Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy my nie odżywiamy się zdrowo?

Polecane posty

Gość gość

bo ja twierdze, ze tak srednio, a moja siostra, ktora jest eko do przesady uwaza inaczej. Pijemy zazwyczaj wode, herbate, kawe, cole bez cukru i soki (ale na co dzien to woda). Chleb piecze maz wiec jest chyba zdrowy, czasem kupujemy ale nie ten tanszy. Wedline, sery kupujemy w sklepach. Lubimy zjesc zupki w proszku:D czasem kupje gotowce jak np. pierogi (sama nigdy nie robie), pulpeciki (ale te akurat maja swietny sklad), hot dogi, pieczony kurczak, sos do spagetti (skład bardzo dobry). I takie gotowce jemy raz, da razy w tygodniu. Ze słodyczy to ciasta i lody, ja czasem zjem chrupki kukurydziane, bo lubię:P

Gość gość
Nie nie odzywiacie sie zdrowo Zdrowo to nieprzetworzone produkty a nie gotowce... Soki najlepsze te swiezo wyciskane Albo swoje z sokowirowki..

Gość gość
Nie bardzo rozumiem, czy ta siostra uważa, że odżywiacie się zdrowo, czy niezdrowo? Bo nie bardzo wiem, co jest przeciwieństwem "średnio". My nie jesteśmy eko świrusami i chyba jemy podobnie do was. Pierogi zawsze z paczki, bo nie mam czasu lepić. Ale pierogi raczej rzadko jemy. Chleba natomiast nie piekę, jemy kupny. większość obiadów robię w piekarniku, albo zupy, bo nie mam czasu na pracochłonne dania, ale znowu to nam na zdrowie w sumie wychodzi. Nie lubię natomiast sosów gotowych, nie trafiłam jeszcze na taki, żeby miał dobry skład. Wydaje mi się, że żeby ocenić twój jadłospis, to trzeba wiedzieć co jecie, ile razy w tyg jest ryba, jakie mięsa, co z nabiału i warzyw. Btw, jaki kupujecie sos do spaghetti?

Gość gość
Odżywiacie się zdroworozsądkowo. :)

Gość gość
moim zdaniem niezdrowo gotowce dwa razy w tygodniu? to bardzo czesto a pisanie że gotowe pulpeciki mają dobry skład stanowi tylko i wyłącznie o twojej nieznajomości tematu albo usprawiedliwianiem swojego lenistwa. Cola bez cukru jest gorsza od tej z cukrem, słodzona aspartamem ma więcej chemii.

Gość gość
Moim zdaniem niezdrowo i to bardzo.

Gość gość
zupki w proszku, gotowe pulpety, pierogi, cola, sosy.... i ty się pytasz czy zdrowo sie odżywiasz??? mam nadzieję ze nie karmisz tym dziecka.

Gość gość
a gdzie owoce i warzywa?? Gotowce 2 razy w tyg... cola bez cukru... proszę cię... :/

Gość gość
Przyjrzyjmy się "klopsom w sosie pomidorowym". Ich podstawa to "masa mięsna", której podstawa to znany wszystkim wielbicielom parówek MOM (mięso oddzielane mechanicznie), czyli miks odpadków mięsnych, tłuszczu oraz resztek kostnych – w tym przypadku drobiowych (9,98 proc. masy produktu). Nieco mniej jest wieprzowiny (8,68 proc.), natomiast wołowina pojawia się tu w ilości raczej grzecznościowej (3,62 proc.). Dodatkowych protein klopsom dostarcza hydrolizat białka sojowego, a węglowodanów – mąka pszenna i skrobia ziemniaczana. Z warzyw w słoiczku zmieściły się jedynie marchewka i cebula. No i pomidory – w formie przecieru. To zasadniczo tyle substancji spożywczych. Resztę spisu składników wypełniają "substancje dodatkowe": wzmaczniacze smaku E621, E635, stabilizatory E450 i E451 oraz substancja zagęszczająca E1422.

Gość gość
Cola Light zawiera w sobie jeszcze bardziej szkodliwą substancję czyli…. Aspartam … znany też pod jakże swojską nazwą E951. Aspartam, będący sztucznym słodzikiem sam w sobie jest na tyle ciekawy, że kiedyś poświecę mu osobny artykuł – na dziś wystarczy wam wiedzieć, że w obiegowej opinii Aspartam jest uznawany za źródło wszelkiego zła, środek szkodliwy, rakotwórczy

Gość gość
Nie wiecie nawet o jakich pulpecikach mowa, ale oczywiście jesteście najmądrzejsze. 🖐️

Gość gość
nie, nie nazwalabym tego zdrowym odzywianiem, no ale ja to taka swiruska jestem, jak Twoja siostra :P aspartam powoduje raka mozgu, ludzie czytajcie co jecie!!!

Gość gość
tu autorka Po pierwsze warzyw i owoców jemy akurat dużo:P to wydawało mi się normalne, więc nie napisałam. Po drugie skład pulpecików, które mam akurat w zamrażarce: mięso wieprzowe, woda, sól:) Faktycznie sama trucizna:D skład sosu do spagetti w słoiku: pomidory, koncentrat, bazyli, oregano, woda, sól. Och, ileż w tym chemii:D Co do coli to chyba nikomu szklanka nie zaszkodziła, a zupki w proszku lubię zjeść w pracy:)

Gość gośćania
do gościa z 12:12 skąd ty siejesz takie zabobony? aspartam nie jest rakotwórczy:/ te badania zostały obalone kilka lat temu, a twierdzenie że jest źródłem wszelkiego zła to jakieś moherowe określenie:/ nie twierdze, że jest zdrowy, ale na pewno nie jest rakotwórczy- doucz się zamiast sieć herezje na forach

