Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angry mother

Moja córka jest dziecinna.

Polecane posty

Gość angry mother

Jak w temacie... Szlag już mnie trafia! Ma 17 lat i się nie maluje, nosi jakieś przyduże swetry i spodnie, ma beznadziejną fryzurę z grzywką, co jeszcze bardziej ja zdziecinnia. Wiele razy już jej próbowałam wmówić, żeby coś zmieniła, ale każda rozmowa na ten temat kończy się kłótnią. Jak coś jej się nie podoba to płacze, bawią ją takie głupoty, jak np. wicie wianków, zbieranie naklejek, robienie strachów na wróble, czy ozdabianie słoików - wiem, że to może dziwnie zabrzmieć, ale TAK, moja córka wyszywa jakieś nawijki na słoiki i robi etykiety. Kiedy ktoś się jej pyta czy ma chłopaka, to odpowiada, że jeszcze jest za młoda na chłopaka. Błagam, ja wcale nie pragnę, żeby moja córka w tym wieku miała dziecko, ale 17 lat? To jest normalny wiek na związek. Może nie mieć chłopaka, ale niech nie gada takich głupot, że jest za młoda na chłopaka! No ludzie! Znajomych na szczęście ma, nie jest jakaś popularna, ale ma sporo przyjaciół. Wydaje mi się, że ta jej dziecinność to w dużej mierze wina mojej teściowej, z którą mieszkamy. To ona ma na nią taki wpływ. Zawsze opiekowała się córką, kiedy była mała, a my z mężem pracowaliśmy. Zawsze jej słodziła i słodzi do tej pory. Wyobraźcie sobie, że w wieku 13 lat moja córka potrafiła śpiewać na stole, a moja teściowa stała obok i klaskała. Tak, to prawda. Taki widok zobaczyłam kiedyś przyjeżdżając do domu i się załamałam... No i co najgorsze, moja córka nadal spędza z nią dużo czasu i to ona ją uczy tej dziecinności. Ja w jej wieku chodziłam na imprezy, interesowałam się factami, słuchałam punku (btw, nadal słucham) i jak jej puszczam, to się drze, żebym wyłączyła to darcie mordy i włącza jakieś piosenki z lat 50-tych, które oczywiście lubi moja teściowa. Oczywiście nie myślcie sobie, że byłam jakąś wyrodną córką i miałam w głowie tylko imprezy. Zawsze miałam dobre stosunki z rodzicami (i mam nadal), nie puszczałam się z facetami, urodziłam córkę w wieku 30 lat (syna w wieku 40 :D), ale zachowywałam się adekwatnie do swojego wieku. A ona jest jak wyrwana z tego świata... Mam już tego dosyć, chciałabym, żeby zachowywała się jak nastolatka w jej wieku... Ale każda rozmowa na jej temat kończy się zdaniem "mamo, daj spokój, jestem już prawie dorosła, mogę robić to, co chcę!". Dorosła... Chyba tylko liczbą.

Gość gość
up

Gość gość
up

Gość gość
Nie każ córcę robić tego co ty robiłaś. Jeśli tak się zachowuje to znaczy, że jej to nie przeszkadza. Przejdzie jej to w swoim czasie. Ma prawo żyć jak chce, to ty szukasz problemu tam gdzie go nie ma...

Gość gość
nie wierze, ze to pisze matka :o tez w tym wieku (i pozniej) uwazalam, ze jestem za mloda na facetow, ale mojej mamie to nie przeszkadzalo :o daj jej zyc, wolalabys zeby wracala pijana do domu i olewala wszystko? DOBRZE i bardzo fajnie, ze ma hobby. a moze do tesciowej cos masz?

