Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do dziewczyn, które nazwaly córke Zosia.

Polecane posty

Gość gość
No dokładnie, już tu pisałam, ze mi się nie podoba imię, tzn. sama bym tak nie dałą córce, ale jest normalne i nikt się nigdy z niego śmiał nie będzie, tym bardziej, że jest takie popularne teraz. Ja jestem ogólnie zwolenniczką nadawania dzieciom bezpiecznych imion, bo taka lubiana, odważna Zośka, jak będzie nawet czwarta w klasie, to sobie znajdzie przezwisko i będzie się "wyróżniała"a jeżeli to będzie cicha, zakompleksiona Zosia to się wtopi w tłum i przynajmniej nad jej imieniem się znęcać nie będą.

Gość gość
chciałam dać ewentualnej córce Zosia,ale kumpel to usłyszał i dał tak swojej córce na imię ,mała ma 4 miesiące bardzo mi się to imię podoba ja mam na imię Anna,ale wołano na mnie Hania bardzo tego nie lubiłam,teraz Hanie wróciły do łask i spodobało mi się możesz też wołać na córeczkę Sofii

Gość gość
Fabian,dzieci wołały Pawian :D

Gość gość
Zofia, Zosia to piękne imię ale pasuj***ardziej to małej dziewczynki albo do starszej pani. Jak wołać do Zosi będą koledzy, nauczyciele czy współpracownicy? Zosia nie wypada a nawet czasem brzmi głupio w odniesieniu do dorosłej kobiety. Wiec zostanie Zośka? To znowu tez nie brzmi ładnie. Imię piękne ale nie praktycznie.

Gość gość
Będą wołać Zofia. W czym problem, bo nie rozumiem?

Gość gość
Zofka, Zojka, Zoe, Zo

Gość gość
Hmm moja mama ma na imię Zofia i nie wyobrażam sobie ze koleżanki z pracy wołają na nią ZOFIA. Tak może zwracać się do nas nasz szef. Raczej wszyscy wołają Zośka i właśnie za to moja mam nie cierpi tego imienia. Zośka brzmi paskudnie.

Gość gość
Do pedantki z 12.46 Jakim prawem wypowiadasz się w imieniu moim i innych mam że nasze córki mają na imię Zofia ale my mówimy do nich w formie zdrobniałej bo Zofia nam się nie podoba!!! Pisałam jak mówią do niej koleżanki w szkole, pisałam jak wołaliśmy do niej jak była malutkim dzieckiem ale nie przypominam sobie żebym w swojej wypowiedzi napisała jak ja czy mój mąż zwracamy się do swojej 10letniej córki teraz.. więc wprowadzając cię z błedu powiem że przeważnie używany właśnie formy Zofia. Daliśmy to imię swojemu dziecku bo nam się strasznie podoba bez względu na to w jakiej formie się je wymawia. Gdyby cię to jeszcze bardzo interesowało to zanim nasmarujesz kolejne wypociny to powiem ci jeszcze że zdarza nam się mówić do niej Zocha lub Zośka i nie widzę w tym nic złego ani nie mam z tym problemu (nasza córka również) Mało tego... otóż mamy znajomą panią Zosię która jest po 50ce i jak ja już prawie 40 lat żyje na tym świecie a panią Zosię znam już też bardzo długo tak nie słyszałam NIGDY żeby ktokolwiek zwracał się do niej Zofio czy pani Zofio bo jest po prostu Zosią!!!! Jest właścicielką restauracji, ciągle ma do czynienia z obcymi sobie ludźmi i nawet ci gdy np przyjeżdżają żeby obejrzeć salę weselną czy w jakiejś innej sprawie to zwracają się do niej właśnie Pani Zosiu. Więc jak nie znasz życia lub pieprzysz takie farmazony na które nie masz potwierdzenia to lepiej się wcale nie wypowiadaj

Gość gość
Mnie się jeszcze podoba Zofijka ♡♡♡

Gość gość
Moja 4letnia bratanica ma tak na imię, ja mówię do niej Zonia, brzmi pięknie :) ona sama siebie nazywała przez pewien czas Zozo :D

Gość gośćewunia
Ja mam na imię Zofia , rodzice mi dali w latach 80. kiedy było bardzo rzadkie. Znam może jeszcze dwie Zosie w moim wieku. Ludzie sobie czasem wyobrażają że skoro Zofia to pewnie jakaś starsza kobieta. A wystarczy przypomnieć 15 letnią Zosie z Pana Tadeusza. Lubię moje imię i nikt nie ma problemu jak się do mnie zwracać, bardzo lubię jak ktoś mówi do mnie Zosiu, Zosia.

Gość gość
wszystkie Zosie są takie krnąbrne ?

Gość gość
A ja jestem Katarzyna i nikt do mnie nie mówi w formie oficjalnej. Zawsze pani Kasiu, nawet w pracy więc nie rozumiem problemu ze zdrobnieniem. Dlaczego do nastolatki czy młodej kobiety nie można powiedzieć Zosiu albo pani Zosiu? Trzeba mówić pani Zofio?? U mnie w pracy jakoś nikt nie mówi panie Krzysztofie, tylko panie Krzysiu, nie panie Sławomirze tylko panie Sławku, nie pani Krystyno, tylko pani Krysiu. Ja 45-letnią Lidię wszyscy mówią Lidka, na 40-letniego Mirosława mówią Mirek, więc nie rozumiem dlaczego nie można Zosia :o Gościu nielubiący zdrobnień imion powiedz nam jak Ty masz na imię?

Gość gość
Ja mam piękne imię- Karolina Nie mam problemu z tym ze ktoś nie mówi żałośnie "karilinka" bo matka tak wybrała zeby było bez zbędnych słodko pierdzacych zdrobnień. Nie znam drugiej Igi w moim wieku. Moja mama ma na imię owa Hanna i tego nie znosi-w urzędzie czy gdziekolwiek a zdrobnienie ja jeszcze bardziej wnerwia bo ma 49lat

Gość gość
Karolinko pierdzinko z 11.52 to że ty ani twoja mamunia nie lubicie zdribnień to jest już wasz śmierdzący słodko pierdzący problem i niech tak zostanie. Gooowienko ci do tego w jaki sposób inne niereformowalne wg ciebie mamusie wybierają imiona dla swoich dzieci i w jaki sposób się do nich zwracają. Na koniec dodam że nie jestem z pokolenia w którym królowały Karoliny więc pewnie jesteś młodą krnąbrną goowniarą a imię Karolina mnie osobiście się nie podoba:-( dlatego moja córka ma na imię właśnie Zofia

Niektórzy to są dziwni :-/ co złego jest w zdrobnieniach? Karolina to mi się kojarzy z królową, takie dumne nadmuchane imię. Do Karolin które znam ludzie zwracają się Karola albo Karo, ją lubię Karolinka.

Gość gość
Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzoooooooooooooooooooooooooooooooooooosssssssssssssssssssssssssssiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiaaaaaaaaaaaaaaaa

Gość gość
w rodzinie mam 8 letnią Zosię, ale jej rodzice często mówią do niej Zocha. Dla mnie nie do przyjęcia, ale dla nich pewnie tak jest pięknie (kochają ją na pewno :D).

Gość gość
a dalibyście dziecku na imię Frania ?

Gość gość
mi Zosia sie podoba ale jako "stara baba",moja przyszywana babcia ma tak na imie,ale dziecku bym tak nie dala na imie