Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Totalna

Siedzę i płacze z bezradności

Polecane posty

Gość Totalna

Nasza córeczka ma 5 miesiecy a moj maz wcale mi nie pomoga w domu przy dziecku nic i ciagle wmawia ze nic nie robie. Musze sie prosic zeby wzial mala na 5 minut zebym mogla sie wykompac czy zrobic cos przy ogrodzie. Siedze w domu z tłustumi wlosami skora glowy niemilosiernie piecze a on poszedl spac bo gdzies ma ze potrzebuje chwili dla siebie... tesciowa ciagle go usprawiedliwia .. mam wszystkiego juz dosc...

Gość gość
Ale dlaczego się nie wykapiesz? Dziecko do lezaczka A Ty do wanny

Wiem co to znaczy jak urodzilam małą to mąż na początku mi pomagal kąpać ,usypiać ,robić mleko czy zakupy do domu.Ja siedzilam w domu i nigdzie nie wychodzilam i dostawalam wariaci z samego siedzenia w domu z małą ze zmęczenia.Pozniej mąż zmienil pracę twierdzi ze jest tak zmeczony ze nalezy mu sie odpoczynek.Do dziecka zachowuje sie jak obcy.Nieraz szlag mnie trafia.Mialam tak samo jak Ty w biegu sie mylam bo zaraz sie czepial co tak dlugo.Mogę Ci doradzic ze prosby i klótnie nie pomoga jak on nie chce siedziec z dzieckiem.Spróbuj postawic go przed faktem dokonanym mowisz ze wychodzisz lub masz cos do zrobienia i zostaw małą.I wtedy niech sobie radzi.Raz ,drugi i sie przyzwyczai .

Gość gość
to czemu po prostu nie pojdziesz sie umyc? przeciez jak zacznie płakac i ty nie zaczniesz podchodzic to w koncu on sie zainteresuje- chociazby dlatego ze nie bedzie mógł spac mysle ze sama za czesto wychodzisz z inicjatywa, wyreczasz męża i on sie przyzwyczail do takiego stanu rzeeczy zmien swoja postawe a zmieni sie sytuacja

Gość gość
ja tez miałam takiego partnera nic nie pomagał,tylko przy obcych odstawiał pokazówki,zostawiłam go gdy mały miał 2,5 roku,i to była najlepsza decyzja jaką podjełam:) twojemu mezowi by sie przydał taki zimny prysznic i wyprowadziłam bym sie dopóki nie zmadrzeje.

pytanie do gościa :)zostawialas partnera a on byl ojcem dziecka?czy to tylko Twoje i przez to nie pomagal?

Gość gość
No, tylko że dziewczyna odchodzi od takiego kretyna,ale dziecko zostaje z nią i nadal jest ograniczona, musi radzić sobie sama,a szanowny mąż czy partner oddycha z ulgą i na powrót zajmuje stanowisko "wolny, bez zobowiązań i do wzięcia",bawiąc się przy tym na piwie z kumplami i żyjąc jak kawaler. No żyć ,nie umierać! Jak mu się zachce,to dla świętego spokoju zapłaci alimenty i w późniejszym czasie zabierze dziecko raz na ruski rok na lody. O ile w ogóle będzie wyrażał tym dzieckiem jakiekolwiek zainteresowanie. Najgorsze jest to,że takie sytuacje mają miejsce nie tylko u "świeżych" par,przy wpadce,ale i u małżeństw z długoletnim stażem. Więc reguły nie ma i nie należy moim zdaniem wieszać psów na kobietach,że nogi rozkładały i mogły myśleć wcześniej,bo o ile częściowo oczywiście też są odpowiedzialne za "zrobienie sobie" dziecka,to nie były przy tym same ,a i tak odpowiedzialność zawsze spada na nie. Facetowi zawsze się upiecze,nie rozumiem tylko za bardzo dlaczego....

Gość Totalna
Jak ide pod prysznic to za minute wchodzi z mala na rwkach do lazienki i czekaja az skoncze... potrzebuje chwili dla siebie to ja do niej wstaje rano i ja usypiam wieczorem on nigdy tego nie robi... bo przy nim dziecki placze tak twierdzi. Kiedy jestem wykonczona nie obchodzi go to kladzue sie na kanapie obok i gra. A jak w domu jest jego mama i cos zrobi umyje naczynia okna itp (nie proszona ) to ona jest idalna z ja jestem len i brudas. Chociaz po prostu juz nie wyrabiam

Gość gość
Przesada. To jak leży obok ciebie na tej kanapie i gra, to wstań,ubierz się ,poinformuj,że wychodzisz i po prostu wyjdź!! Albo nawet nie informuj. :) Jak już wyjdziesz,to napisz ewentualnie sms-a z instrukcjami co do mleka,przewijania czy czegoś tam innego i się zrelaksuj. A jak będzie robił awanturę po twoim powrocie, to go wyśmiej i powiedz,żeby się cieszył,że wróciłaś. :D A tak poważnie, powiedz mu o tym jak się czujesz i że potrzebujesz takiego samotnego wyjścia,bo zwariujesz,a jemu naprawdę nic się nie stanie jak zostanie na parę godzin ze swoim własnym dzieckiem.

