Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Żona mojego brata ma ciemnobrązowe oczy, on ma oczy niebieskie

Polecane posty

Gość gość

dziecko zielone. Czy to normalne?

Gość gość
jak nie skośne albo pionowe to normalne.

Gość gość
Hm, ja miałam genetykę już w gimnazjum. Znaczy podstawy tylko, ot takie dziedziczenie koloru oczu itp.

Gość gość
Znalazłam coś takiego : Przypadek 9. Ojciec - oczy niebieskie, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, być może niebieskie lub szare wykluczone są oczy zielone.

Gość gość
wredna bratowa z ciebie.

Gość gość
NO MPEWNIE; moj brat ma brazowe zona tez brazowe synek blondyn niebieskie oczy po dziadku a podobny do brata :-))

Gość gość
same mądrale z genetyki tu siedzą :D

Gość gość
Nie wredna, ale jestem pamiętam czego uczyłam się na biologii, on tylko ze względu na dziecko się z nią ożenił. Wpadli, dzieciak ma 7 lat.

Gość gość
Przypadek 1. Ojciec - oczy brązowe, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, mało prawdopodobne są oczy niebieskie lub szare, wykluczone są oczy zielone.

Gość gość
A oto jakie cechy odziedziczy po was dziecko ;-)) Kolor oczu Cechy dominujące: oczy brązowe, oczy zielone; cechy recesywne: oczy niebieskie, oczy szare Dziedziczenie: Przypadek 1. Ojciec - oczy brązowe, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, mało prawdopodobne są oczy niebieskie lub szare, wykluczone są oczy zielone. Przypadek 2. Ojciec - oczy brązowe, matka - oczy szare Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, być może szare, mało prawdopodobne są oczy niebieskie, wykluczone są oczy zielone. Przypadek 3. Ojciec - oczy brązowe, matka- oczy niebieskie Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, być może niebieskie lub szare, wykluczone są oczy zielone. Przypadek 4. Ojciec - oczy brązowe, matka - oczy zielone Wynik: Dziecko może mieć zarówno oczy brązowe jak i zielone, być może też szare, mało prawdopodobne są oczy niebieskie. Przypadek 5. Ojciec - oczy szare, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, być może szare, mało prawdopodobne są oczy niebieskie, wykluczone są oczy zielone. Przypadek 6. Ojciec - oczy szare, matka- oczy szare Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy szare, wykluczone są oczy brązowe i zielone. Przypadek 7. Ojciec – oczy szare, matka – oczy niebieskie Wynik: Dziecko może mieć zarówno oczy szare jak i niebieskie, wykluczone są oczy brązowe i zielone. Przypadek 8. Ojciec - oczy szare, matka - oczy zielone Dziecko – 50 proc. szans, że dziecko będzie miało oczy zielone lub szare. Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy zielone, być może szare, mało prawdopodobne są oczy niebieskie, wykluczone są oczy brązowe. Przypadek 9. Ojciec - oczy niebieskie, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy brązowe, być może niebieskie lub szare wykluczone są oczy zielone. Przypadek 10. Ojciec - oczy niebieskie, matka - oczy szare Wynik: Dziecko może mieć zarówno oczy niebieskie jak i szare, wykluczone są oczy brązowe oraz zielone. Przypadek 11. Ojciec - oczy niebieskie, matka - oczy niebieskie Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy niebieskie, wykluczone są oczy zielone oraz brązowe. Przypadek 12. Ojciec - oczy niebieskie, matka - oczy zielone Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy zielone, być może niebieskie lub szare, wykluczone są oczy brązowe. Przypadek 13. Ojciec - oczy zielone, matka - oczy brązowe Wynik: Dziecko może mieć zarówno oczy zielone jak i brązowe, mało prawdopodobne są oczy niebieskie i szare. Przypadek 14. Ojciec - oczy zielone, matka - oczy szare Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy zielone, być może szare, mało prawdopodobne są oczy niebieskie, wykluczone są oczy brązowe. Przypadek 15. Ojciec - oczy zielone, matka - oczy niebieskie Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy zielone, być może niebieskie lub szare, wykluczone są oczy brązowe. Przypadek 16. Ojciec - oczy zielone, matka - oczy zielone Wynik: Dziecko prawdopodobnie będzie miało oczy zielone, mało prawdopodobne są oczy szare oraz niebieskie, wykluczone są oczy brązowe.

