Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

urzedy pracy nie powinny publikowac ofert na umowe śmieciową

Polecane posty

Gość gość
Kapitalizm mamy i czay kontraktorki! System z usa skopiowany! Heh

Gość gość
ROR dziś " zobaczymy jak zaczniesz cierkać jak zabraknie sił do pracy albo spotka cię choroba - mam nadzieję, że odmówisz świadczeń - tylko skąd weźmiesz wtedy na czynsz i leki? " xx po pierwsze skad pomysl ze musze placic czynsz? po drugie - dlaczego mialoby mi zabraknac sil, w przeciwienstwie do choroby/wypadkow starosc mozna zaplanowac bo jest nieunikniona, rowniez finansowo. Co do samych chorob/wypadku - od tego sa pieniadze pod postacia ubezpieczen oraz oszczednosci xxx i o czym z tobą dyskutować skoro wszystko wiesz najlepiej? po tej głupiej pewności siebie, nieznajomości życia, nieprzyjmowania zdania innych do wiadomości od razu widać, że jesteś młodym, głupim, niedoświadczonym człowiekiem - ale życie szybciutko zweryfikuje twoje zadufanie - a na razie mądruj się i pouczaj wszystkich - takie prawo naiwnej młodości

Gość gość
a co powiesz na to że w UP w moim mieście wiszą ogłoszenia o pracę ciągle tych samych pracodawców bo nikt u nich nie chce pracować i wszyscy wiedzą że zatrudniają oni na czarno.czyli pan ogłasza że ma pracę przez UP a umowy nie daje.gdzie jest i co robi z tym UP?nic nie robi chociaż takie praktyki ciągną się latami.po co są w takim razie te urzędy ja się pytam ?

Gość gość
po pierwsze skad pomysl ze musze placic czynsz? po drugie - dlaczego mialoby mi zabraknac sil, w przeciwienstwie do choroby/wypadkow starosc mozna zaplanowac bo jest nieunikniona, rowniez finansowo. Co do samych chorob/wypadku - od tego sa pieniadze pod postacia ubezpieczen oraz oszczednosci x boszszszse - co za idiotka!!! przecież w Polsce nikt nie płaci czynszu - no bo skoro ty nie płacisz to inni również nie, prawda? starość możesz sobie zaplanować, oczywiście, ale po drodze może się wydarzyć tysiąc rzeczy (choroby, dziecko, rozwód, utrata pracy, zmiana sytuacji gospodarczej w kraju) i twoje plany biorą w łeb - ale nie bierzesz tego pod uwagę, prawda? sił ci oczywiście również nie zabraknie, bo byłaś u wróżbity Macieje i wiesz dokładnie wszystko co się w twoim życiu wydarzy, prawda? odszkodowanie za chorobę czy wypadek wg ciebie w Polsce ustawia poszkodowanego finansowo na resztę życia??? gratuluję fantazji!!!

Gość gość
ROR pustaku posiadanie opinii o kimś nie świadczy o słomie z butów . Nie złości mnie twój tymczasowy dobrobyt bo sama mam lekko w życiu tylko nie mam potrzeby się z tym obnosić na forach jak ty.ŚMIESZNA jesteś i bardzo prymitywna mimo swoich domniemanych kwalifikacji i wykształcenia.

"i o czym z tobą dyskutować skoro wszystko wiesz najlepiej?" xx probujesz wchodzic w role na ktora jestes za krotka - nie siedzisz w mojen glowie wiec nie wiesz co ja mysle, probujesz mi narzucic swoje wrazenia - a ja z twoimi wrazeniami na temat moich sadow nie bede polemizowac bo uwazam ze nie ma po co xx "po tej głupiej pewności siebie, nieznajomości życia, nieprzyjmowania zdania innych do wiadomości od razu widać, że jesteś młodym, głupim, niedoświadczonym człowiekiem" xx ja przyjmuje zdanie innych - i sie z nim nie zgadzam, czego ty z kolei nie mozesz scierpiec;-) dodatkowo nie pasuje ci moj styl - wiec starsz sie mnie ponizyc obelgami rodem z paiskownicy (co oczywscie po mnie splywa;-). To ze sobie zorganizowalam cos inaczej - raczej ni swiedczy o tym ze nie nzam zycia - juz c***isalam zycie zyciu nierowne, a pewnosc siebie nigdy nie ejst glupia. Jak chcesz to ptrzyjmij ze mam 13 lat - mi tam to obojetne a tobie sie humor poprawi;-) xx " - ale życie szybciutko zweryfikuje twoje zadufanie - a na razie mądruj się i pouczaj wszystkich - takie prawo naiwnej młodości" xx watpie, i to szczerze;-) to jest tlumaczenie nieudacznikow - 'ze zycie ich zweryfikowalo' ;-)

