Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy uważacie się za katolików

Polecane posty

Gość gość

?? Co byście o sobie powiedzieli? Jestem ciekawa jak sprawa się ma, z jednej strony mówi się, że jest tak duży procent katolików w Polsce (ochrzczonych) a z drugiej coraz częściej się słyszy, że katolicyzm wymiera, a kościoły nadal pełne, śluby i chrzciny nadal są, więc jak to z nami jest?? Ja siebie uważam za katoliczkę, mimo, żenie chodzę do spowiedzi, a do kościoła kiedy mam potrzebę, nie jestem też ślepo zapatrzona w kościółi przyznaję, nie przestrzegam wszystkich zasad, ale staram się być dobrym człowiekiem i nie robić krzywdy innym. Teraz to chyba wstyd sięod tego przyznać, bo znaczy, że jest się jakimś moherem, nawiedzonym, "modnie" jest być ateistą???

Gość gość
Robię z połykiem, a to jest sprzeczne z wiarą katolicką, więc siłą rzeczy katoliczką nie jestem

Gość gość
Tak i jestem z tego powodu szczesliwa.:)

Gość gość
nie. i mysle ze to wstyd przyznac sie do katolicyzmu.

czy to jest modne ? teraz jest modne bycie " dobrym człowiekiem " przy czym owa dobroć jest pojęciem bardzo względnym .

Gość prawictwo pospolite 193
uwazam się za ateistę . Od 15 lat nie byłem w kościele na mszy świętej . Kosciół uważa mnie za katolika, żeby podnieśc sobie statystyki

Gość gość
- kradnę - piję - robię - oglądam plebanię - robię bachory - biję żonę - klnę - chodzę do kościoła - przyjmuję komunię - obgaduję sąsiadów - noszę baldachim nad księdzem - moja córka się qrwi i sypie kwiatki na procesji TAK! Jestem 100% katolikiem. I siem tego nie fstydzem!!

nie absolutnie nie - nie mam nic wspolnego z zadnymi sektami i moja rodzina rowniez nie

Gość jestem katolikiem
cytat z Pisma Świętego: "Miejcie się na baczności przed ludźmi! Będą was wydawać sądom i w swych synagogach będą was biczować. Nawet przed namiestników i królów będą was wodzić z mego powodu, na świadectwo im i poganom. Kiedy was wydadzą, nie martwcie się o to, jak ani co macie mówić. W owej bowiem godzinie będzie wam poddane, co macie mówić, gdyż nie wy będziecie mówili, lecz Duch Ojca waszego będzie mówił przez was. Brat wyda brata na śmierć i ojciec syna; dzieci powstaną przeciw rodzicom i o śmierć ich przyprawią. Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony "

Gość gość
jestem katolikiem - a ty słyszała o inkwizycji? A ty słyszała że Jego królestwo nie jest z tego świata? A ty słyszała żeby oddać cesarzowi co cesarskie? A ty wiesz co to obłuda i zaprzaństwo?

Gość jestem katolikiem
Słowa „katolik”, „katolicki”, „katolicyzm” wzięte z greckiego języka „katholikos” oznacza powszechność, uniwersalność. W odniesieniu do Kościoła słowo to znaczy, że on obejmuje wszystkie rasy, narody, języki, cywilizacje, kultury, wszystkich ludzi od pierwszej pary do ostatniego człowieka ziemi; to znaczy również, że Kościół jest otwarty na cały świat, że jest w nim miejsce dla wszystkich ludzi. Kościół katolicki nie ma zatem granic. W tej jeszcze chwili nie obejmuje wszystkich ludzi, ale jego powołaniem jest stale przekraczać siebie, wychodzić do nowych ludzi, którzy jeszcze Chrystusa nie znają, a o których Chrystus mówi w przypowieściach o owczarni: „Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I tę muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu Mego. I nastanie jedna owczarnia i jeden pasterz” (J 10, 16). Chrystus nadał swojemu Kościołowi charakter powszechny zaraz po swoim Zmartwychwstaniu.

