dostawała karę w domu czy w przedszkolu płakała, rzucała się na podłogę i kopała nogami. Nawet przez chwilę nie potrafiła posiedzieć na przedszkolnym tzw. karnym krzesełku.

Gość gość
dac po d***e i już a nie jakies tlumaczenia

Gość gość
tez mysle ze porzadne lanie za kazdym razem pomoze, corka ewidentnie jest wrednym dzieckiem