Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_lilia

Serial porody a rzeczywostość?

Polecane posty

Gość gość_lilia

Pytanie do mam które oglądały serial porody, i mają już poród za sobą. Jak porónujecie swój poród do tego co pokazuje serial ? Czy jadąc na porodówke moge sie spodziewac tego co zobaczyłam w dokumencie, czy realia są zupełnie inne ?

Gość gość_lilia
przepraszam za błąd w tytule :)

Gość gość
Wg mnie to bardzo wiarygodny serial.

Gość gość_lilia
Czyli poród w wybranej pozycji, znieczulenie i ogólny szacunek i wspieranie rodzącej w bólach kobiety jest normą ? Pytam bo nasłuchałam sie jaki to przerażający jest poród, opieka, brak intymności itd a w tym serialu wygląda to bardzo ludzko, o wiele lepiej niż sobie wyobrażałam po tych przytłaczających opowieściach.

Gość gość
Ja rodziłam w styczniu, w małym powiatowym szpitalu. poród wspominam super, pomimo braku znieczulenia. Wyremontowana porodówka, miły personel, czysto, schludnie. Podobnie to wygląda w serialu Porody.

Gość gośćtojaa
podijam sama jestem ciekawa bo tez duzo naczytalam o tych strasznych warunkach przy porodzie

Gość gość
U mnir ogolnie bylo ok. Ale nie moglam rodzic w innej pozycji. I w serualu personel jest duzo milszy a naprawde hmm roznie bywa

Gość gość
Z ciekawości, gdzie ten serial oglądacie i kiedy? Chodzi mi o kanał... A co do warunków rodzenia w Polsce..jesteśmy daleko za murzynami. Zdarza się na szczęście już coraz częściej rodzenie po ludzku,ale jednak nadal w większości przypadków jest to skrajna patologia i masakra. Mówię z własnego choćby doświadczenia i bliskich mi osób.

Gość gość
Ja oglądam na internecie na ipla.tv tam jest dużo odcinków.. a leciał chyba na polsat cafe ale ja nie mam tego kanału :)

Gość gość
Gdyby nie ten serial, nie umialabym przec. Personel nie za bardzo miły, poród w pozycji narzuconej.

Gość gość
o znieczuleniu mogłam pomarzyc, mimo ze niby było dostepne w szpitalu. Personel był bardzo zniecierpliwiony, nie specjalnie miły. A pozycja narzucona. No i sale zupełnie inne.

Gość gość
Zalezybod szpitala...

Gość gość
Zalezy od szpitala...

Gość gość_lilia
Ktos jeszcze sie wypowie:)?

Gość gość
Ja nie wiem. Wg mnie to te kobity zbyt subtelnie tam jęcżą. Ja to się darłam na całe gardło przez bite pare godzin przy każdym skurczu. Nie wiem jak inni to znosili ale ja przechodziłam piekło

Gość gość
Mnie po najbardziej bolało gardło ;)

Gość gość
Przecież to jest montowane, każda historia w sumie po ok 20 minut, a poród trwa kilka/-naście godzin, same parcie u mnie z 30 minut, głośniej krzyczałam a po byłam usmarowana krwią

Gość gość
Montowane więc nie pokazuje wszystkiego, np. masażu szyjki

Gość gość
Rzeczywistosc jest gorsza, tak jak ktos pisal tam nie jest pokazane wszsytko, no i podejscie poloznych i lekarzy nie jest takie jak w programie, przynajmniej ja trafilam na samych nieprzyjemnych ludzi..

Gość gość
Nie w moim przypadku porod w programie to bajka i luksus serio. Ja rodzilam w zupelnie innuch warunkach i to wcale nie tak dawno bo 2 lata temu, koszmar..