Gość gość
Jesteś chora kobieto, skoro uważasz ze Twoja córka jest dziecinna. Czy pomyślałaś o tym, że robi to co sprawia jej przyjemnośc? Może ma zmysł artystyczny a Ty tego nie potrafisz dostrzec? Czy zdajesz sobie sprawę z tego co teraz wyprawiają jej rówieśnicy? Weź Ty się puknij i ciesz że masz normalną osobę, która jak sama stwierdziła na takie rzeczy ma jeszcze czas.

Gość gość
Ty jestes nienormalna zwykla prowokacja, wspolczuje corce. 17lat wez jej na chama kogos do lozka znajdz bo widze ze wielce zaskoczona jestes ze chlopaka nie ma i nie chce miec. Jestes zwykla patologia a twoja corka wcale nie jest dziecinna. To ze ty w tym wieku prowadzilas bujne zycie towarzyskie nie znaczy ze twoja corka tez ma takie prowadzic i malowac sie jak lampucera spod latarni.

Gość gość
hmmm co tu poradzić, dorosłość jest beznadziejna wiec nie dziwie się że dziewczyna jej unika i jak najdłużej chce być dzieckiem. Co do zamiłowań związanych z rękodziełem, nie rozumiem dlaczego się martwisz. Może właśnie w tym temacie powinnaś się do niej zbliżyć, zapisać na jakiś kurs, obóz, albo razem gdzieś się wybrać i coś potworzyć. Zbliżycie się bardziej do siebie,, wiec wyjdzie wam to na dobre. Trzeba rozwijać zdolności manualne, wiele dorosłych kobiet zarabia dziś na rękodziele, to super sprawa :)

Gość gość
Infantylnosc jest tu chyba rodzinna bo autorka tez dojrzaloscia nie powala

Kobieto, ogarnij się, dać żyć swojej córce tak jak ona chce a nie tak jak Ty tego chcesz. Ty chcesz żeby zachowywała się jak nastolatki w jej wieku? A wiesz jak większość się zachowuje?? Uważasz że zachowuje się dziecinnie bo jest inna od reszty nastolatków? A może to oni są dziecinni? Co z tego że ozdabia sobie jakieś tam sloiki? Niektórzy mają taką pracę i co powiesz im że są dziecinni? Nie robi makijażu, więc jest dziecinna, a może stawia na naturalizm? Nie słucha punku więc jest dziecinna? Odnoszę dziwne wrażenie, że to Ty chcesz narzucić jej swoje życie, jakie prowadziłaś w jej wieku, bo sama wiesz że dla Ciebie już te lata nie wrócą.

Gość angry mother
Po pierwsze to nie jest żadna prowokacja. A po drugie, to przepraszam bardzo, ja w jej wieku nie malowałam się jak d****** nie upijałam się i nie chodziłam z pierwszym lepszym facetem do łóżka. Nigdy nie byłam tego zwolenniczką. Makijaż lubię, ale delikatny, który jedynie podkreśla urodę, a moja córka jest ładną dziewczyną i w lekkim makijażu wyglądałaby świetnie, nikt tu nie mówi o kreskach na pół gęby i tapecie z fluidu. Ale wkurzają mnie te jej wiejskie zainteresowania (mimo, że mieszkamy w mieście i rodziny bliskiej też na wsi nie mamy) - nie znam nikogo, kto w jej wieku słuchałby piosenek z pokolenia moich rodziców, interesował się smażeniem powideł i wyszywaniem jakiś ludowych wzorów. Ona w kółko gra na gitarze tą piosenkę - https://www.youtube.com/watch?v=K5cewjt5cic i inne tego typu. Nie wiem, nie może słuchać czegoś NORMALNEGO? Rapu, rocka, popu... No błagam! Jeszcze teraz mój syn to podśpiewuje, bo moja córka go uczy tego śpiewać, boję się, że on też przejmie od niej to "wiejskie" hobby...

