Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

syla839

Jakie są prawidłowe wyniki tarczycy?

Polecane posty

Odebrałam wyniki i nie mam pojęcia jak je interpretować. TSH 3,61 µIU/mL FT3 3,28 pg/ml FT4 1,15 ng/dl Czy te wyniki są dobre???

Gość gość
musisz podać normy dla ft3 i ft4. Ile masz lat? U kobiet tsh powinno być poniżej 2. Do kompletu brakuje jeszcze badania anty tpo i anty tg żeby ewentualnie wykluczyć hashimoto.

Gość gość
A w wynikach badan nie masz podanych obok wartosci jakie sa odpowiednie, prawidlowe? U mnie tak zawsze bylo na wynikach

TSH3,61 µIU/mL 0,270 — 4,200 FT3 3,28 pg/ml 2,00 — 4,40 FT4 1,15 ng/dl 0,93 — 1,71 mam 23 lata. Wg mnie, oczywiście się na tym nie znam ale mieszcze się w podanych normach. Wizytę mam pod koniec przyszłego tyg. Koleżanka zaczęła mi mówić, że coś nie tak i są wartości podwyższone

Gość gość
Licząc procentowo rozstrzał między FT3 i FT4 jest dość spory (53:28) co u niektórych osób mogłoby sugerować lekką nadczynność, ale przy wysokim jednocześnie TSH jest to wykluczone, więc możliwe, że po prostu w diecie jest za mało selenu (niezbędny do właściwej przemiany ft4=>ft3). Objawy masz jakieś niepokojące?

wg objawów to bardziej mi pasuje na niedoczynność objawy to senność, zmęczenie, uczucie zimna, sucha skóra i włosy wypadające, bóle mięśni, przytyłam i nie mogę schudnąć

Gość gość
wynik TSH jest zdecydowanie za wysoki, poza tym ft4 w dolnej granicy + objawy niedoczynności sugeruja ewidentna niedoczynność tarczycy powinnaś wykonać jeszcze badania anty TPO i anty TG i z z tym do endokrynologa by jeszcze wykonać usg tarczycy i dostać leczenie

Gość gość
i aby zachodzić w ciążę oczywiście wynik TSH należy obniżyć do wartości mniej więcej 1,5 obecny wynik TSH może oczywiście utrudniać zajście w ciążę choć niekoniecznie (każdy przypadek jest inny) jednak by w ciążę zajść bez obaw o zdrowie dziecka bezwzględnie musisz przyjmować teraz euthyrox by dziecko otrzymywało odpowiednią ilość hormonów w pierwszych 12 tygodniach ciąży, gdy samo jeszcze nie ma własnej tarczycy i hormony tarczycowe "bierze" od mamy

dziękuje za odpowiedź. Nie mogłam zajść w ciąże a dzisiaj patrzę 2 kreseczki. jestem szczęśliwa, ale tez strasznie się boje o te wyniki i ewentualny wpływ na dziecko. Dzisiaj mam wizytę u ginekologa i endokrynologa. Właściwie to to mój lekarz ma dwie specjalizacje. A słyszałam, że niektóre kobiety chorują na tarczyce i rodzą zdrowe dzieci

czy ja szybko zostanie zdiagnozowane i dostane leki to będzie to miało duży wpływ na ciąże?

Gość gość
jak najszybciej musisz zacząć brać euthyrox i nic się nie martw - wszystko będzie dobrze tylko jak najszybciej zacznij leczenie

Gość lajetta 77
Witam:) Moje tsh z 5.06.2015 roku wynosi 7,080 i powtórzone 8.06.2015 wynosi 4,710... Zdziwiona jestem ze w przeciągu paru dni tak zmienił sie wynik... Czy możliwa jest tak predka zmiana i czy mogla zajść pomylka?

Gość gość
Odebrałam wyniki i nie mam pojęcia jak je interpretować TSH 0,151 mU/l Czy ktoś z was miał taki wyniki?

Odebrałam wyniki tarczycy 

niby są w normie wiek 26lat 

TSH 1,968 norma 0.350-4,940

FT3 3,04 norma 1,58-3,91

FT4 0,83 norma 0,70-1,48

AGT  1,07 Norma <4,11

ATPO 1,32 norma <5,61

proszę o pomoc w interpretacji