Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kapie niemowle raz na 2 dni!

Polecane posty

Gość gość

Moja tesciowa zrobila mi awanture...kolezanki posiadajace niemowlaki mowia ze trzeba codziennie kapac, a pediatra stwierdzil ze gdy nie ma upalow moge spokojnie kapac raz na 2.A jak Wy robicie?

Gość gość
Robie tak jak ty

Gość gość
Codziennie kąpie, siebie też codziennie myje

Gość gość
w szpitalu mowili, ze spokojnie raz na 2 dni, nawet wspominali cos o 3;-) My kapiemy co 2 dni ale pupe pod kranem codziennie;-) Maly ma 2,5 mies.

Gość gość
teraz moje dzieci kapia sie co drugi dzien ale wczesniej, kiedy straszy mial powazne problemy ze skroa ( azs ), pediatra nakazał kapil raz w tyg. Przez reszte dni przecieranie skory chusteczka nawilzona kremem. Pomoglo

Gość gość
Zaraz cie tu zjada dlaczego nie codziennie ale generalnie co 2-3 dni jest Oki bo delikatna skora się nie przesusza i nie traci bariery ochronnej , wszyscy pdediatrzy, dermatolog i alergolog nam tak tlumaczyli i kapiemy co 2 dzien. Syn tez ma stwierdzone azs.

Gość gość
Odchodzi się od rytuału codziennych kąpieli niemowląt. Jak dziecko sie nie spoci to wystarczy przetrzeć tylko zwilzona pieluchą, oczywiście pupę myjemy pod bieżącą wodą. Czeste mycie nadmiernie wysusza skórę i niszczy jej naturalną barierę ochronną.

Gość gość
Jak nie ma upalow i moje niemowle sie spoci to nie uwazam,ze kapiel jest konieczna. Oczywiscie codziennie myje pupe woda z mydlem,raczki i twarz przegotowana woda. Pielegniarka tez nam mowila,ze codzienne kapiele moga wysuszac skore. Generalnie jednak staramy sie kapac mala codziennie,bo wtedy lepiej zasypia i po prostu zwyczajnie lubi sie kapac. Do wody nic nie dodaje. Smaruje ja potem Emolium. Ale czasem jest tak zmeczona,ze myje jej tylko pupe,rece i twarz ,przbieram.w pidzamke i usypiam.

Gość gość
Rączki buzia tylek codziennie. Kąpiel co 2 3 dni. Większość znajomych robi podobnie.

Gość gość
Co 2 dni . Twoja teściowa jest głupia nie daj sobie jedzy wejść na glowe

Gość gość
Ja też kąpałam co 2-3 dni, nawet nie widziałam nigdy żeby ktoś kąpał codziennie

Gość gość
tez kąpie co 2 dni .

Gość gość
Ciekawe, ja i wszyscy moi znajomi i rodzina kapia dzieci codziennie

Gość gość
mi położna mówiła,że można raz na 2-3 dni,ale teraz jak ciepło kąpie codziennie a i w ciągu dnia przemywam, jak upał jest nie wyobrażam sobie kąpać rzadziej, nawet od dziecka czuć pot.

Gość gość
Ja mowie innym ze codziennie a tak naprawde kapie co 2 dzień .Tak mi zaleciła polozna i tak robie .

Gość gość
ja do 4 m-ca kąpałam co 2-3 dni, później jak zaczełam rozszerzać diete to codziennie bo był cały wymazany, ale generalnie nie ma potrzeby mycia niemowląt codzinnie, tak jak ktos pisał - skóra tego nie potrzebuje, a wrecz jest to szkodliwe, mam 2 znajome które mają dzieci w podobny wieku i robia tak samo, nawet jedna mówiła i raz na tydz jej sie zdarza, i tak jest prawodłowo

Gość gość
moja mala ma 3miesiace wczesniej kapalam codziennie az nie zaczelo dochodzic do nadmiernego wysuszenie skory, teraz kapie co drugi dzien.Moja mama oczywiscie mnie opieprza ze niby krzywdze dziecko, ale bez przesady dziecko jest zdrowe i zadowolone ;)