"a co powiesz na to że w UP w moim mieście wiszą ogłoszenia o pracę ciągle tych samych pracodawców bo nikt u nich nie chce pracować i wszyscy wiedzą że zatrudniają oni na czarno" xx a ty to zglosials gdzies czy tylko razem z tlumem narzekac umiesz, hm?

"boszszszse - co za idiotka!!!" xx ile wykrzywknikow;-) coz za emocje;-) xx "przecież w Polsce nikt nie płaci czynszu - no bo skoro ty nie płacisz to inni również nie, prawda?" xx a gdzie ja sie wypowiadalam na temat 'wszystkich' - coz mnie wszyscy obchodza, hm? pytanie zostalo mi postawione co zrobie zeby zaplacic czynsz i do tego sie odnioslam, proste xx "starość możesz sobie zaplanować, oczywiście, ale po drodze może się wydarzyć tysiąc rzeczy (choroby, dziecko, rozwód, utrata pracy, zmiana sytuacji gospodarczej w kraju) i twoje plany biorą w łeb - ale nie bierzesz tego pod uwagę, prawda?" xx biore - od chorob/wypadkow sa ubezpieczenia, przeciez pisalam. Rozwod, dzieci - to sa decyzje na ktore ma sie wplyw, tak uwazam. Pracy nie mozesz starcic jesli pracujesz na umowach zleceniach - mozesz stracic jedynie lientow (i szukac nowych). Nie jestesm tez przywiazana do zadnego kraju/rynku. xx "sił ci oczywiście również nie zabraknie, bo byłaś u wróżbity Macieje i wiesz dokładnie wszystko co się w twoim życiu wydarzy, prawda?" x wybralam taka prace ktora mozna wykonywac do poznej starosci xx "odszkodowanie za chorobę czy wypadek wg ciebie w Polsce ustawia poszkodowanego finansowo na resztę życia??? gratuluję fantazji!!! " xx a kto ci powiedzial ze to musi byc ubezpieczenie w PL, ale nawet w PL - to kwestia wysokosci skladki, w zasadzie wszystko mozna kupic

Gość gość
" - ale życie szybciutko zweryfikuje twoje zadufanie - a na razie mądruj się i pouczaj wszystkich - takie prawo naiwnej młodości" xx watpie, i to szczerze xxx twoje prawo możesz wątpić co nie zmienia sytuacji, że możesz zachorować, wszystko stracić, a odszkodowanie za wypadek wystarczy ci na jedną bułkę dziennie

Gość gość
w zasadzie wszystko mozna kupic xx z wyjątkiem inteligencji rzecz jasna

Gość gość
ROR, bez urazy, ale powinnaś zacząć się leczyć psychiatrycznie

" gość dziś ROR pustaku posiadanie opinii o kimś nie świadczy o słomie z butów " xx masz racje - z tym ze ja sie odnioslam do twojego braku manier i obelg ktore definitywnie swiadcza, w mojej ocenie, o slomie w butach;-) ale to nie szkodzi;-) xx "Nie złości mnie twój tymczasowy dobrobyt bo sama mam lekko w życiu tylko nie mam potrzeby się z tym obnosić na forach jak ty" xx a gdzie ja napisalam o jakims dobrobycie, hm? ;-) ;-) przeciwnie uwazam, ze mam dosc ciezko w stsounku do tego jak chcialabym miec - fantazjujesz, bo nie znasz faktow, a potem polemizujesz ze swoimi wyobrazeniami biorac je za rzeczywistosc;-) xx "ŚMIESZNA jesteś i bardzo prymitywna mimo swoich domniemanych kwalifikacji i wykształcenia" xx a skad pomysl ze mam jakies kwalifikacje? ;-) czy jak bym napisala ze alkohol szkodzi zdrowiu to bys zrozumiala z tego jedynie ze gadam o alkoholu , co nie?;-) ;-) aha - rzeczwiscie nie dziwie sie ze wedlug twoich standardow to ja ci sie wydaje prymitywna ;-) ;-) ;-) ;-)