Gość gość
no to coś ujowa ta książka, bo mój przypadek temu przeczy :D moja mama ma oczy ciemnobrązowe, ojciec niebieskie, moja siostra piwne, a ja zielone :D

Gość gość
Nie masz innych spraw na glowie? Wredota mala. Tak na prawde moze miec kazdy kolor oczu, z reszta to dziecko jeszcze mu sie najprawdopodobniej zmieni kolor na szare a najbardziej prawdopodobny kokor w przyszlosci to brazowe bo jest przewaga genow dominujactch. Ale jak ojciec ma niebieskie to to ze ma zielone to nic dziwnego bo obydwa geny sa recesywne.

Gość gość
Recesywne to niebieskie i szare, dominujące zielone i brązowe

Gość gość
musiałabyś przeanalizować kolor oczu kilku pokoleniom, ponieważ są w genetyce tzw. geny recesywne, jeśli w rodzinie matki ktoś miał oczy zielone, dziecko mogło odziedziczyć gen recesywny i mieć oczy zielone. nie można tego ocenić po matce i ojcu, szczególnie, że brąz jest dominującym genem, który może maskować pozostałe kombinacje.

Gość gość
Pewnie to nie jego dzieciak

Gość gość
Naprawdę nie masz innych zmartwień, tylko interesuje ciebie kolor oczu bratanka. Nie znasz koloru oczu kilku pokoleń wstecz. Kolor oczu dziecka może się zmienić

Gość gość
Dziwne by było gdyby urodziło się im czarne dziecko, ale kolor oczu. Dziewczyno zajmij się swoimi sprawami.

Gość gość
Co do tego czarnego dziecka. To tez jest mozliwe, malo prawdopodobne ale mozliwe a co dopiero kolor oczu :)

Gość gość
a co powiecie na to? Matka blondynka, oczy szare, ojciec ciemny blondyn oczy zielone - ich córka ruda zielone oczy.

Gość gość
TAK MOŻLIWE! Moja mama brązowe, mój tata jasnoniebieskie. Ja mam brązowo-zielone, a siostra zielone. Poza tym istnieje taki ktoś jak babcia i dziadek i można mieć kolor oczu po wcześniejszych przodkach.

Gość gość
dziś rzadki przypadek, ale możliwy, oboje rodzice musieliby mieć gen recesywny rudego koloru włosów.

Gość gość
to jest takie p********ie, moja mama ma niebieskie oczy, ojciec brązowe a ja mam zielone a niby według genetyki nie moge mieć takich :D swojego ojca jestem pewna jak coś bo jestem do niego podobna :D

Gość gość
pewnie ma niebieskie a ty myślisz że zielone bo jest wiele odcieni niebieskiego nie każdy ma intensywnie niebieskie

Gość gość
nie, moja mama ma intensywnie niebieskie oczy nikt jeszcze nie powiedział że ma zielone, zielone to mam ja całkiem inne

Gość gość
Twoja mama ma intensywnie niebieskie ale zauważ że są luzie którzy mają oczy nie intensywnie niebieskie i tak samo jest z brązowymi

Gość gość
no i co w związku z tym skoro ja mam i tak inny kolor? zielony a nie niebieski? dobrze wiem jaki mam kolor oczu i moi rodzice nie jestem daltonistką sama chyba nie wiesz jakie masz

Gość gość
daj tej kobiecie spokój, popatrz lepiej czy matka nie zrobiła cie z listonoszem albo hydraulikiem bo masz coś innego niż ojciec

nic nie rozumiesz może masz zielone nie wiem, może to dziecko też ale chodziło mi o to że oczy niebieskie są czasami w odcieniu nie intensywnym i wtedy są mylone z zielonymi a gdy oczy brązowe są zbyt intesywne są mylone z czarnymi a tak naparwdę nie są czarne tylko ciemno brązowe bo czarne mają tylko bardzo czarnoskórzy

Gość gość
Moja ciotka oczy niebieskie, moj wujek brazowe- moj kuzyn zielone baaaaaardzo podobny do wujka.