Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziwna awaria aparatu na zębach pomocy

Polecane posty

Gość gość

W piątek byłam jak co miesiąc na kontroli, oś mi tam porobiła ortodontka po czym wyjechałam z miasta, wracam dopiero w poniedziałek. I tutaj jest problem. Zrobiłą mi się jakaś dziwna awaria, już w niedzielę zaczęłam to odczuwać, dziwne zaczerwienione dziąsła, drut wbijający sie gdzieś między zęby i w ogóle taki "ruszający się" i potworny ból jednego zęba, potworny oraz nie wiem czy mam paranoję, ale ten ząb tak jakby odchylił się do tyłu (!). Aż się źle czuję od tego wszystkiego, moze to z nerówów nie wiem. Nie wiem co mam zrobić, dopierpo śoda do poniedziałku daleko... czy mam do przychodni z tym pójść? normalnie jakiś koszmar mam wrazenie, z eona coś źle zrobiła ;/.

Gość gość
boże jeszcze teraz zauważyłam, zę ten ząb mi się rusza, będę m usiałą chyba wsiąść w pociąg jutro i jechać do siebie bo jeszcze mi ząb wyleci, nie mam pojęcia co się dzieje...

Gość gość
Na pewno tam gdzie jesteś, też są dentyści. Jutro z samego rana obdzwoń najbliższych i powiedz że masz nagły przypadek (podkreśl że bardzo boli) - na pewno któryś Cię przyjmie.

Gość gość
poszukam ale nawet nie wiem gdzie i jak totalna katastrofa, nie znma miasta i w dodatku pewnie będa kazali mi zapłacić a ja kasy nie ma już zabuliłam 100 w piątek za kontrolę, horror po prostu...

Gość gość
no na pewno będą kazać zapłacić, niestety.... Jeśli nie musisz tam być, to wróć pociągiem do miasta

Gość gość
Opracuj konkretny plan działania (albo wracasz teraz, albo jutro szukasz dentysty), a potem postaraj się uspokoić. Niezależnie od tego czy teraz będziesz się denerwować, nic nie przyspieszysz ani niczego nie zmienisz. Poza tym na pewno on nie mógł się cofnąć ani się nie rusza. Aparaty działają długo, nie mógł w jeden dzień przesunąć zęba :D Spokojnie

Gość gość
Muszę właśnie, cholera muszę :( tak naprawdę mogę wrócic dopiero w piątek wieczorem a wtedy to juz znowu lipa bo wszystko będzie pozamykane, lipa na całego. Normalnie zamorduję chyba tę moją ortodontkę...

Gość gość
No to dziwne jest, ale miałam zęby (bo to dolny) w jednym luku a teraz patrzę jeden jest cofnięty do tyłu, ale tak mnie strasznie boli już od dwóch dni, coraz mocniej, ze moze jednak sie przesunął? I tak zanim wrócę to już będzie wieczor bo to dużo godzin, 8 godzin będę jechała. Ale to trzeba mieć pecha :(

Gość gość
poszukaj rano dentysty, no trudno, zapłacisz - najwyżej pozycz teraz od kogoś z rodziny, niech Ci przeleją

Gość gość
Tylko tak właściwie co on mi moze zrobić? zdejmie mi aparat? ;/

też miałam aparat ortodontyczny na stałe, też miewałam nagłe usterki, ruszające się druty oraz jakieś pokrwawione dziąsła. słuchaj, przede wszystkim nie czekaj. nie ważne gdzie jesteś, w każdym mieście są ortodonci, wyszukaj w internecie pierwszy lepszy ortodonta w tym mieście, każdy ma narzędzia, każdy ma możliwość poprawienia Ci tego. to ważne. nie idź do dentysty, bo oni rozłożą ręce. idź do ORTODONTY. powiesz jaka jest sytuacja, że chodzisz do innego, bo jesteś nie stąd, a wizyta jest awaryjna. może się zlitują, ale weź gotówkę w każdym razie. lepiej zapłacić i nie czuć dyskomfortu. naprawdę.

może wypadł Ci z łuku, albo się coś poluzowało. nic sama nie poprawiaj, idź koniecznie jutro z rana, zadzwoń z samego rana do ortodontki, znajdź w google'ach numer i idź.

