Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jakie zdrowe przekaski jedza wasze 1,5roczne dzieci

Polecane posty

Gość gość

Oczywiscie oprocz warzyw czy owocow..bo juz mi sie wyczerpaly pomysly a chcialabym cos nowego w miate zdrowego nie slodkiego nie slonego. u nas kroluja: chrupki kukurydziane - aktualnie przezytek, paluszki juniorki, biszkopty, paluszki chlebowe, platki kukurydziane, czasem bardzo rzadko prazynki, groszek ptysiowy..jakies maslane ciastko czy bulka a i paczek twarogowy

Gość gość
Czyli królował u ciebie Fastfood dla juniorów. Nie wiem czy masz wogóle pojęcie o zdrowych przekąskach . Takiemu dziecku lepiej dać chipsy bananowe, jabłkowe i nie mowa o smakach ale o suszonych owocach. Można dać wafle zbożowe. Marchewka pokrojona w cienkie słupki też jest przekąską, tak samo kalarepa . Ja mojej córce sypałam do miseczki muesli z owocami i migdałami i wyjadała tak ładnie że i płatki owsiane się do buzi załapały.

Gość gość
Autorko większośc tego co podawałaś to żadne przekąski dla tak małego dziecka, to raczej zapychanie kaloriami bez żadnych wartości. Dobrze że pytasz o zdrowe przekąski, lepiej późno niż wcale. Przedewszystkim owoce i warzywa i żadne inne przekąski nie będą zdrowsze . Można też kupić dobrej jakości muesli lub płatki z pełnego zboża (raczej w sklepach ze zdrową żywnością) i dawać do chrupania. Warzywa i owoce dziecko może jeść do woli, te rzeczy które ty podawałaś albo najelpiej wogóle (nie w tym wieku) albo sporadycznie w małych ilościach.

Gość gość
Kurcze to mój (1,5 roku) poza podstawowymi posiłkami dostaje co najwyżej koktaljl owocowy, pokrojone owoce a tu widzę prażynki dzieci w tym wieku już pałaszują i jakieś ciacha maślane :D Ja robię wszystko żeby unikać takich rzeczy bo to nie jest jedzenie dla tak małego dziecka.

Gość gość
W moim otoczeniu w tym wieku dzieci jedza mambe,czekolade, lizaki czy zelki myslalam ze moja propozycja jest ok

Gość gość
To co autorka wypisała to mój syn zaczyna dopiero sporadycznie dostawać a ma 3 lata , za to moja znajoma swojemu 8,5 mies synowi i lizaka do buzi wsadzki i mówi że to tylko tak dla kawału bo lubi patrzeć jak potem płacze żeby znowu dostać, paluszki czekoladowe też już miał w buzi. Nie wiem co się z tymi matkami dzieje ale moja znajoma na wsi wychowana, bardzo prosto i nie interesuje się specjalnie tym jak powinna wyglądać dieta małego dziecka, raczej ufa własnej intuicji ;).

Gość gość
Moj nie je zadnych przekasek

Gość gość
No tak , skoro inne mambę dają i czekoladki to można sobie odpuścić i być tylko deczko lepszą :D. Głupie tłumaczenie.

Gość gość
po co dziecku przekąski? jesli już musi coś zjeśc to niech to będa orzechy (jak nie jest uczulony), migdały, owoce, warzywa.. reszta zapychaczy jest zupełnie zbędna

Gość gość
U nas to glownie owoce i warzywa, jogurty naturalne, koktajl z kefiru i owocow. Bialy ser z jogurtem i owocami.

Gość gość
Jak to przeczytałam to myślałam że to Provo :D. Ktoś pyta o zdrowe przekąski a wypisuje listę kalorycznych bąbek bez wartości i to dla 18 mies dziecka. No ale znam gorsze przypadki.

Gość gość
ja daje borowki, gotowaną kukurydzę, groszek, paluszki surimi, kawałki sera mozarella, pieczywo chrupkie posmarowane jakąś pastą np. z awokado i pokrojona w kawałki, jajka przepiórcze, ważne żeby dawać różne rzeczy, żeby się nie znudziło.