Gość gość
Mięso wieprzowe, woda i sól- to wszystko? Coś mi się nie chce wierzyć. Spróbuj zrobić z tych składników pulpeciki, zobaczysz, jakie super Ci wyjdą:D

Gość gość
12:31 badania mogly zostac przeplacone, bo na pewno nie obalone, w dobie diet fit slim i wieszakow jako symbolu seksu nie ma sie co dziwic, ze produkty bez cukru (bialego, bo inna jego forma juz nie kazdego interesuje) zbijaja fortune, gumy do zucia cukierki soki napoje slodziki i masa innych slodyczy - wiesz, jaka kase sie na tym robi? wiec nie pitol! aspartam JEST rakotworczy i niszczy mozg, juz nawet nie wspomne o testach na zwierzetach, przypadki wsrod ludzi mi wystarcza. Pozdro i na zdrowie! ;)

Gość gość
tu autorka przepraszam w pulpetach jest jeszcze maka i pieprz:D i tak, to wszystko:)

Gość gość
tu autorka mąż krzyczy, ze nie mąka, a oliwa jest w tych pulpetach, także sorry za pomyłkę:P ale na pewno nie ma tych składników co ktoś wymienił,że niby są w tych co ja kupuję.

Gość gośćania
do gość z 12:36 tak tak i niszczą duszę i przywołują szatana oraz wywołują opętania:D super argument i po co komu woda święcona podczas egzorcyzmów jak można wygonić demona aspartamem:D

Gość gość
normalnie sie odzywiacie. Nie kazde gotowce to syf! Ja mieszkam za granica i jak kupuje sos gotowy to nie jest wcale napakowany e gównem

Gość gość
Co to za pulpety? Mozesz podac nazwe. Ja wszystkie jakie widuje to w skaldzie maja E i E i E. Podaj nazwe tych pulpecikow, prosze.

Gość gość
tu autorka nazwa nic ci nie da, bo nie kupuję ich w Polsce, podobnie jak gość z 12:55 nie mieszkam w kraju. Naprawdę nie ma w nich żadnych E, bo są one dla dzieci produkowane i wcale nie są drogie jak na tutejsze ceny, są jeszcze inne, nie specjalne dla dzieci, z przyprawami i niestety E dodatkami. O dziwo są droższe:)

Gość gość
Powiedz lepiej autorko, jak można kupować gotowe pulpety czy pierogi... Sam syf. Tak ciężko samemu zrobić? I nie gadaj głupot, że to zabiera czas, bo to są potrawy do MROŻENIA. Zrobienie pulpetów na 4 obiady to jakaś godzina pracy, a przynajmniej wiesz z jakiego mięsa powstały. Pierogi nieco dłużej, ale też bez przesady. Ja co jakiś czas lepię 200sztuk z różnymi farszami i mrożę. Zajmuje mi to 2-3 godziny, ale mam na 5-6 obiadów. Czyli wychodzi pół godziny pracy na obiad. Jak słyszę, że ktoś woli kupić gotowe to aż mną trzęsie, jeszcze jak sam się truje to pół biedy, ale jak można taki syf dzieciom podawać??? Wstyd i patologiczne lenistwo.

Gość gość
Wydaje mi się ze odzywiacie się zupełnie przeciętnie, jak większość. Macie swoje "hople" jak np. chleb, który sami pieczecie- ja kupuje w sklepie, za to pierogi z mrożonki, ja znowu lepie, bo uwielbiam i muszą być dobre i domowe. Sosy do spaghetti- jeśli chodzi o te w słoikach, wystarczy przeczytać skład ho mogą być całkiem ok. Zresztą pomidory jako jedne z nielicznych są zdrowsze przetworzone niż świeże. Jakieś grzeszki typu cola czy chipsy- kto ich nie ma, no oprócz kafeterianek:) Zdrowe żywienie jest super, wiadomo, ale nie ma co obsesyjnie odmawiać sobie wszystkiego, bo i tak wszyscy umrzemy; )

Gość gość
ale autorka pisala ze kupuje dobre rzeczy co zlego maja w jej skladzie pulpety? nie wiem jak pierogi, ale te pulpety sa normalne ty tez zapewne to samo dodajesz. a to, ze masz czas na lepienie i inne kucharzenie to fajnie ale nie kazdy to lubi i potrafi. Ja nie znosze gotowac i chocby nie wiem jak cie telepalo nie zmienie tego:D Tyle, ze nam gotuje niania dziecka, wiec gotowce sa rzadko. nie wiem tez co zlego w lenistwie? patologiczne to jest dla mnie trzesienie sie nad tym ze ktos je inaczej od ciebie:D

Gość gość
Nie no fajnie, ale jak ktoś dzieci karmi gotowcami, bo jest zbyt leniwy, by samemu ugotować, to dla mnie dno.

Gość gość
ale jesli ten gotowiec ma taki sam sklad jak nie gotowiec to gdzie widzisz problem?:D autorka wyraznie napisala co w skladzie maja te pulpety i jak dla mnie nie ma tam nic czego ty bys nawet nie dodala

Gość gość
Tak, na pewno gotowiec ma taki sam skład jak jedzenie przygotowane w domu, nie bądź śmieszna :D Pod nazwą "mięso wieprzowe" kryją się jakieś skóry, kości i inne odpady. O brudzie w zakładzie produkcyjnym nie wspomnę. Co kto lubi oczywiście.

Gość gość
Odnośnie zdrowej diety,może słyszałyście o soku z owoców Noni www.nonibioactive.pl ? Podobno pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.

Gość gość
jakie wszystkie idealne :/