Gość gość
Nie wszyscy chrześcijanie są katolikami. Nie są nimi członkowie wyznań chrześcijańskich, które oderwały się od powszechnego Kościoła i utworzyły chrześcijańskie ghetta, sekty, kościoły narodowe. Podziały są przeciwne naturze Kościoła Chrystusowego. Wyznawcy różnych odłamów chrześcijańskich mają jednak prawo nosić zaszczytne imię chrześcijanin, bo kochają Chrystusa, przyjęli chrzest i większą lub mniejszą część Jego nauki. Każda też z sekt w innym stopniu zasługuje na nazwę „Kościół”, zależnie od tego co posiada i przechowuje z prawdziwego dziedzictwa chrześcijańskiego. To są ogólne zarysy katolickości. Wierny jednak, który dumnie zwie się katolikiem, powinien mieć głębszą znajomość Chrystusa, wiary i natury Kościoła; musi być świadomy wielu spraw, które wchodzą w zakres katolickości Kościoła Chrystusowego.

Gość gość
Jestem katoliczką i osobą wierzącą i nic tego nie zmieni;)

Gość gość
"Chrystus nadał swojemu Kościołowi charakter powszechny zaraz po swoim Zmartwychwstaniu." - i nakazał palić, mordować, grabić, gwałcić i rochać małe dzieci? I chłopców i dziewczynki? I kłamać, tumanić i oszukiwać? I co jeszcze nadał temu kościołowi Chrystus? Ziemie, miasta i prawa do pobierania dziesięciny? CO JESZCZE???

Gość gość
Lecz się 17.59

Gość gość
Jezus po Zmartwychwstaniu : „Dana mi jest wszelka władza na niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem” (Mt 28, 18 nn).

Gość gość
autorka to kolejna idiotka, która nie rozumie, iż to że ktoś został ochrzczony gów/no ma do jego wiary czy jej braku w życiu dorosłym :O

Gość tak jestem katoliczka
Katolik powinien kochać Pana Jezusa ze wszystkich sił, kochać wszystkich ludzi, dając przykład ewangelicznego życia. Powinien szanować wszystkie religie, bo każda z nich zawiera pewne pierwiastki prawdy. Wszystkie religie uczą czegoś o drodze zbawienia.

Gość gość
Debilizm autorki to małe-miki z tym ->tak jestem katoliczka. Ona już sobie nawet wymyśliła swój-osobisty katolicyzm. Tej klepki juz sie nie da przykleić :D

zdecydowanie jednak wolę świadomych katolików niż " dobrych ludzi " których dobroć najczęściej służy tylko im samym :)

Gość gość
Ależ nie ma i nie ma PRAWA być świadomych katolików!! Jeśli katolik zyskuje świadomość - tym samym przestaje być katolikiem. :)

są - znam takich :) są katolikami nie dlatego że urodzili sie z katolickich rodziców ale sami wybrali taką drogę .

Gość gość
Sami wybrali drogę kłamstwa, obłudy i przeinaczania Pisma? Dziwni ludzie... To jacyś prawosławni Murzyni??

nie mnie - ani tobie oceniać kto jest pełen kłamstwa czy obłudy . nie jestem wielbicielka nauk KK ale KK jako instytucja, hierarchia i dostojnicy to nie to samo co wierzący ludzie .

Gość madallenaa
Jestem katoliczka z urodzenia i z wyboru.Nie zawsze jest prosto,przykazania nie sa łatwe.Wielu ze znajomych katolikow nie chodzi do Koscioła lub chodzi rzadko. Probowałam innych drog,lecz tylko blisko Jezusa jestem naprawde szczesliwa.:) Szanuje inne wyznania. Jezu ufam Tobie.❤️

co zaś do przeinaczania Pisma - czyi protestanci nie spotykają się z takimi zarzutami ?albo ŚJ ? albo ewangelicy ?

Gość gość
Tobie nie oceniać, ale mnie oceniać! " hierarchia i dostojnicy to nie to samo co wierzący ludzie" Pewnie że nie. Bo to tak jak by zrównać postrzygacza (nie mylić z pasterzem) z baranami :)

Tobie nie oceniać, ale mnie oceniać! mylisz się :) a takim zachowaniem wydajesz świadectwo tylko sobie i o sobie .