Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie mieso kupic na rosół?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem poczatkujaca w kuchni i chce zrobic rosol wiec o jakie mieso poprosic?? Dokladnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ponoć trzeba wszystkie trzy rodzaje - kawalek wieprzowiny, kury i wołowiny chociaż wg mnie rosół "robią" warzywa a nie mięso i nawet na bladym kurczaku ale z duża ilością warzyw rosół będzie dobry ale ok: szponder (wołowina), kości schabowe (wieprzowina) i ćwiartka z kurczaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki Ewa. Boje sie tylko ze mi nie wyjdzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja robie na udkach drobiowych plus dużo włoszczyzny :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pamietaj odszumować, bo beda ci "fafoły" w zupie pływać.. 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja lubię najbardziej taki: 2 duże uda, duży szponder lub oczko włoszczyzna, pieprz, ziele i listek, przypalona cebulka. Na małym ogniu bez przykrycia 3 godz. Na koniec lubczyk, sól i pieprz do smaku. Żadnych kostek i veget!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak jak już wyżej wspomniano ,warzywka wrzucić ok ost godzinki i najważniejsze ,by się nie gotował ,tylko na wolnym ogniu "migał przyprawy też pod koniec jak ,kto lubi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
8.03 Tylko na udkach ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieki wszystkim za rady napewno skorzystam. TYlko do sklepu sie nie chce wychodzic przez ten deszcz brrr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Na rosól to tylko skrzydło indyka(kurczak za mdły) wołowina- rozbratel włoszczyzna+kapusta włoska(kawałek) przypalona cebula pieprz i ziele w ziarnach inne przyprawy do smaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak, tylko. Wszystkie kobiety u mnie w rodzinie robia tylko na kurczaku. I wszystkim smakuje. Ale to kwestia gustu. Ja raczej nie lubie innego miesa :-) a rosolek pycha :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość 777
Autorze postu pamiętaj o tym. Aby rosół był dobry trzeba gotować go na małym ogniu. W pierw wkładamy mięso by gotowało się gdzieś 30 do 40 minut. Następnie dodajemy jarzyny i dodatki. Dobrze jest też podpiec cebulę na blasze czy palenisku wówczas rosół ma lepszy smak. Rosół powinien wolno się gotować do 4 godzin i nie należy całkowicie przykrywać go pokrywką. Gdyż zmętnieje i straci swój smak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja wkładam pół kurczaka i wołowe bez kości to potem je ze smakiem zjadamy, do tego sporo warzyw, zieleniny....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
z tą wieprzowiną ktoś tu pojechał :( żadnej wieprzowiny, rosół to drób i kawałek wołowiny z kością oprócz warzyw dodać przypaloną cebulę, lubczyk czyli tzw maggi, można dodać suszonego grzyba gdy rosołu nie będą jadły małe dzieci wrzucać mięso do zimnej wody i jak zaczyna się gotować natychmiast zmniejszyć temp. aby tylko mrugał, gotować 3-4 godz, wtedy wygotowuje się to co szkodliwe w kościach i zostaje dobry i zdrowy wywar z warzyw i mięsa acha, oprócz warzyw dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś z tą wieprzowiną ktoś tu pojechał smutas.gif żadnej wieprzowiny, rosół to drób i kawałek wołowiny z kością---- co w tym dziwnego , z wieprzowiną też się robi , jest masa takich przepisów w internecie . Każdy robi tak jak lubi . Ja robię z samego drobiu i często zamiast cebuli dodaje por . Jadłam również rosół z mięsa królika i jest super . Moja babcia też robiła jeszcze rosół na żeberkach wieprzowych i do tego ziemniaki .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje. To elementarna wiedza. W internecie jest wiele głupstw, więc i nazwanie wywaru z wieprzowiny rosołem przejdzie. Nie oznacza to jednak, że będzie to rosół. Niektórym to już chyba się wydaje, że w internecie jest sama prawda objawiona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gość dziś rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje. To elementarna wiedza. W internecie jest wiele głupstw, więc i nazwanie wywaru z wieprzowiny rosołem przejdzie. Nie oznacza to jednak, że będzie to rosół. Niektórym to już chyba się wydaje, że w internecie jest sama prawda objawiona. x podpisuję się pod tym obydwoma ryncoma :) są jeszcze przepisy, które polecają dodawanie vegety, jarzynki, czy innego świństwa z torebki, a to już zupełna profanacja rosołu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje---- to że ty nie gotujesz to nie znaczy, że się tego nie robi i nie powinnaś tego krytykować . Skoro moja babcia gotowała to znaczy że już dawno się na wieprzowinie gotowało rosół . Jak nikt by nie eksperymentował w kuchni to nie było by nowych przepisów .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja kiedys jadłam rosół z gołebia, bardzo delikatny :-) serio. Ps. Gołąb hodowlany, nie z parapetu ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja nigdy z gołębia nie jadłam ale słyszałam że jest delikatny , z bażanta też jest dobry . Co kto lubi ,ile ludzi tyle smaków . Każdy robi tak jak lubi na tym polega gotowanie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Z bażanta też bardzo smaczny. I dokładnie, dobre to co komu smakuje a ile ludzi tyle gustow :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
U mnie w domu do rosołu kupujemy kure rosolowa, jak mam kaczkę to daje kawałek wtedy jest lepszy smak, nigdy nie gotuje na skrzydelkach czy ćwiartki bo mi nie smakuje,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Moja teściowa gotuje rosół z królika, ja bym nie zjadła, jak rosół to tylko z drobiu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×