Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podatek mieszkaniowy

Polecane posty

Gość gość

Witam .Czy ktoś się orientuje ile wynosi podatek od posiadanej nieruchomości. Mieszkanie 53m2 wartość ok 300 tys. Mieszkanie chce mi przepisać mama .A wiem ze będzie trzeba zapłacić podatek .Idę oczywiście do notariusza ale może ktoś w temacie i dowiem się czegoś. Pozdrawiam

Gość gość
idź kotku ale majtki załóż bo jeszcze nie ma upału

Gość gość
poczytaj na forum prawnym o podatkach od darowizny, a jak ci się nie chce samodzielnie poszperać to zapłać specjaliście , nie wiem czy notariusz dobrze ci doradzi, bo w miejscu gdzie ja miałam kupowane mieszkanie, był notariusz dla całej wspólnoty i wszystkich ta pani wprowadziła w błąd , została pozwana do sądu za to , ale pewnie się wywinie od odpowiedzialności ( gdyby powiedziała prawdę , nikt by nie kupił tych mieszkań), więc radzę ci szukać wiedzy na własną ręką, bo porada u prawnika to 200-300zł

Gość gość
No tak ale mieszkania nie kupuje .Mieszkanie jest mojej mamy i ja jako jedyne dziecko i tak je dziedzicze ale mama chce aby to było formalnie przepisane przez notariusza .Stąd moje pytanie.Ale dziękuję za odzew.

Gość gość
Fora czytałam i tam jest o czym wiem ze podatku od darowizny nie płacisz nie mając innego mieszkania na własność a ja mam inne jeszcze własnościowe.

Gość gość
W takiej sprawie warto poradzić się dobrego notariusza. :) Ja kupując mieszkanie korzystałam z pomocy http://www.jeziorscy.com.pl/ , to bardzo dobra kancelaria.

Gość gość
głowy nie dam, ale jesli to darowizna w 1 linii, matka, dziecko to albo w ogole podatku nie ma, albo minimalny jakis

Gość gość
ja dostałam od rodziców działkę, więc jestem na czasie z przepisami. jeśli to jest darowizna od matki to nie zapłacisz, żadnego podatku od tego, ale musisz bodajże w ciągu 14 dni zgłosić to w urzędzie na druku sd-z2. będzie trzeba za to oczywiście zapłacić notariuszowi, bo mieszkanie musi być notarialnie przekazane.