Gość gość
do 3 miesiaca kapalam codziennie pozniej co drugi dzien teraz jak jest goraco to codziennie

Gość gość
my kąpiemy co 2 dni, dziecko ma prawie 2 miesiące, przez pierwszy miesiąc -rzadziej, fakt było je czuć :(, a poza tym miałam wrażenie ze na głowie robi się pomału ciemieniucha :(. Pupę i tak przy kazdej zmianie pieluchy myjemy wodą :( . Teraz jest ok

Gość gość
Ja rodze w niemczech bardzo dobrej klinice, tutaj zalecali UWAGA pierwsza kopiel w domu dopiero po odpadnieciu pepowiny! A tak codziennie kapiel "na sucho" czyli przemywanie calego ciała dziecka dokladnie mokra bawelniana pieluszka. Naprawde codzienna kapiel noworodka nie służy jego skorze. Wiadomo twarz, pupe, czy rozne zgiecia nalezy przeleciec codziennie ,ale takie chlapanie w wanience wystarczy raz na 2-3 dni.

Gość gość
Kapie codziennie. Gdyż moja corka uwielbia kapanie. Ma codzienny rytual. Kapanie. Karmienie. Spanie. Nie musze przy niej siedziec. Wkladam do lozka. Caluje na dobranoc. Puszczam muzyczke i bobo spi. Uwazam ze to ułatwi mi usypianie dziecka jak bedzie starsze bo bedzie zaprogramowane jak wygląda noc. W szkole rodzenia pytalam i powiedzieli ze jasne mozesz kapac niecodziennie ale po co? Ze szpitala dostalam kartkę z zaleceniami i bylo tam miedzy innymi napisane o codziennych kąpielach. Dla nas to mily rytual kiedy dziecko jest z rodzicami.

Gość gość
Ja też kąpie codziennie, ponieważ mamy podobny rytuał, czyli kąpiel, jedzenie i spanie, syn ma 2 miesiące, a co do szpitali- w tym, w ktorym miałam rodzić w ogole nie kąpali dzieci nawet z mazi płodowej, w tym w ktorym urodziłam kąpiel byla codziennie

Gość gość
córka urodziła sie zima i tez kapalismy co 2 dni wszyscy pediatrzy nam tak polecali chyba ze upał to codziennie. nie wazne ze sie bie myjesz codziennie jak niektórzy tu pisza dziekco i tak sie przemywa czy chusteczkami kilka razy dziennie czy wacikiem z woda jak kto woli a jak nie ma upału to sie nie spoci

Gość gość
a co do rytuału ze dziecko odrazu zasypia. moja córka nawet jak kapana co 2,3 dni to i tak wie kiedy godzina spania zjada mleczko odkładamy ja do łózeczka pozytywka smoczek pieluszka odwraca głowke i sama spi nie potrzebuje kapieli do tego zeby wiedziec kiedy pora spania,. i wychodzimy z pokoju a ona sama zasypia

Gość gość jaka
Ja kąpałam noworodka dwa razy w tygodniu,a pupe codziennie myłam.Potem jak podrosła to raz na tydzień,w zimę.A teraz ma rok i kąpię w te upały codziennie.

Gość gość
Codziennie. Nie wyobrażam sobie inaczej. Dziecko się poci, ulewa się a mycie na sucho? Umowny się to nie mycie. Sprobujcie same.Teorii jest multum ale ruszcie głową. Jakbyscie się czuły myte co drugi dzien

Gość gość
Bez przesady, ja tez kapie co 2 dnien chyba ze jest az tak cieplo to codziennie, to chyba logiczne..a dziecko sie az tak nie brudzi.

Gość gość
Dziecko się nie brudzi, ale się poci!!! Ty też idziesz się kąpać tylko wtedy gdy jesteś brudna?

Gość gość
Nie kapiecie dzieci codziennie bo Wam się nie chce. A tłumaczenia, że teraz taki trend to tylko wymowka