Gość gość
pierwszy raz slysze, zeby matka namawiala corke do makijazu, zamiast jej go odradzac :D

Gość angry mother
No dobra, niech tam sobie ozdabia co chce. Ale była taka sytuacja z zeszłe wakacje, że była u nas rodzina, a moja córka podeszła do nich z pytaniem "Ciociu, ładne zrobiłam powidła śliwkowe?" i przytargała ten słoik. Tak mi było potem wstyd i jej powiedziałam, o czym myślę... Takie pytania zadają 10-letnie dzieci, nie 17-letnie dziewczyny. Jak moja kuzynka powiedziała, że ładne, to już szczęśliwa mówi, że przyniesie jeszcze jakiś dżem truskawkowy, ale ją zatrzymałam i ochrzaniłam, żeby nie robiła wiochy, bo ma 17 lat! Oczywiście potem wyżaliła się mojej teściowej, że jestem niedobra, a moja teściowa oczywiście ochrzan na mnie, że to jeszcze dziecko, że jej wypada, że "przecież tak ładnie zrobiła, to się może pochwalić..."

Gość gość
Ty strofujesz corke, ze umie cos zrobic w kuchni? :o :o ja prdle, to z TOBA jest cos nie tak :o

Gość angry mother
Nie, że umie coś robić. To akurat dobrze. Tylko o to, że tak się w to angażuje i że przychodzi jak małe dziecko do krewnych z pytaniem "Ciociu, ładne zrobiłam powidła?" Tak się zachowują małe dzieci. Gdyby po prostu robiła te powidła i inne rzeczy, to jestem jak najbardziej za, zawsze ją chwalę, że robi pyszne konfitury. Ale to chwalenie się naokoło tym jest dziecinne.

Gość ajajaola
Heheheh :) masz fajną córcię, ja tam bym chciała by moja (gdy już ją będę miała :) ) była taka niewinna jak najdłużej. Jeśli jest to "winą" Twojej teściowej to nie możesz mieć do niej o to pretensji a w dużej mierze do siebie i męża. Sama napisałaś, że pracowałaś a córką zajmowała się teściowa. Miałaś wybór: albo praca albo wychowywanie córki po swojemu 24/h na dobę. Czy jej zachowanie jest na tyle straszne by pisać o tym na forum? Hmm, moim zdaniem nie. Sama mam 23 lata co prawda miałam już chłopaka, imprezy za sobą, jakiś czas na to "wyszumienie się" ale nadal bywam infantylna. Potrafię przytulać moich znajomych bez powodu, głaskać ich :P cieszyć się z różowego pudełeczka na biżuterię ale nie uważam tego za wadę, taka jestem, bawi mnie to nawet, to jest urocze :) Twoja córcia w końcu dojrzeje, sama kiedyś zapragnie mieć chłopaka (jestem tego pewna, to już wina hormonów) i zacznie wtedy się malować i byc bardziej kobieca jak również może zacznie interesować się rzeczami "poważniejszymi" by go zainteresować i by nie traktował jej jak dziecko :)

Gość gość
Ty jestes psychiczna i to ty sie wieśniacko zachowujesz. Córka ma jakies hobby a ty? Usilnie widze chcesz by robila wszystko to co INNI, niewazne ze ona tego nie lubi MA sluchac punka rocka bo to modne dzis. Ma sie malowac bo inne dziewczyny sie maluja. Papierosy tez ma palic bo inni pala? Upijac tez tak jak inne nastolatki w jej wieku? Zadna NORMALNA matka nie chcialaby zeby jej dziecko zachowywalo sie tak jak "dzisiejsze" nastolatki maja w zwyczaju. Jak widac ty jestes inna.

Gość angry mother
Powtarzam po raz kolejny, że ja w jej wieku nie byłam żadną alkoholiczką, panną lekkich obyczajów, ani wyrodną córką! Po prostu miałam zainteresowania jak rówieśnicy - kochałam muzykę i czytanie książek, grałam w siatkę. Poza tym, widzę, że mnie nie rozumiecie, już dobra, ma te swoje zainteresowania, ale chodzi mi o takie dziecinne zachowania przy ludziach.