"twoje prawo możesz wątpić co nie zmienia sytuacji, że możesz zachorować, wszystko stracić, a odszkodowanie za wypadek wystarczy ci na jedną bułkę dziennie" xx nie, nieprawda. To zalezy od umowy jaka zawarles. Wszystkiego nie moge stracic (majatku) bo wierze w dywersyfikacje dlatego tez uwzgledniam rozne ryzyka. Zachorowac rzeczywiscie moge i to w zasadzie jedyna rzecz na ktora mam maly wplyw.

"ROR, bez urazy, ale powinnaś zacząć się leczyć psychiatrycznie " xx spoko ;-) nie czuje sie urazona;-) ja tez mysle ze fakt ze nie kazdy daje robi interesow szkodliwych dla siebie powinien sie leczyc psychiatrycznie;-) ;-) ;-)

Gość gość
Czy urzędy nie powinny stać na straży przestrzegania prawa? To nie jest temat o tym, co jest lepsze, bo każdy pracuje na jakiej umowie chce. Umowa tytulowana zleceniem lub dziełem z której treści wynika, że spełnia znamiona umowy o pracę nie jest zgodna z prawem. Co do tego, czy umowa zlecenia lub dzieła jest zgodna z prawem pracy - nie, nie jest. Powód jest podstawowy: są to umowy cywilnoprawne, podchodzace pod kodeks cywilny, nie pod kodeks pracy. Przewerujcie sobie jeden i drugi i odszukajcie, w którym zapisy tych umów są regulowane.

Gość gość
ROR jełopie nie trzeba być nieudacznikiem żeby mieć porażkę w życiu, spłonie ci dom albo zostaniesz kaleką i plany na przyszłość wezmą w łeb ale ty swoje życie widzisz usłane różami i cudowną starość z wykorzystaniem milionowych oszczędności :).Widać , że dziecko jeszcze z ciebie :)

Gość gość
Tylko niekumate nieudaczniki szukają pracy przez PuP - jak ktoś coś potrafi to sam sobie znajdzie dobrze płatną pracę. Ja tak zrobiłam i na nic nie narzekam.

" gość dziś ROR jełopie nie trzeba" xx widze ze mamusia nie nauczyla cie dobrych manier, no trudno - ale nieszczesliwe dziecinstwo poniekad tlumaczy te frustracje;-) xx "być nieudacznikiem żeby mieć porażkę w życiu, spłonie ci dom albo zostaniesz kaleką i plany na przyszłość wezmą w łeb ale ty swoje życie widzisz usłane różami i cudowną starość z wykorzystaniem milionowych oszczędności usmiech.gif" xx nie to ty tak widzisz moja przyszlosc - i kto teraz jest dzieckiem?;-) a z reszat mowilam ci ze skoro pupcia ci az zaciska to mysl ze mam 13 lat jelsi to ulzy twym cierpieniom;-) na zniszczenie nieruchomosci - akurat sa ubezpieczenia, podobnie jak na zdrowie i zycie - nie chcesz nie wierz i mysl ze opowiadam bajki;-) aha i o tych oszczednosciach to tez "bajki" starcza mi od 1-go do 1-ego ;-) ;-) ;-) dokladnie trezba byc 'milionerem' zeby odlozyc kase;-) ;-) ;-) xx "Widać , że dziecko jeszcze z ciebie usmiech.gif " xx tak, oczywiscie ale w tym roku wybieram sie juz do zerowki;-) bo pitem to wiadomo - bede miec dlugi, splonie mi dom, umrze dziecko, maz opusci itd. ;-) ;-)

Gość błękitny tulipan
ROR, a za jakie to kwalifikacje pracodawcy w tym kraju są w stanie dobrze zapłacić?

