Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie mieso kupic na rosół?

Polecane posty

Gość gość

Witam. Jestem poczatkujaca w kuchni i chce zrobic rosol wiec o jakie mieso poprosic?? Dokladnie

ponoć trzeba wszystkie trzy rodzaje - kawalek wieprzowiny, kury i wołowiny chociaż wg mnie rosół "robią" warzywa a nie mięso i nawet na bladym kurczaku ale z duża ilością warzyw rosół będzie dobry ale ok: szponder (wołowina), kości schabowe (wieprzowina) i ćwiartka z kurczaka

Gość gość
Dzieki Ewa. Boje sie tylko ze mi nie wyjdzie:)

Gość gość
Ja robie na udkach drobiowych plus dużo włoszczyzny :-)

Gość gość
Pamietaj odszumować, bo beda ci "fafoły" w zupie pływać.. 🖐️

Gość gość
ja lubię najbardziej taki: 2 duże uda, duży szponder lub oczko włoszczyzna, pieprz, ziele i listek, przypalona cebulka. Na małym ogniu bez przykrycia 3 godz. Na koniec lubczyk, sól i pieprz do smaku. Żadnych kostek i veget!!!

Gość gość
Tak jak już wyżej wspomniano ,warzywka wrzucić ok ost godzinki i najważniejsze ,by się nie gotował ,tylko na wolnym ogniu "migał przyprawy też pod koniec jak ,kto lubi

Gość gość
8.03 Tylko na udkach ?

Gość gość
Dzieki wszystkim za rady napewno skorzystam. TYlko do sklepu sie nie chce wychodzic przez ten deszcz brrr

Gość gość
Na rosól to tylko skrzydło indyka(kurczak za mdły) wołowina- rozbratel włoszczyzna+kapusta włoska(kawałek) przypalona cebula pieprz i ziele w ziarnach inne przyprawy do smaku

Gość gość
Tak, tylko. Wszystkie kobiety u mnie w rodzinie robia tylko na kurczaku. I wszystkim smakuje. Ale to kwestia gustu. Ja raczej nie lubie innego miesa :-) a rosolek pycha :-)

Gość gość 777
Autorze postu pamiętaj o tym. Aby rosół był dobry trzeba gotować go na małym ogniu. W pierw wkładamy mięso by gotowało się gdzieś 30 do 40 minut. Następnie dodajemy jarzyny i dodatki. Dobrze jest też podpiec cebulę na blasze czy palenisku wówczas rosół ma lepszy smak. Rosół powinien wolno się gotować do 4 godzin i nie należy całkowicie przykrywać go pokrywką. Gdyż zmętnieje i straci swój smak.

Gość gość
Ja wkładam pół kurczaka i wołowe bez kości to potem je ze smakiem zjadamy, do tego sporo warzyw, zieleniny....

Gość gość
z tą wieprzowiną ktoś tu pojechał :( żadnej wieprzowiny, rosół to drób i kawałek wołowiny z kością oprócz warzyw dodać przypaloną cebulę, lubczyk czyli tzw maggi, można dodać suszonego grzyba gdy rosołu nie będą jadły małe dzieci wrzucać mięso do zimnej wody i jak zaczyna się gotować natychmiast zmniejszyć temp. aby tylko mrugał, gotować 3-4 godz, wtedy wygotowuje się to co szkodliwe w kościach i zostaje dobry i zdrowy wywar z warzyw i mięsa acha, oprócz warzyw dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

Gość gość
gość dziś z tą wieprzowiną ktoś tu pojechał smutas.gif żadnej wieprzowiny, rosół to drób i kawałek wołowiny z kością---- co w tym dziwnego , z wieprzowiną też się robi , jest masa takich przepisów w internecie . Każdy robi tak jak lubi . Ja robię z samego drobiu i często zamiast cebuli dodaje por . Jadłam również rosół z mięsa królika i jest super . Moja babcia też robiła jeszcze rosół na żeberkach wieprzowych i do tego ziemniaki .

Gość gość
rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje. To elementarna wiedza. W internecie jest wiele głupstw, więc i nazwanie wywaru z wieprzowiny rosołem przejdzie. Nie oznacza to jednak, że będzie to rosół. Niektórym to już chyba się wydaje, że w internecie jest sama prawda objawiona.

Gość gość
gość dziś rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje. To elementarna wiedza. W internecie jest wiele głupstw, więc i nazwanie wywaru z wieprzowiny rosołem przejdzie. Nie oznacza to jednak, że będzie to rosół. Niektórym to już chyba się wydaje, że w internecie jest sama prawda objawiona. x podpisuję się pod tym obydwoma ryncoma :) są jeszcze przepisy, które polecają dodawanie vegety, jarzynki, czy innego świństwa z torebki, a to już zupełna profanacja rosołu

Gość gość
rosołu na wieprzowinie nigdy się nie gotowało i nie gotuje---- to że ty nie gotujesz to nie znaczy, że się tego nie robi i nie powinnaś tego krytykować . Skoro moja babcia gotowała to znaczy że już dawno się na wieprzowinie gotowało rosół . Jak nikt by nie eksperymentował w kuchni to nie było by nowych przepisów .

Gość gość
Ja kiedys jadłam rosół z gołebia, bardzo delikatny :-) serio. Ps. Gołąb hodowlany, nie z parapetu ;-)

Gość gość
Ja nigdy z gołębia nie jadłam ale słyszałam że jest delikatny , z bażanta też jest dobry . Co kto lubi ,ile ludzi tyle smaków . Każdy robi tak jak lubi na tym polega gotowanie .

Gość gość
Z bażanta też bardzo smaczny. I dokładnie, dobre to co komu smakuje a ile ludzi tyle gustow :-)

Gość gość
U mnie w domu do rosołu kupujemy kure rosolowa, jak mam kaczkę to daje kawałek wtedy jest lepszy smak, nigdy nie gotuje na skrzydelkach czy ćwiartki bo mi nie smakuje,

Gość gość
Moja teściowa gotuje rosół z królika, ja bym nie zjadła, jak rosół to tylko z drobiu