Gość gość
Ty sama siebie nie rozumiesz. A nawet jesli jest dziecinna to co ci w tym przeszkadza?? Kogos tym rani ze jest dziecinna?

Gość gość
Ma to po tobie, tez sie zachowujesz jak gowniarz. Opieprzylas ja bo pochwalila sie swoim talentem? Idiotka

Gość angry mother
Tak, to mi przeszkadza. Ona potrafi przy moich znajomych wypalić zdanie w stylu "a wczoraj wyszywałam z babcią fajne serwetki". Wtedy się każdy na mnie dziwnie patrzy. Albo to, jak przychodzą do mnie znajome, a ona siada obok i gada z nami, często właśnie o takich pierdołach, wtedy zawsze ją wypraszam. Wstyd mi jest i zazdro, jak patrzę na córki moich koleżanek w podobnym wieku, jakie są dojrzałe, ładnie się ubierają... Nie równajcie dorosłości, czy kobiecości z dziwkarstwem, no proszę. Ja nie mówię, że ma nosić czerwone szpilki i krótkie spódniczki za dupę, no ale są jakieś fajne ubrania dla nastolatek. A nie w kółko te przyduże swetry i szerokie spodnie. A jak kiedyś jej kupiłam ładne rurki (których oczywiście nie chciała nosić), to zaraz usłyszałam od teściowej, że gdzie dziecko ubierać w takie spodnie, że to niewygodnie, że po co ma się męczyć w takich ciasnych. A namówienie córki do czegoś to graniczy z cudem, bo pewności siebie jej nie brakuje i uważa, że jest chodzącym ideałem.

Gość gość
tesciowa to powinnas kretynko po rekach calowac ze za darmo sie opiekowala wnuczka calymi dniami jak wy byliscie w pracy. Moglas wynajac opiekunke skoro taka tesciowa zla ale nie bo opiekunce trzeba placic nie? Wypraszasz ja jak sa u ciebie znajomi? MASAKRA. WSTYD MIEC TAKA MATKĘ. Na jej miejscu od razu po 18 urodzinach bym sie wyprowadzila od psychicznej matki. Ps: "ZAZDRO" to raczej młodzi mowia a nie mamuski.

Gość gość
Wypraszasz własną córke bo sie jej wstydzisz przed znajomymi? Ja pierdziele. Ty wogole sie zachowujesz jakbys wlasnego dziecka nie kochała. Jestes zazdrosna ze to z tesciowa wiecej czasu spedza i tesciowa ja rozumie. I ja sie nie dziwie. Bo ty jestes nienormalna

Gość gość
Na początku troche Cie rozumialam, starałam sie patrzeć obiektywnie . Po słowie ''zazdro'' widać, ze chcesz być taka cool superaśna mamuśka, pseudo wyluzowana :D JESTES NIEPOWAZNA I SMIESZNA.

Gość angry mother
Rozumiem, że w wieku 47 lat mówienie "zazdro" jest zabronione?

Gość gość
Nie, ale w całym kontekscie tego co napisałaś, jesteś po prostu śmieszna, nie dziwie sie, że corka nie chce sie wzorowac na mamusi :D

Gość gość
moja mama to nawet nie wiedzialaby o co chodzi z tym "zazdro" no ale ona taka nowoczesna jak ty nie jest choc młodsza:)

Gość angry mother
Ale się przyczepiliście tego "zazdro". Nikt nie potrafi mnie zrozumieć, podstawić się w mojej sytuacji, tylko każdy mnie ochrzania, że jestem złą matką. A ja po prostu bym chciała, żeby moja córka zachowała się jak osoba w jej wieku.

Gość gość
jak dziewczyna ma byc pewna siebie jak p*****lnieta matka traktuje ja jak uposledzona i wyprasza z pokoju jak przychodza jej znajome (pewnie rownie prymitywne co ona).

Gość gość
PROWO [ cool]