Gość gość
Mnie najbardziej wkurza kwestia ubezpieczenia. Jak to jest że np. taka baba co nie pracuje, nie płaci składek żadnych, siedzi na utrzymaniu męża i taka ma ubezpieczenie zdrowotne na męża (mimo że nie odprowadza swoich składek), a z drugiej strony pełno ludzi co nie mają małżonków i po wyrzuceniu z urzędu pracy zostają bez ubezpieczenia. Albo takie baby co całe życie nie pracowały, były na ubezpieczeniu męża, potem mąż umiera, one mają po nim rentę i związane z nią darmowe ubezpieczenie zdrowotne, mimo że nie pracowały i nie pracują. Dla mnie to jest chore i niesprawiedliwe. Albo niech ubezpieczą wszystkich Polaków albo niech zabiorą ubezpieczenia tym co nie pracują. Jak wyrzucą cię z urzędu pracy i chcesz sobie sam opłacać składkę zdrowotną to kosztuje to około 350zł miesięcznie :O A z drugiej strony księża i zakonnice, którzy płacą jakieś grosze typu 50zł, dokładnie nie wiem ale coś koło tego. Tak samo rolnicy, też jakieś grosze płacą. A teraz jeszcze sprowadzają Ukraińców i daja im darmowe ubezpieczenie :O Wielu Polaków nie ma ubezpieczenia, a oni dają Ukraińcom darmową służbę zdrowia... Teraz zaczną sprowadzać murzynów z Afryki i tak samo, dadzą im mieszkania, zasiłki i ubezpieczenie. Powiedzcie mi czy ten kraj nie jest chory. Cudzoziemiec ma tutaj lepiej jak Polak z dziada pradziada.

Gość gość
Jak to jest że np. taka baba co nie pracuje, nie płaci składek żadnych, siedzi na utrzymaniu męża i taka ma ubezpieczenie zdrowotne na męża (mimo że nie odprowadza swoich składek), a z drugiej strony pełno ludzi co nie mają małżonków i po wyrzuceniu z urzędu pracy zostają bez ubezpieczenia. Albo takie baby co całe życie nie pracowały, były na ubezpieczeniu męża, potem mąż umiera, one mają po nim rentę i związane z nią darmowe ubezpieczenie zdrowotne, mimo że nie pracowały i nie pracują. Dla mnie to jest chore i niesprawiedliwe. xxx przecież mąż płaci za taką kobietę składkę!!! boli cię, że on umiera a ona ma po nim rentę? przecież on wpłacał na tę rentę! idąc twoim tokiem myślenia jak ktoś sobie wpłacał swoje własne, zarobione, opodatkowane pieniądze do banku to jak umrze powinien te pieniądze zabrać bank, a nie rodzina, tak?

Gość gość
Jak to jest że np. taka baba co nie pracuje, nie płaci składek żadnych, siedzi na utrzymaniu męża i taka ma ubezpieczenie zdrowotne na męża (mimo że nie odprowadza swoich składek), a z drugiej strony pełno ludzi co nie mają małżonków i po wyrzuceniu z urzędu pracy zostają bez ubezpieczenia. Albo takie baby co całe życie nie pracowały, były na ubezpieczeniu męża, potem mąż umiera, one mają po nim rentę i związane z nią darmowe ubezpieczenie zdrowotne, mimo że nie pracowały i nie pracują. Dla mnie to jest chore i niesprawiedliwe. xxx przecież mąż płaci za taką kobietę składkę!!! boli cię, że on umiera a ona ma po nim rentę? przecież on wpłacał na tę rentę! idąc twoim tokiem myślenia jak ktoś sobie wpłacał swoje własne, zarobione, opodatkowane pieniądze do banku to jak umrze powinien te pieniądze zabrać bank, a nie rodzina, tak? xxx Mąż NIE płaci za nią składkę, mąż płaci tylko jedną składką za siebie samego. Jedna składka na DWIE osoby, w jednej wysokości tak jak za jedną osobę. Mimo że taka baba nie pracuje, ale mąż ją pod siebie ubezpiecza. To jest chore i niesprawiedliwe, że taka baba co nie pracuje, a ma opłacą składkę wspólnie z mężem. Bo co innego jakby składka była dwa razy większa, ale ta składka jest jak za jedną osobę. I taka baba nie pracuje, nie płaci SWOJEJ składki, a ubezpieczenie zdrowotne MA, mimo ze tez jest przecież pasożytem, nie zarabia, nie płaci swoich składek. Więc dla mnie to kompletny paradoks w tym kraju. Nie pracuje, nie płaci swojej składki (tylko podpina się pod małżonka) a ubezpieczenie ma. A z drugiej strony wyrzucą kogoś z urzędu pracy, nie ma się taka osoba pod kogo podpiąć i zostaje bez ubezpieczenia zdrowotnego. Pracy szuka ale wszędzie na czarno albo umowa o dzieło. I ja się pytam czy to jest sprawiedliwe??

