Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

troche się martwie

Polecane posty

Gość gość

Witajcir. Jestem w 29tc. Wczoraj na wizycie okazalo sie ze mam 30 białka w moczu. Lekarz kazal zrobić posiew ale jednak troce trzeba czekac na wynik

Gość gość
Dodatkowo dzisiaj twardnieje mi brzuch jakbym miala wzdecia i troche sie zaczynam niepokoic. Myslicie ze mam czym?

Gość gość
Spokojnie na pewno wszystko jest ok. Ja cala ciążę (w terminie jestem już)miałam w moczu 150 erytrocytów . Bralam czesto urosept na to lekarz mowil ze to piasek na nerkach i dopiero po porodzie będziemy z tym walczyć. U ciebie moze cos źle pobrałaś z pochwy cos poleciało. Bądź dobrej myśli.

Gość pani i wladczyni
Norma krwinek białek, czyli leukocytów, w moczu kobiety w ciąży wynosi do 5 w polu widzenia. Pojawienie się białka w moczu może, choć nie musi świadczyć o schorzeniach nerek lub dróg moczowych. Jednym z objawów tego schorzenia jest duża „pienistość moczu. Jeśli kobieta choruje, wówczas obserwowana jest znacząca utrata białka z moczem. Wykrycie białka w moczu ciężarnej jest równocześnie wykładnikiem jednego z powikłań ciąży, jakim jest EPH-gestoza, czyli po prostu zatrucie ciążowe. Niemniej jednak, niewielkie, śladowe ilości białka, mogą pojawić się u ciężarnej, w czasie wysokiej gorączki, pod wpływem nadmiernego wysiłku fizycznego lub przemarznięcia. W czasie ciąży, wykrycie białek w moczu może wskazywać na fizjologiczne obniżenie się nerkowego progu filtracyjnego nerek. Warto podkreślić, że pojedyncze leukocyty, czyli białka, nie powinny jeszcze wywoływać niepokoju. Zdarza się, że w moczu pojawiają się białe krwinki, lecz jest to spowodowane albo nieprawidłowym pobraniem próbki moczu do badania, lub też wysokobiałkowej diety w dniu poprzedzającym badanie. Nadmierna ich ilość może również wskazywać na zakażenie układu moczowego, ostrych stanach zapalnych dróg moczowych, bądź nawet uszkodzeniu nerek. Każdorazowy wynik badań laboratoryjnych powinien zostać zinterpretowany przez lekarza, bowiem samodzielna ocena może spowodowań niebezpieczeństwo zbagatelizowania lub przeoczenia patologii ciąży, stawiania błędnej diagnozy bądź podejmowania działań wbrew zaleceniom lekarza prowadzącego.

Gość gość
Ja mialam ponad 50 bialka w moczu. Do tego erytrocyty,bilirubine,szczawiany,fosforany... mocz koloru brazowego. CRP 35!!! Lezalam 4dni w szpitalu. Antybiotyk dozylnie. Infekcja ukladu moczowego. Wszystko skonczylo sie dobrze. Jesli masz samo bialko to nie stresuj sie. Moze jakas drobna infekcja. Moze zle pobralas mocz do badania. Jednorazowo czasem bialko moze sie zdarzyc. W ciazy nerki sa przeciazone i maja problem z filtrowaniem.

Gość gość
Niby nigdy nie byłam typem hipochondryka ale w ciazy jakos jednak inaczej wszystko sie odczuwa bo wszustko nowe i nieznane ☺ a tu brzucho z dnia na dzien sie zmienia