Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

michaell66

niespodzianka

Polecane posty

Witam serdecznie :) Najbliżsi wyjechali na kilka dni do babci na działkę, a ja tym czasie przygotowuję dla nich niespodziankę :) Wymyśliłam, że spełnię ich małe marzenie i zorganizuję w pokoju u maluchów niewielkie akwarium. Poradźcie mi tylko czy wszystko już mam...pomijając samo akwarium i rybki...kupiłam żwirek, piasek, jakieś drobne roślinki i do nich nawóz, który się wkłada do akwarium. Plus grzałkę, filtr i takie specjalne światełka. Jak myślicie, czy coś jeszcze jest potrzebne? Pan w zoologicznym mówi, że to wystarczy, ale czy dla dzieci też będzie ok?

Gość gość
tylko nie kupuj piranii bo jak twój tata wsadzi ptaszka do akwarium to mu odgryzą

Witaj, niezbyt wiem, po co w jednym akwarium i żwirek i piasek. Musisz się zdecydować tylko na jedno podłoże. Stawiasz albo na sam piasek albo na sam żwirek. Ja osobiście jestem zwolenniczką żwirku, przy piasku znacznie bardziej woda staje się mętna, znacznie częściej trzeba podmieniać wodę. Jeśli akwarium jest dla dzieci to pomyśl o jakieś ozdobie do akwarium zamek czy statek. Odnośnie nawozów nigdy ich nie stosowałam ale szczegółowo opisane zostały tutaj, polecam poczytać: http://www.plantica.pl/produkty/nawozenie

Jeśli to dla dzieci, to nie wiem, czy nie jest za późno, bo już kupiłaś akwarium, ale powinno ono być zamykane od góry, nie przykrywane szkłem, tylko zamykane klapą, wtedy dzieciaki nie będą rąk wsadzały do środka i nie będą rybek stresować:-) a co za tym idzie, rybki pożyją dłużej, bez traumy zetknięcia się ze zjawiskiem nagłego zgonu dla dzieci:-)

Po pierwsze odpuść sobie piasek...wsyp sam żwirek będziesz miała mniej kłopotów z mętną wodą i nie będzie trzeba go tak często czyścić. Jeśli to jest akwarium dla dzieci, to kup z plastikową klapką i może jakiś kolorowy zameczek, czy inne profesjonalny bajer co cieszy małe oczki...byle nie chiński bubel, bo rybki potrujesz jakąś chemiczną / toksyczną farbą :/