Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość TixTom

Co robi przeciętna, polska kobieta w domu, gdy jej mąż, partner jest w pracy

Polecane posty

Gość TixTom

Jeżeli kobieta nie pracuje, to co ona niby takiego w tym domu może robić, że często się słyszy. Bo ja to się domem zajmuje. Czyli co?

- Śpi do 10 - Ogląda TV - Spędza czas w sieci - Wychodzi po zakupy i przygotowuje obiad, co zajmuje jej kilka razy więcej czasu, niż gdyby pracowała i była zmuszona do lepszej organizacji czasu - Zdarza się, że sprząta (codziennie)

Gość gość
Ja np oglądam tv ćwiczę na orbiterku zajmuje się sobą kapiel maseczka itp. Potem obiad gotuje wyjde na miasto i tal dzień mija aż ukochany przyjdzie

Gość gość
odkąd moja matka poszła do pracy nie mam nic do jedzenia i jest straszny syf w domu

Gość gość
Moj przyklad. Wstaje o 6. Sniadanie, odwozenie dziecka do przedszkola, zakupy, nauka jezyka, sprzatanie, cwiczenia,odbieranie dziecka,obiad, spacer, basen, wycieczka lub inne spedzanie czasu z dzieckiem, kolacja, cwiczenia wieczorne w roznej formie, czytanie i spanie.

Gość gość
Wstac rano, zdjac, poprasowac piskladac pranie, wrzucic do pralki nowe, posprzatac naczynia po sniadaniu meza, umyc, wytrzec, schowac, poscielic lozko, zrobic sie u wyjsc na zakupy na obiad, ugotowac, pomyc, schowac, wyrzucic smieci, zestrzec kurze, odkurzyc, ogolnie ogarnac poukladac rzeczy na wierzchu, jak wroci maz poskladsc jego rozrzucone ubrania, plecak i inne p*****ly, podac obiad pod nos, odniesc naczynia, umyc wytrzec i schowac, umyc piec po gotowaniu, wieczorem kolacja i znow trzeba wszystko sprzatnac, dodatkowi raz na dwa tygodnie mycie okien, co drugi dzien czyszczenie toalety, raz w tyg myje prysznic, o ogolnie zakamarki w lazience, co drugi dzien mycie podlog, jesli jeszcze sa dzieci to roboty sto razy tyle.

Gość gość
ja ogarniam kota i ptaki, szykuje sniadanie dla mnie i meza i dziecka, szykuje dziecko, maz go odwozi. w tym czasie: piore, prasuje, gotuje, ogarniam w domu, odkurzam (u nas trzeba codziennie odkurzac ze wzgledu na ptaki). no i mija caly dzien.. czasami maz mnie zabiera do pracy (jak jedzie w teren :))

Gość gość
18:59 on ci za to płaci?

Gość gość
Ja byłam w domu kiedy dziecko miałam malutkie i to był pracowity czas... pobudka codziennie przed 5, zabawy z dzieckiem, karmienie, do 8 już miałam wszystko ogarnięte, pranie się prało i szłyśmy po zakupy. Później szykowanie jedzenia sobie i maluchowi, zabawy, karmienie, spacer z dzieckiem. Później gotowanie obiadu, czasami jak mała dała to prasowanie, odkurzanie, łazienki itp. Po obiedzie kiedy mąż był w domu praca w ogrodzie. A wieczorem jeszcze z drugim dzieckiem jak nie lekcje to zabawa, rozmowa. W sumie chodziłam zmęczona bardziej niż kiedy pracuję. Jak mam weekend albo jakieś wolne dni i nie wyjadę to nie odpocznę - w domu można się "zarobić" a ciągle jest coś do zrobienia.