Gość gość
Up up fajny temat

Gość gość
Taki poród to marzenie. Niestety rzeczywistość jest inna. Mój był okropny. Niemile położne które miały Cie w d..ie jak prosilam żeby któraś do mnie przyszła to tylko się odwróciły i poły sobór kawke a ja lezalam sama i plakalam bo nie mogłam wytrzymać bólu. Zawsze mnie smieszy jak widzę te porody w TV masa lekarzy którzy glaskaja po główce a tak naprawdę lezysz sama na sali raz na jakiś czas ktoś przyjdzie skontroluje i ma Cie w nosie.

Gość gość
Z porodami nie mialam problemow bo maz uczestniczyl i dlatego byl ludzki!To samo z badaniami u ginekologa maz uczestniczy stoi obok mnie trzyma mnie za reke.Ginekolog dlugo mysli nad wypowiedzeniem diagnozy bo jest Swiadek nie straszy jak to czesto sie zdarza ze jest bardzo zle potem on taki dobry i wyleczyl,a gdy nie wyleczy no to bylo bardzo zle i musial umzec ;(delikwent!

Gość gość
a ja miałam położną która była w programie o porodach na polsat cafe ( nic nie płaciłam,po prostu trafiłam na jej zmianę) i mój poród mimo komplikacji był naprawdę świetny, miałam fachową pomoc i dzięki temu mojej córeczce nic się nie stało :) a położna przemiła:)

Gość gość
u mnie znieczulenia brak ( a tez niby ogolnie dostepne). Warunki gorsze niz w serialu, rodzilam w jednym z 5 boksow, ale fakt- mozna bylo wykupic oddzielna sale do porodow rodzinnych ( ja rodzilam w sobote, maly ruch :P i polozne radzily ze po co wydawac kase, jak maz moze byc na ogolnej sali, bo nie ma wiecej rodzacych). Polozne i lekarz zagladaly rzadziej niz w serialu, ale byly kiedy trzeba, byly mile. Lekarz tez, ale on prowadzil moja ciaze :P

Gość gość
a przec kazali mi na lezaco... Nawet nie wiem czy moznaby bylo zmienic pozycje, bo i tak nie dalabym rady przyjac innej pozycji... Ale ogolnie- nie mam jakiejs traumy

Gość gość
Ostatni gościu, a dlaczego znieczulenia brak? Jaki był powód? Chciałam zauważyć, że w serialu też się zdarza, że nie dostają znieczulenia mimo, że chcą.

Gość gość
Gdy jestescie podczas porodu z tatusiem dziecka unikacie zbednego cierpienia wiem po sobie.Tylko ze polki tkwia w Sredniowieczu i wstydza ie meza robia z nich c***y zyciowe.To maz bardzo duzo pomagal a bylam traktowana jaj ksiezna,obok rodzaca sama miala duzo gozej!Lubicie byc meczennicami.Co prawda babcia rodzila szescioro w domu przy dziadku i poloznej,gdy dziadka nie bylo to przy swojej siostrze.W szpitalu nigdy nie byla i ginekologa nie znala bo prowadzila ja polozna.W domu nie dochodzi do groznych zakazen szpitalnych i w gabinetach tez bywa syf!Dozyla prawie 90 lat i wszystki dzieci urodzila zdrowe!

Gość gość
zawsze'akurat' nie ma anestezjologa (zapomnialam jak to sie pisze?). W teorii jest, pewnie jakby sie ktos uparl to by dostal, ale wolalam nie wojowac z kims, kto ma mi pomoc. Ale tez potwierdzam, ze maz przy porodzie dziala wspaniale, mam porownanie bo przez pierwsze kilka h porodu bylam sama

Gość gość
No bo zazwyczaj anestezjologa nie ma. Generalnie znieczulenie podaje anestezjolog, który zatrudniony jest na innym oddziale i normalnie pracuje przy operacjach, więc jak trwa operacja to jej nie zostawi, żeby podać rodzącej znieczulenie. A zatrudniać anestezjologa na porodówce szpitalom się nie opłaca.