Gość gość
moj ma 2,5 roku i nie je przekasek je za to 5 posilków dziennie, dzis np. sniadanie 300 kaszy mleczno ryzowej II sniadanie 2 parówki i pół serka wiejskiego obiad miseczka zupy pomidorowej i kompot II danie makaron ze szpinakiem i serem plesniowym kolacja kaszka bo nie chciał nic innego

Gość gość
nadgorliwosc jest gorsza od faszyzmu :) daj dziecku to co lubi, myj zęby i nie wydziwiaj:)

Gość gość
może byś coś upiekła a nie takie gotowce...groszek ptysiowy??? olej i biała mąka, co w tym zdrowego? prazynki, paluszki? żartujesz?

Gość gość
"II sniadanie 2 parówki i pół serka wiejskiego" Tyle to ja jem na śniadanie główne.

Gość gość
Moje dziecko zjada prawie regularnie 5 posiłków dziennie i nie potrzebne mu przekąski. Jeśli w czasie mniej więcej trzygodzinnej przerwy między posiłkami miało by dostawać jeszcze coś do przegryzienia to przecież ono nic innego by nie robiło tylko jadło... no sorry!

Gość gość
no po co przekaski jak ma 5 posilkow, chyba.ze zamiast jedmego posilku dac mu marchewki czy jabko. ja mojemu dziecku ledwo daje 4 posilki bo nie ma czasu ani dziecko nie ma ochoty na wiecej. btw moja kolezanka bardzo sie zdziwila gdy 9m dziecku chciala dac ciastko a ja powiedzialam,no i wielce sie jeszcze zdziwila,ze je jogurt naturalny a nie smakowy,ze ona nie je tego to kumpela powiedzila no przeciesz to malo slodkie a dajesz jej jakies slodycze?? no po c.h.uj takiemu dziecku slodycze co dopiero uczy sie jesc i nie jadlo jeszcze wielu rzeczy ale cukier trzeba ladowac bo jak powiedzila i tak dziecka nie ustrzez przed tym. wiec tym tokiem to powinnam dawac slodkie napoje, slodycze itd bo i tak bedzie to jadlo.

Gość gość
rodzynki, suszone morele uwielbia, chipsy jabłkowe, wafle ryżowe, kawałek ciasta drożdżowego pieczonego przeze mnie :)

Gość gość
jaki idealne dzieci moj przestal jesc warzywa i owoce ( tylko jabklo) .Jogurty rtylko owocowe, dostaje kostki gorzkiej czekolady , ciasteczka pieczone przeze mnie ( ciemna maka, trzcinowy cukier) , chrupki kukurydziane, oliwki

Gość gość
A moj lubi sobie pochrupac i nic na to nie poradze..posilki je normalnie i nie jest gruby..nie przesadzajmy zeby chowac dziecko pod kloszem..jak nie zje zupy to co zekac az zje bo musi?? Chore chore..same wpieprzacie co leci a dzieckunie dasz? I nie wierze ze 3 latek sporadycznie dostaje takie rzeczy bo gdzieszby sie uchowal???? Bez jaj...

Gość gość
tutaj nikt nie pisze,ze dziecko musi zjesc talerz zupy! no kto tak napisal? nic na sile. a ja tam wierze,ze 3 latek moze jesc syfne jedzenie sporadycznie, tz,ze w domu nie je ale czasem cos zje u cioci,babci,kolezanki.

Gość gość
Chrupki z prosa i kupuję takie suszone jabłka i truskawki i to je jako chipsy. Chipsów nie daję, bo to syf, ale jak mam domowe ciasto to daję, nie będę udawać, że słodycze nie istnieją. A wczoraj zjadł z nami kiełbaskę z grilla ;). Ma 23 miesiące.

Gość gość
Suszone jabłka to u nas hit ale lubi warzywa chrupać.

Gość gość
Mój 2 letni synek zjada różne przekąski tak by się nie znudziło, np. Wafle ryżowe, pokrojona marchewka, ogórek kiszony lub zielony, kalarepka, koreczki z żółtego sera i oliwkami, koktajl z płatkami owsianymi, jogurtem natur., bananem, owoce sezonowe lub suszone / uwielbia rodzynki/, owoce sezonowe z domową bitą śmietaną, domowe ciasto cytrynowe, itp.