"Wstac rano, zdjac, poprasowac piskladac pranie, wrzucic do pralki nowe, posprzatac naczynia po sniadaniu meza, umyc, wytrzec, schowac, poscielic lozko, zrobic sie u wyjsc na zakupy na obiad, ugotowac, pomyc, schowac, wyrzucic smieci, zestrzec kurze, odkurzyc, ogolnie ogarnac poukladac rzeczy na wierzchu, jak wroci maz poskladsc jego rozrzucone ubrania, plecak i inne p*****ly, podac obiad pod nos, odniesc naczynia, umyc wytrzec i schowac, umyc piec po gotowaniu, wieczorem kolacja i znow trzeba wszystko sprzatnac, dodatkowi raz na dwa tygodnie mycie okien, co drugi dzien czyszczenie toalety, raz w tyg myje prysznic, o ogolnie zakamarki w lazience, co drugi dzien mycie podlog" - czyli mniej więcej tyle, co przeciętna osoba szybciutko po pracy ogarnie i nawet nie zwróci uwagi :) Mówiłem, że jak się siedzi w domu, to proste czynności zabierają kupę czasu :P

Gość gość
To ja z 18:59. Kiedy pracowalam robilam dokladnie to samo,wszystko w donu zrobione, wszystko pod nos podane. Teraz jestem w 9 miesiacu ciazy na zwolnieniu juz dlatego te czynnosci rozkladam sobie na caly dzien. Ale nie leze do gory brzuchem, nie zaniedbuje domu i meza, robie to samo co robilam kiedy pracowalam, zwyczajnie teraz nie musze sie z niczym spieszyc:)

Gość gość
a jakiego języka się uczycie?

Gość gość
Smiejcie sie smiejcie z domowych obowiazkow kobiety a zaden z was by tygodnia nie wytrzymał by chałupe w jako takim bo juz nawet nie mowie w idealnym ale w jako takim porzadku zachowac. Ja tam wole isc do pracy niz wszystko w domu sama robic. A tak oboje pracujemy to i oboje sprzatamy i brudzimy. Nie ma ze ty nie pracujesz to sprzataj.

Gość gość
Wloski, moja pasja. Ucze sie z lektorem

Mieszkamy sobie we dwójkę z przyjacielem i mamy w domu czysto. Jeść też co mamy :) Zawsze wychodziłem z założenia, że każdy człowiek powinien umieć "ogarnąć wokół siebie".

Gość TixTom
Czy z tego powodu też robicie kłótnie? Tzn z tego podziału obowiązków. Jak facet przychodzi z pracy, to jakieś pretensje, żale, że nic w domu nie robi itp.

Gość TixTom
Bo to niektóre kobiety wykorzystują tzn co to ona w domu nie robi, a on przychodzi z pracy i sobie leży

Gość gość
uprawia cyber ze mna

Gość gość
ja mam tak. wstaję o 6 rano, śniadanie dla siebie i męża, wychodzę z psem, wracam, budzę dziecko, daję mu śniadanie, szykuję jakaś zabawę dla dziecka, bawię się z nim albo w tym czasie uczę się (studiuję dziennie), gotuję obiad (czasem gotuje mąż) zwykle od razu na dwa dni, pranie, prasowanie (zajmuje mi to dużo czasu, nie lubię tego), spacer z psem, powiedzmy jest wtedy około 14, poczytam coś albo obejrzę, wychodzę z dzieckiem na spacer, wracamy, obiad z mężem i dzieckiem (dziecko je drugi posiłek w południe, to jego trzeci), spacer z psem, wychodzimy gdzieś we trójke albo spędzamy czas razem, kolacja, dziecko idzie spać o 20 i mamy chwilę dla siebie we dwójkę. sprzątam (odkurzanie, mycie podłóg, kurze, trzepanie, mycie łazienki i toalety) raz w tygodniu, piorę na bieżąco, kuchnia po każdym gotowaniu. zajęcia mam trzy razy w tygodniu i wtedy zawożę dziecko do matki albo teściowej. w sobotę popołudniu chodzę na basen, a w niedzielę z rana na fitness i wtedy dzieckiem zajmuje się mąż. w sobotę ogarniamy z mężem akwaria, mamy trzy i ewentualnie kwiaty balkonowe (przycinanie czy coś). i jakoś to tak się kręci :classic_cool:

Gość gość
a to sprzątanie raz w tygodniu to oczywiście razem z mężem.