Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

potrzebna pomoc prawna

Polecane posty

Gość gość

witam, prowadzę niewielką firmę w której 2 osoby, kilka dni temu jeden z pracowników wziął udział w konkursie radiowym w którym wygrał 20 tysięcy zł, wszystko działo się w godzinach pracy bez mojego pozwolenia - dowiedziałam się o tym od drugiego pracownika, no i tu rodzi się problem, żądam od pracownika który brał udział w konkursie zwrotu tych 20 tysięcy zł, w końcu wygrał w godzinach pracy więc pieniądze należą do mnie, pracownik mówi że nie odda, póki co sprawa jest na etapie wzajemnych gróźb - ja grożę że dostanie dyscyplinarkę jak nie odda i złożę zawiadomienie do prokuratury że ukradł 20 tysięcy firmie, on mi grozi że złoży zawiadomienie że próbuję od niego wyłudzić pieniądze, nie ukrywam że wolałabym uniknąć sądów - wiadomo ile to trwa, stąd też pytanie, jak zmusić (w granicach prawa) pracownika do oddania mi moich pieniędzy?

Gość gość
Zapewne to jakiś troll. Jeśli nie, to nie masz prawa do tych pieniędzy. Co najwyżej możesz rozliczyć się z nim z wykonywania obowiązków pracowniczych. Skoro prowadzisz firmę, to podstawowe przepisy powinnaś mieć w małym paluszku, a nie zadawać takie pytania ;)

Gość gość
po pierwsze nie uważam że podstawowe przepisy obejmują takie sytuacje, a po drugie jeśli pracownik podpisuje jakiś kontrakt to czy zyski z tego kontraktu należą się jemu czy firmie? to oczywiste że firmie! uważam że mam pełne prawo do tych pieniędzy i proszę mi powiedzieć jak je mogę odzyskać od tego złodzieja