Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Imię Maria, Marysia, jakie odczucia u Was wywołuje?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie, mąż chce tak nazwać córkę, ja byłam przeciwna, ale chyba zaczyna mi się podobać...

Gość gość
Moja mama sie tak nazywa, ale nigdy nie lubila jak ktos mowil do niej Marysia. A samo imie jakie odczucia u mnie wywoluje? Hmm mam do tego imienia neutralny stosunek. Kojarzy mi sie z Maria Konopnicka i ze swietym imieniem (nie jestem religijna). Plusem jest niewatpliwie to, ze jest to imie miedzynarodowe. Chociaz wole wymowe polska niz angielska czy niemiecka (Marija). Ogolnie z iminomi jest tak, ze kazdy ma inne skojarzenia. Najwazniejsze, ze bedzie sie podobalo tobie i twojemu mezowi!

Gość gość
Mi się kojarzy z prostactwem i wsią.

Gość gość
No pewnie, że najważniejsze, żeby nam się podobało, zapytałam z czystej ciekawości, bo mi to imię kojarzy się z dobrocią, wrażliwością i trochę naiwnością... Jest bardzo tradycyjne, a ja w sumie nie przepadam za imionami nowoczesnymi, więc to też plus. Aa matka Jezusa nie jest pierwszym co przychodzi mi na myśl.

Gość gość
Mi się kojarzy z prostactwem i wsią. x Mi też, niestety... nie podoba mi sie to imię, jest takie nijakie w kiierunku negatywnym. O ile po francusku, włosku czy choćby hiszpańsku mozwe brzmieć choć trochę szlachetnie o tyle w polskim... nie. Marysia, Mania, Mańka... targedia. Dziwie się, ze to imię jest tak popularne teraz. Znałam wiele kobiet z opowiadań i ze spotkań, które nie lubiły swojego imienia do tego stopnia, że "przechrzciły się" towarzysko na Mariolę, Marietę, nawet Marte czy używały swojego drugiego imienia po to aby nie być "Marysiami". W przypadku innych imion tak szerokiego zjawiska nie zauważyłam... kojarzy mi sie3 jeszcze z sierotką Marysią i Marią - taką matroną. Same negatywne skojarzenia.

Gość gość
Ja mam tak na imię i bardzo je lubię, kojarzy mi się z kobiecością i delikatnością.

Gość gość
paskudne imię.

Gość gość
mi się podoba chciałam tak nazwac swoją córkę, ale mężowi sie kojarzy z jakąs tam laską ze studiów więc odpada:) ale imie samo w sobie bardzo ładne

Gość gość
Kojarzy mi sie z sierotka :P Marysia co gąski pasała.. Niestety.. Moja mam ma tak na imie.. całe zycie wołali na nia Maryla, byle nie Marysia.. W moim kraju imie Mary było baardzo popularne jakies 20 lat temu gdy dwie panie Prezydent pod rząd miały tak na imie :)

Gość gość
O wlasnie o Maryli też słyszałam, to jest najgorsze, że w każdym inny języku imię brzmi w miarę ok, Mary, Marie, Marija a tu w Polsce chyba przez te zdrobnienia jest tak tragicznie. Bo jak tu porównać Catherine czy nawet Kate do Kaśki... ;/

Gość gość
Ja lubie formę Miriam :) sama mam tak na imie . Zdrobniale to Mimi.... :p

Gość gość
Tez mam roczną Marysię.

Gość gość
mi też się kojrarzy ze wsią,taką małą wieśniarą

Gość gość
nie podoba mi ise

Gość gość
Jest ladne dziewczece i delikatne, a ze wsia to niestety kojarza mi sie imiona typu Jessica, Nicola, itp

Gość gość
Czyli uczucia bardzo mieszane :-) Dzięki za Wasze opinie, pozdrawiam.

Gość gość
17:40 popieram w 100 %

Gość gość
A mi całkiem pozytywnie, z postacią z "Czasu honoru" :) Mniej z Marią Matką Jezusa, z a wszystkich przeinaczeń Marii moim zdaniem najładniejsza jest Miriam - Marzena czy Marietta (albo, o zgrozo, Marieta) to typowa polska wieś, lata 90-te, solarka i białe kozaczki XDDD

Gość gość
A mi imię Maria kojarzy się z okwieconymi i pachnącymi gałązkami jabłoni,kwiat jabłoni i zapach. Piękne imię i takie niebanalne, a zdrobnienie Marysia to takie słodkie dziecinne jak do małej dziewczynki z dużymi czarnymi oczkami, takie śliczne.

Gość gość
mnie nie przekonuje.. jakoś nie chciałabym żeby ktoś się tak do mnie zwracał.. ale złe też nie jest

Gość gość
Cudowne polskie imię. Chciałam je nadać mojej córci... ale jest Antoś;-) Nie rozumiem fascynacji imionami wywodzącymi się z innych krajów. Dla mnie to jest właśnie wiocha - Jessica, Nicole, Naomi, Rebecca, Caroline, Georgia itp. Ludzie TU jest Polska, mamy swoją tradycję i cały zbiór pięknych polskich imion a jest ich tyle że na prawdę jest w czym wybierać!!!! To jest właśnie wiocha jak idzie sobie dziołcha po wsi, słoma z butów jej wystaje a ktoś do niej z za płota woła hej Jessica! ;-) ;-) ;-) Niech mi ktoś poda choć jeden przykład gdzie małżeństwo rodowitych amerykanów, włochów, francuzów czy kogokolwiek innego nie mającego polskich korzeni nadaje swoim dzieciom imiona brzmiące po polsku?! Tylko Polacy mają takie puste główki bo myślą że jak dziecku dadzą na imię Nicole to będzie szpan na całą wieś.... Smutne ale prawdziwe. Autorko imię Marysia jest śliczne.

Gość gość
Moje dziecko nie ma imienia "zza Oceanu", tylko takie, które od stuleci funkcjonuje w wielu krajach, więc mnie nie obrażaj. Autorka pytała jakie mam z tym imieniem skojarzenia, więc szczerze odpowiedziałam, że z prostactwem i wsią. A to wszystko przez Marię, które znam. Każda z nich to straszna wieśniara, do tego niezbyt lotna. No i jedna ma "ksywę" Majka, druga Maryna, a trzecia Marija.

Gość gość
No to jest typowe, nie podoba się imię maria to od razu wyjeżdżaja z Dżesikami i innymi kwiatkami. Nic nie poradzę, że mi sie Mayna, Marusia ze wsią kojarzą, zresztą kiedyś tak się mówiło się "typowa Maryna ze wsi" i tak zostało może... a już z tym polskim imieniem to wyjechałyście, Maria to źydowskie imię, co zresztą widać po tym, ze matka Jezusa była Marią, polskie imię to Bronisława i Zdzisława... są imiona klasyczne, staroświeckie, które sa ładne, wdzięczne, np. Hanna, Anna, Karolina itp. itd. to się wszyscy upierają na Zośki, Maryśki i Antośki i wmawiają, że to jest kwintesencja polskości i tradycji. Nie podobają mi się imiona z "sia" dla mnie brzmią wiejsko i tyle.

Gość gość
Maria jest imieniem tak popularnych na swiecie i to od setek lat, ze trudno o jednoznaczne odczucia, bo Marie sa i były najrózniejsze.