Gość gość
wszystkie gumeczki są na miejscu? Nie przejmuj się, mnie też jeden ząb cholernie bolał, to że coś się wbija w dziąsło i boli to pierwsze dni normalne w wielu przypadkach

nie zdejmą Ci aparatu, nie potrzeba tego robić. nie denerwuj się i nie martw się. ząb może Ci się ruszać i to jest całkowicie normalne przy aparacie stałym. nie martw się, nie wypadnie Ci. to normalne. dentystka na kontroli po prostu ścisnęła Ci ząbki aby się wyprostowały i to normalne, że zeby się ruszają, w końcu muszą się jakoś przemieścić we właściwe miejsce. nie dotykaj, nie poruszaj specjalnie, nie dotykaj tego, wygoogluj ortodontę w miejscu gdzie jesteś i zadzwoń z samego rana

Gość gość
Może Ci się odkleił zamek-przez to ząb się przemieścił i boli (bo się ruszył), Ja tak miałam jak właśnie ów zamek się odkleił i też byłam daleko od mojego ortodonty. Potem mi go powtórnie przykleił i ząb wrócił na swoje miejsce. Najlepiej zadzwoń do swojego ortodonty, opisz sytuację i zapytaj co robić. Myślę, że stomatolog dużo nie pomoże w tej kwestii, najlepiej ortodonta.

zapytam jeszcze o którego zęba chodzi? o ostatniego tam z tyłu? jeżeli tak to być może ortodonta źle przycięła/zagięła Ci drucik i dlatego Cię uwiera tam

Gość gość
dzięki za tyle odpoiedzi, ja tu już siedzę załamana, tak mnie boli i nie wiem co robić ;/. Zadzwonię jutro do swojej ortodontki,w ogóle myślicie, ze to jest niebezpieczne? nie wiem czy iść czy to zostawić do poniedziałku, może przestanie trochę boleć bo tak kombinowac z ortodontami to kiepsko ;/ Ten ząb to trójka dolna, nie odkleił mi się zamek bo taka awarię też kiedyś miałam i inaczej to wyglądało, ale drut jest taki zmiękczony jakby i odgiętyw całym łuku bo tylko 4 przednich zębach mam teraz gumki ;/

nie czekaj do poniedziałku. nie jest niebezpieczne. rozumiem, że drucik wrzyna Ci się w dziąsło i stąd ten ból? powtórzę, NIE CZEKAJ DO PONIEDZIAŁKU. telefon do Twojej ortodontki mało wniesie, bo sama sobie tego nie naprawisz, bo nie masz narzędzi itd. wykonujesz jeden telefon do miejscowego ortodonty, mówisz, że nie jesteś stąd, że masz awaryjną sytuację, opisujesz, pytasz o koszta, czy możesz przyjść, że boli Cię to i że nie wytrzymasz i czy Ci pomoże. nie sądzę, że zostawią Cię z tym samą. kiedyś też miałam taką sprawę, wiec poszłąm prosto z ulicy do ortodonty i byli tak mili, że za free mi zrobili, dali jeszcze takie ochronne woski i moglam sobie przykleić jak coś by mnie haczyło. NIE BÓJ SIĘ!!

a jak wrócisz do swojego miasta, albo przy najbliższej wizycie umówionej już normalnie ze swoją ortodontką powiesz jej o tej sytuacji, że bardzo Cię bolało i że prosiłabyś o dokładne robienie tego. żeby sprawdzała wszystko, opowiedz o tym wszystkim to będzie restrykcyjniej sprawdzała Ci buzię. oni kasę zbijają za 5 minut roboty.

Gość gość
Tak, jakaś rana mi się zrobiłą chyba po prostu ;/. Masz rację, nie ma wyjścia, ale kurde, tak z miejsca ortodonta, jak ty go znalazłaś? ja nawet miasta nie znam a tu jeszcze ortodonty szukać co przyjmuje itp. koszmar ;/.

po prostu, szłam ulicą i znalazłam, baner ORTODONTA i tyle. wpisz w internet sobie ortodonta i miasto w którym przebywasz, np. ortodonta Poznań i wyskakują Ci różne, weź pierwszy lepszy i po prostu tam jedź. nie ma nic lepszego niż swoje zdrowie i samopoczucie. nie zwlekaj, bo cały czas będzie Cię bolało i cały czas dyskomfort. weź sobie jakiś wacik nasącz wodą i przykładaj, teraz siedzisz w domu, to weź go na pół zegnij i nasącz całego w wodzie i wsadź go sobie do buzi po prostu tam gdzie masz tą rankę i zamknij buzię, niech Ci trochę ulży. znajdź koniecznie numer do ortodonty miejscowego i jedź jutro rano. na pewno Ci pomoże.

masz o tyle komfortową sytuację, że jest czwartek, więc środek tygodnia. gorzej jakby to weekend był. nie masz co zwlekać. każdy przyjmuje :)

Gość gość
Może zle dobralas ortodonte bo nie powinnas mieć takich awarii bo to niebezpieczne. Ja chodze do www.ortodonta-katowice.eu/ i nie mam zadnych zastrzezen nigdy nie przytrafily mi się takie sytuacje.

Gość gość
Na Twoim miejscu stanowczo bym się wybrała na powrót do specjalisty. Ja korzystałam z porad dr Iwony Gnach-Olejniczak i naprawdę jak coś się działo można było na nią liczyć.