Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tabletki anty

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. Od razu zaznaczę że nie miałam żadnego kontaktu z tabletkami antykoncepcyjnych i nie wiem co i jak. Są jakieś tabletki bez recepty? Czy koniecznie trzeba iść z tym do giną? Jakie polecacie? I jak wogole się je zażywa bo z tego co w necie pisze nic nie rozumiem. Proszę o radę a nie złośliwe komentarze

Gość gość
A więc tak bardzo prosto napiszę 1. TAK MUSISZ iść do gina 2. tabletki sa dobierane jak każdy LEK do konkretnej sytuacji, więc "polecanie" nic nie da. możesz zareagowac zupełnie inaczej 3. Gin powinien dać Ci skierowanie na badania hormonów, na usg by wykluczyć jakieś problemy (często tego nie robią więc ja Ci z doświadczenia radzę iść do tego co Ci zrobi wszystkie badania) 4. Tabletkijak pisałam to lek, ma konkretne skutki uboczne i musisz być przygotowana na to Przy okazji, ile masz lat?

Gość gość
Wszystkie są na receptę. Idź do ginekologa, on ci doradzi które będą najlepsze.

Gość gość
W Polsce nie ma tabletek antykoncepcyjnych bez recepty i konieczna jest wizyta u ginekologa. Nie ma tabletek lepszych i gorszych, bo na różne kobiety te same tabletki działają w różny sposób. Dobierze je dla Ciebie ginekolog. Co do sposobu przyjmowania to również jest różny w zależności od tabletek i tutaj źródłem wiedzy będzie dla Ciebie ginekolog oraz - to bardzo ważne - ulotka. Generalnie pierwsze opakowanie tabletek rozpoczynasz w pierwszym dniu cyklu (1dz.miesiaczki) i wówczas jesteś zabezpieczona od razu lub od 2-5 dnia cyklu, wówczas jesteś zabezpieczona po 7 dniach przyjmowania tabletek. Tabletki bierzesz nieprzerwanie przez określoną ilość dni (różną w zależności od tabletek), a potem robisz przerwę, w trakcie której występuje krwawienie, potem rozpoczynasz kolejne opakowanie (po określonej liczbie dni - zazwyczaj 7). Najważniejsze to przeczytać kilkukrotnie ulotkę i stosować się do informacji w niej zawartych.

Gość gość
Mam 21 lat. Dziękuję za odpowiedź :)