Gość gość
wmuszacie facetom dzieci a potem placz

Gość gość
Rozumiem.tu nie chodzi o to ze autorka niema czasu umyć głowy. Owszem może położyć mała do łóżeczka i na 10 min wyjść do łazienki ale dlaczego ona ma kombinować,starać się,wszystkiego pilnować kiedy jest też ojciec dziecka i ma wyj****e. Tu chodzi o współpracę.

Bo ciągle panuje pogląd, że matka wychowuje dzieci, a ojciec na nie zarabia. Faceci boją się po prostu opieki nad potomkiem i tłumaczą to starymi argumentami. Zwłaszcza, gdy jest to pierwsze dziecko, swobodne życie przed nim zbyt mocno odciska się na nawykach.

Gość Totalna
To on kombinował i oszukiwał bo ja przed ciazs mowilam ze nie chce dzieci i jakos tak zrobil ze mu sie udalo bylam w szoku jak zobaczylam dwie kreski. A teraz umywa rece od wsztstkiego.

Gość gość
Tak, pogląd taki nadal panuje. Szkoda tylko,że w ogromnej ilości przypadków matka też musi zarabiać na rodzinę,bo ojciec po prostu nie wyrabia finansowo (nie mówię,że koniecznie z jego winy). A ona po powrocie z pracy zazwyczaj jeszcze ogarnia dom,obiad,pranie,dziecko itp.,bo przecież zarabia mniej albo pracuje krócej,albo po prostu "bo tak".

Gość gość
nasz wspólny syn,teraz jestem mezatka z kims innym i jest w koncu normalnie,tak jak powinno byc:) a tatus prawdziwy zabiera syna raz na miesiac albo wcale:/

Gość gość
Autorko, tutaj twoja wina, bo w tym układzie mogłaś pomyśleć o antykoncepcji,no chyba że zawiodła. Ale trudno, to i tak nie zmienia faktu,że potwierdza się to co napisałam: ty sobie z dzieckiem radź,a pan i władca będzie odpoczywał. Ty dziecka nie chciałaś,on tak. Ale to ty się masz nim zajmować,bo jesteś matką. Super układ. Może rzeczywiście wciśnij mu to dziecko na ręce,zrób awanturę i wyjdź trzaskając drzwiami. Dziecko to nie doberman bez kagańca i tatuś na pewno da sobie radę z tak prozaiczną czynnością jak nakarmienie czy przewinięcie potomka,do tego nawet nie trzeba myśleć. ;) A jeśli dziecko będzie płakać? Cóż... trudno,nie pierwszy i nie ostatni raz.

Gość gość
Moj po urodzeniu malekk pomagal jak mogl a pozniej zaczal robic jak twoj. Ale ja szybko zareagowalam. On wracal z pracy ja mu dawalam mala na rece bo obiad konczylam jak mu sie nie chcialo nia zajmowac tylko lezal to rzucalam obiad i szlqm do malrj sie z nia bawic a on nuech lezy albo obiad sam robi jak jest glodny ja sie nie rozdwoje. Szybko zalapal ze jak chce obiad na stole ma zajac sie dzieckiem zsjac a nie lezec****atrzec. Po obiedzie ubieralam sie mowilam wychodze daj malej jogurt i wykap i szlam na spacer albo silownie roznie. Musial to nakarmil i wykapal. A pozbiej ja ja usypialam albo on. Szlam sie kapac zamykalam drzwi i sovie nieraz spa godzinne robilam musial zajac sie dzieckiem. Nie kombinuj tylko rob swoje maz sie nauczy dziecka i bedzue dobrze. Moja ma teraz 1,5 roku i maz ja uwielbia sam sie nia zajmuje bez priszenia i laski

Gość gość
Złóż mu propozycję nie do odrzucenia: rozwód. Albo otrzeźwieje albo nie i wtedy tylko się ciesz, że się go pozbyłaś tak szybko

Gość gość
Zacznij od zamykania się w łazience na czas prysznica. Potem wprowadzaj po kolei to, co Ci tu radzą.