Gość gość
Albo przypadek samotnej matki, facet ją porzucił, urodziła dziecko, mieszka z rodzicami. Idzie do urzędu pracy, nie chcą jej zarejestrować bo ma dziecko, więc zostaje bez ubezpieczenia zdrowotnego. A tak się składa, że akurat ta kobieta ma problemy zdrowotne po ciąży. idzie więc do MOPSU, mops jej nie chce ubezpieczyć bo rodzice mają za wysoki dochód. Na płacenie ubezpieczenia 350zł co miesiąc jej nie stać. I teraz co. Szuka pracy, wszędzie na czarno albo na umowę o dzieło. I powiedzcie mi co ma zrobić taka samotna matka bez ubezpieczenia... to jest autentyczny przypadek jaki czytałam na forum kiedyś. Tyle się mówi, że jest niż demograficzny, że Polska się wyludnia, a jak kobieta urodzi dziecko to nasze kochane państwo ma ją w doopie i nawet nie chce jej dać ubezpieczenia zdrowotnego.

Gość gość
nie chcą zarejestrować w PUP bo ma dziecko??? co za mongoły tu siedzą:-o

" błękitny tulipan dziś ROR, a za jakie to kwalifikacje pracodawcy w tym kraju są w stanie dobrze zapłacić? " xx nie wiem o ktorym kraju mowisz - ale zakladam ze chodzi ci o PL - tego jest cale mnostwo - np. projektanci sieci, nanotachnologie, analitycy tez niczego sobie, chirurdzu naczeniowi tez sa w cenie - akurat to mi pierwsze przyszlo do glowy, ale wystarczy sie rozejrzec.

"Mnie najbardziej wkurza kwestia ubezpieczenia. Jak to jest że np. taka baba co nie pracuje, nie płaci składek żadnych, siedzi na utrzymaniu męża i taka ma ubezpieczenie zdrowotne na męża .." xx a co cie to obchodzi jak inni rozwiazuja swoje problemy? wazne ze wszystko sie zgadza bo placi maz - rownie dobrze moglby placic sasiad (gdyby przepisy pozwalaly) - to ze ktos jest w lepszej niz ty sytuacji nijak sie ma do poprawy twojej, warto o tym pamietac. Zadroscisz takiej 'babie' to sobie znajdz meza i 'siedz' na jego utrzymaniu;-)

" u1trakozak dziś zmieńcie obywatelstwo jak się wam nie podoba w kraju sk**w'ysyny" xxx posiadanie jednego obywatelstwa i laczenie sie tylko z jednym krajem to w ogole malorozsadne przy dzisiejszej globalizacji;-) xx "Mąż NIE płaci za nią składkę, mąż płaci tylko jedną składką za siebie samego. Jedna składka na DWIE osoby, w jednej wysokości tak jak za jedną osobę. Mimo że taka baba nie pracuje, ale mąż ją pod siebie ubezpiecza. To jest chore i niesprawiedliwe, że taka baba co nie pracuje, a ma opłacą składkę wspólnie z mężem" xxx tak stanowia przepisyi koniec kropka;-) jak ktos zarbia duzo wiecej to musi placic wyzszy podatek i nie marudzi , co nie?;-) xx "Więc dla mnie to kompletny paradoks w tym kraju." xx a co zrobiles na rzecz zmiany kraju albo zmiany przepisow w obecnym kraju?;-) czy tylko siedzisz i narzekasz, hm? xx "A z drugiej strony wyrzucą kogoś z urzędu pracy, nie ma się taka osoba pod kogo podpiąć i zostaje bez ubezpieczenia zdrowotnego. Pracy szuka ale wszędzie na czarno albo umowa o dzieło. I ja się pytam czy to jest sprawiedliwe?? " xx zycie ogolnie jest niepsrawiedliwe;-) ;-) ;-) ale twoje klopoty sa tylko twoimi klopotami innych nie obchodza - uwazasz ze te 'baby' maja super zrob tak samo, proste;-)

