Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pracodawca odmawia urlopu

Polecane posty

Gość gość

No i mam problem. BYłem od dłuższego czasu bezrobotny, składałem CV do kilku firm, w międzyczasie załatwiłem sobie wakacje na sierpień- tydzień. Już je opłaciłem. Dostałem telefon, że od lipca mogę podjąć pracę na umowę- zlecenie w jednej z firm, do których składałem CV. I tu pojawia się problem, bo chciałbym wziąć po miesiącu pracy urlop (bezpłatny- bo umowa- zlecenie), ale pracodawcy się to nie spodobało, że miesiąc przepracuję i chcę wziąć tydzień wolnego. A wakacje mam już opłacone. Czy pracodawca może się nie zgodzić na udzielenie mi takiego urlopu?

Gość gość
Przy umowie zlecenie nie ma żadnych urlopów, płatnych ani bezpłatnych. Zobowiązujesz wykonać zlecenie na rzecz "pracodawcy". Prawdopodobnie w umowie masz zapis, że w przypadku nieobecności musisz zapewnić zastępstwo. Po miesiącu pracy nie dziwię się, że pracodawca nie wykazuje dobrej woli. Co innego po roku, a przynjamniej kilku miesiącach.

Gość gość
To jest nie prawda! Nikt nie jest niewolnikiem pracodawcy. Ja mam umowę- zlecenie i mogę sobie brać bezpłatne wolne i nikt mi nie każe załatwiać sobie zastępstwa. Mój brat ma tak samo, a pracodawca nie ma prawa Ci odmówić wolnego tygodnia

Gość gość
Tak, ale bierzcie pod uwagę, że to będzie po miesiącu pracy. Dzwonicie do pracownika z informacją o przyjęciu a ten od razu o urlopie.

Gość gość
Tak, ale nie nazwałbym tego zleceniami. Będę normalnie pracował- przez 8 godzin, w wyznaczonym czasie- tak jak ludzie mający umowy, .

Gość gość
Właśnie dlatego będziesz zatrudniony na podstawie umowy-zlecenie, a nie umowy o pracę, żebyś nie miał urlopu i innych uprawnień przysługujących pracownikom.

Gość gość
W sumie to tylko 5 dni, ale mi głupio, że zaczynam pracę od pytania o dni wolne w sierpniu. Tak wyszło

Gość gość
Głupio, bo byś się pokręcił, popracował, pokazał, że jesteś dobry to by może i Ci dali. A teraz...odsprzedaj komuś, może niewiele stracisz

Gość gość
A żona? Mieliśmy jechać razem. W domu awantura, bo ona sama na wakacje nie pojedzie. Ona też ma umowę- zlecenie i normalnie dostanie wolne na ten czas- 5 dni

Gość gość
Przecież przy umowie zleceniu nie ma ograniczeń. Po prostu mówisz, ze w danych dniach nie będzie cię w pracy. Umowa zlecenie nie podporzadkowuje cię pracodawcy jak umowa o pracę