Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Długi matki

Polecane posty

Gość gość

Mam taki i może nietypowy problem, nie mam pojęcia gdzie to napisać więc moze mi ktos tutaj udzieli informacji. W tym roku koncze 20 lat, mam 2 braci i przyrodnia siostre, ktora jest zaadoptowana u innej rodziny niespokrewnionej. mnie zaadoptwali dziadkowie, a moi bracia zyja po swojemu. moj tata nie zyje. matka ma odebrane do nas prawa, nie placila alimentow, dzis przyszla windykacja cos tam to zaplaty ,matka to alkoholiczka.. ma duzo dlugow, dzis babcia poinformowala mnie ze na pewno na pol miliona, na tej windykacji bylo napisane ze te dlugi po jej smierci chyba przechodza na dzieci.. jestem zalamana, bo wiem ze w zyciu sie z tego nie wyplacimy, co ja mam zrobic ? tylko siedze i placze, moi bracia sa zagranica, wiec nawet nie oge z nimi porozmawiac, odzuywaja sie zadko. :(

Gość gość
Spokojnie. Z tego co się orientuję to nie musisz dziedziczyć długów w razie śmierci mamy. Gdy mama umrze po prostu odrzucasz spadek i nie interesuje cię ani jej majątek ani jej długi. Poczytaj w internecie. Powodzenia :)

Gość gość
bardzo dziekuje za odpowiedź

Gość gość
długi musi spłacać jedynie osoba, która prowadziła tzw. wspólne gospodarstwo z twoją matką, reszta rodziny może się zrzec spadku do pół roku po jej śmierci

Gość gość
Nie będziesz miała problemów ze spadkiem, robisz z dobrodziejstwem inwentarza, a w razie potrzeby po prostu negocjujesz warunki spłaty. Ja byłam w podobnej sytuacji i po prostu negocjowałam. Na rękę poszła mi www.kancelariaultimatum.pl.