Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dzieci które późno zaczęły chodzić

Polecane posty

Gość gość

czesc Mamy, mój synek ma już skończone 13 miesięcy i jeszcze nie chodzi sam. Chodzi przy wersalce albo gdy sunie taboret przed sobą, ale tak to przemieszcza się raczkując :( zaczynam się martwić bo starszy synek zaczął chodzić kilka dni przed roczkiem

Gość gość
Nie przejmuj sie ruszy sam lada chwila... Moja starsza corka zaczela chodzic przed roczkiem. A mlodsza na roczek nawet sama nie stala, pierwsze samodzielne kroczki zrobila majac 13, 5miesiaca od 14stu w miare pewnie chodzila ale jeszcze upadki zaliczala...

Gość gość
Przeciez wczesniej czy pozniej sie nauczy. Ludzie nie szalejcie, co to za roznica czy dziecko chodzi w wieku 10 czy 16 miesiecy ?? Wyscig od kolyski :O

Gość gość
Nie martw się im dziecko dłużej raczkuje tym lepiej dla niego. Nie pospieszaj bo to tylko może zaszkodzić. Mój syn raczkowal do 15 mies. Córka teraz ma 14 mies i tez ciągle raczkuje. Oczywiście chodzi przy meblach, przesuwa krzesła, robi samodzielnie kilka kroczkow i wraca do raczkowania. Umie sama wstać bez trzymanki i stać nawet parę minut bawiąc się czymś. Nie mam zamiaru jej pospieszyć i nie martwię się, bo wiem, że wszystko z nią w porządku. Syn ma teraz 6 lat i jest normalnym, radosnym chłopcem, ale nie biega na oślep, nie przewraca się w ogóle, w przedszkolu jest jednym z najlepiej przyswajajacym wiedzę. Pisze, czyta i wiec ja nie narzekam :-)

Gość gość
Mój zaczął chodzić jak miał prawie 13 m-cy właśnie :) ale koleżanki córka nie chodzila prawie do 18 m-cy samodzielnie... Nie ukrywam, ze to duże i grube dziecko bylo dlatego bylo jej ciężko, na szczęście teraz ładnie chodzi i sporo schudła, bo tez się martwili ale lekarz im powiedzial, ze dziecko ma czas nawet do 18 mca

Gość gość
Moja zaczęła chodzic jak miała 14 miesięcy. Jak widac większość dzieci w tym wątku zaczynało tak chodzic, wiec to chyba taka norma i nie ma co sie przejmować. Ja tez czekałam kiedy zacznie chodzic, a dzisiaj nie moge jej upilnować i nogi mi w tyłek wchodzą od ganiania za mała.

Gość gość
moja córka zaczęła chodzic jak miała 17 mcy ( przedtem od chyba 8 mca w chodziku ) dostałam nawet skierowanie do neurologa i rehabilitacja - całkowity zakaz chodzika , koniecznie miała raczkowac ale nie było o tym mowy :( sama zaczeła chodzik w wieku 17 mcy dopiero a chodzik z hukiem poleciał na śmietnik. Syn natomiast czesto był kładziony na brzuszku by wzmacniał plecki i zaczął chodzic gdy miał 11 mcy oczywiscie żadnego chodzika

Gość gość
Nie przejmuj sie ruszy sam lada chwila... Moja starsza corka zaczela chodzic przed roczkiem. A mlodsza na roczek nawet sama nie stala, pierwsze samodzielne kroczki zrobila majac 13, 5miesiaca od 14stu w miare pewnie chodzila ale jeszcze upadki zaliczala...

Gość gość
Up

Gość callineczzkaaaa
Moja córka zaczęła chodzic jak miała 17 miesięcy .

Gość gość
Moj synek mial prawie 15 mcy jak zaczal chodzic takze luuuz

Gość gość
Wczoraj byłam z siostrzenica u lekarza bo miała gorączkę ,mała będzie miała 12 miesiecy 10 czerwca a lekarka chciała dać mi skierowanie do neurologa bo dziecko jeszcze nie chodzi :-/ przestraszyła mnie ale to chyba wariatka bo mała jak trzymam ja za rączki to ładnie stawia kroczki a poza tym tak szybko raczkuje i jak się zapomni to zrobi bez trzymania kilka kroczkow i upada na tylek

Gość gość
moja samodzielnie zaczęła chodzić w wieku jakoś 15 miesięcy, i bardzo szybko załapała, w ciągu tygodnia praktycznie biegała. Jak miała rok to stawała przy szafkach, zrobiła kilka kroków jak trzymałam ją za ręce, teraz ma 2 lata i śmiga jak szalona. Nie ma co przyspieszać na siłę jeszcze się nachodzi w życiu.