Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Obniżanie gorączki

Polecane posty

Gość gość

Witam , slyszałam że można obniżać gorączke naraz 2 produktami , mam w dom ibum napisane jest że co 6 godz , i mam paracetamol podaje się co 4 godz , jak bym chciała podać synkowi na zamiennie te leki to w jakich odstępach??? o 19 dałam ibum niestety gorączka nie schodzi czyli o 23 moge podac paracetamol? , a następnie o 1 godz ibum ??? jak to jest z tymi odstępami czasowymi??? Z góry dziękuje za odpowiedz

Gość gość
nie pomoge , nie stowawałam nigdy tych leków na zmiane

Gość gość
mozna nawet jednoczesnie podawac ale lepiej zachowac choc ze 2 godziny odstepu. Zeby obnizyc goraczke mozna tez dziecko rozebrac i pozostawic w samej bieliznie lub nawet na golasa albo zrobic kapiel o temp 37 stopni i wlozyc do wody na kilka minut

Gość parena2
ja szczerze mogę polecić Ibufen. jest w formie zawiesiny o smaku truskawkowym i szybko sobie radzi z gorączką i przeziębieniem u najmłodszych dzieciaków :) w mojej apteczce zawsze jest dostępny, żeby w razie co działać doraźnie

Gość gość
nie wiem jak duza dawke masz tego ibum- ale ja podaje co dwie godziny, paracetamol, dwie godziny później ibuprofen. tak mi powiedział lekarz. raz zdarzylo nam się zbijac temperaturę zimnem- małego owinelam w cienkie przescieradlo, na to polozylam takie podgumowane podkłady z lozeczka( nie chciałam aby jednak był mokry) i na to kladlam baaardzo zimne mokre reczniki i zimne okłady na glowe.

Gość gość
nie do końca zgodzę się, żeby podawać co 2 godziny, bo wówczas będzie problem po kolejnych 2, kiedy jeszcze nie można podać pierwszego preparatu a już gorączka rośnie... najlepiej podaj najpierw ibuprofen - ma działanie przeciwzapalne i zwykle lepiej zbija temperaturę. Jeżeli po 3 godzinach będzie gorączka powyżej 38,5 to podaj paracetamol, najlepiej doczekać do 4 godzin, ale też nie można przeczekać skoku temperatury. Po kolejnych min. 3-3,5-4 podajesz znowu ibuprofen. Taką kurację możesz stosować krótko. Jeżeli nie będziesz sobie radziła ze zbijaniem gorączki to rozbierz dziecko i chłodź w pachwinach i pod paszkami, na główce. Okłady nie lodowate! A dalej szukaj przyczyny gorączki.

Gość gość
Moja córka ma tendencje do wysokich gorączek przy względnie dobrym samopoczuciu, to też jest ważne jak się dziecko czuje. Jeżeli czuje się dobrze to nawet do 38,5 nie ma sensu zbijać. Co innego jak się pokłada, "leje" przez ręce - wtedy zbijać trzeba.

Gość gość
Mozna nawet podac jednoczesnie paracetamol i nurofen nawet sa takie nowosci w aptece. Jak sie wahasz jak podac wyszukaj nr apteki calodibowej obojetnie w jakim miescie i zadzwon i zapytaj. To bedzie wiarygodne zrodlo informacji

Gość gość
W szpitalu powiedzieli mi zeby podawać co 4 godziny paracetamol , ibuprofen i tak na zmianę . Dawki takie jak na opakowaniu (patrz na wagę a nie na wiek dziecka )

Gość gość
Nie można podawać większych dawek niż dzienne dawki na opakowaniu. Jeżeli jeden lek podaje się co 4 a drugi co 6 godzin, to tak trzeba podawać. Najlepiej, jak ktoś napisał zachować 2-3 godzinne odstępy. My robiliśmy tak, że dawaliśmy jeden lek, potem czekaliśmy aż przestanie działać i dopiero drugi, tak żeby zachować maksymalne odstępy i żeby tą gorączkę dało się opanować. tylko raz przy trzydniówce była taka ciężka sytuacja i długo utrzymująca się gorączka nawet do ponad 39 st. To plus okłady na czoło. Co do połączenia ibuprofenu i paracetamolu, to owszem można, ale odradzam, bo jak lek przestanie działać, to nie ma co podać w tej sytuacji, dlatego lepiej dawać naprzemiennie.

Gość Migea
Nam lekarka powiedziała, że zamiennie leki podaje się co 4 godziny. Na szczęście rzadko mam taka potrzebę, w razie potrzeby podaje Milifen, dziecko bardzo dobrze na niego reaguje, gorączka spada, a ibuprofen działa przeciwzapalnie wiec tez wyhamowuje rozwój choroby. Poza tym okłady, dużo picia i niezbyt wysoka temperatura w pokoju sprzyja obniżaniu gorączki.

Gość gość
Zawsze powinno sie pic duzo a zwlaszcza podczas goraczki!Do tego mozna zrobic delikatnie letnia krotka kapiel by nie doszlo do szoku termicznego po niej dobrze szybko wytzrec i mocno przykryc by wywolac pocenie sie wtedy opada goraczka i przebierac kilka razy gdy sie zapoci.