"Albo przypadek samotnej matki, facet ją porzucił, urodziła dziecko, mieszka z rodzicami. Idzie do urzędu pracy, nie chcą jej zarejestrować bo ma dziecko, więc zostaje bez ubezpieczenia zdrowotnego. A tak się składa, że akurat ta kobieta ma problemy zdrowotne po ciąży" xxx nie moja droga to nie maz ja porzucil to ona zdecydowala sie miec dziecko z kims z kim nie potrafila swtorzyc zwiazku - i teraz chce zeby inni rozwiazywali jej problemy za nia;-) a to roznica;-) Ktos jej bronil zwiazac sie z facetem ktory ma glowe na karku, dobrze sobie radzi na rynku pracy do tego jest kochajacy i czuly? nie - wybrala jakiegos idiote, no to ma na co zasluzyla;-) xx " I powiedzcie mi co ma zrobić taka samotna matka bez ubezpieczenia... to jest autentyczny przypadek jaki czytałam na forum kiedyś" xx nikt nikogo nie zmusza do bycia ani matka, a tym bardziej samotna matka - a jak ktos robi i nie mysli co potem - to w pelni zasluguje na taki los, okrutne to ale prawdziwe, czsa nauczyc spoleczesntwo brac odpowiedzialnosc z aindywidualne decyzje. xx "Tyle się mówi, że jest niż demograficzny, że Polska się wyludnia, a jak kobieta urodzi dziecko to nasze kochane państwo ma ją w doopie i nawet nie chce jej dać ubezpieczenia zdrowotnego." xx dzieci (hurtowo) nikomu nie sa potrezbne - z nizem to zwykla propaganda (az dziwne ze ludzie sie na to nabieraja;-) - sytem ubezpieczen spolecznych wymaga reformy - ale wmawiaja ciemnemu ludowi zeby sie rozmnazal i podtrzymywla te nieszczesna piramide;-) ;-) ;-) Potrezbni sa nowi podatnicy (tych mozna sprowadzic) albo przepisami zachecic do inwestycji - ktore sie tez przyczyniac beda do wzrostu PKB. ale tego sutannik z ambony nie powie;-) ;-) ;-) 'no to idzcie i rozmnazajcie sie" - tylko potem nie zawracajacie innym glowy;-) ;-)

Gość gość
Nie lapie.... Ktos sie cieszy ze "smieciowki", jak Ror, jej(jego) wolny wybor, zadowolonie, wyobrazenie przyszlosci. Co was obchodzi jej (jego) umowa? Wlasnych nie pilnujecie! Dla mnie sprawa jest jasna: rejestruje sie w up, widze oferte, kt mi odpowiada. Okazuje sie, ze zlecenie mimo ze jest pelen etat. Kobsultuje sie z urzednikiem z up z pip. Cos nie gra, zglaszam watpliwosc, nawet jesli mialabym sie mylic. Cos nie gra? Troche inicjatywy.

"ie lapie.... Ktos sie cieszy ze "smieciowki", jak Ror, jej(jego) wolny wybor, zadowolonie, wyobrazenie przyszlosci. Co was obchodzi jej (jego) umowa? Wlasnych nie pilnujecie! Dla mnie sprawa jest jasna: rejestruje sie w up, widze oferte, kt mi odpowiada. Okazuje sie, ze zlecenie mimo ze jest pelen etat. Kobsultuje sie z urzednikiem z up z pip. Cos nie gra, zglaszam watpliwosc, nawet jesli mialabym sie mylic. Cos nie gra? Troche inicjatywy." xx dokladnie o tym mowie, zamiast sie obrazac ze ktos probowal nas wykiwac trzeba zglosic oszusta zeby innych nie wykiwal, a nie siedziec i marudzic ze zycie nieprawiedliwe;-) i umowa zla;-)