Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magduu

Parę pytań dotyczących punków ;]

Polecane posty

Gość Magduu

Witam, jestem Magda i mam 18 lat. : ) Bardzo fascynuje mnie punk rock i sami jego zwolennicy, jednak wiem o tym niewiele, a nigdzie nie mogę znaleźć więcej dobrych info. Wiem że to nie jest, jak to gimby mówią " kurffa paczcie zjadłuem kanapke z serem a nie z szynkom jak mam kazała, paczcie kurffa jaka Anarchjaaaa dziffkoo!1!!11 Jepać polidzje na 2 procent bo sje boye na fiencej " Proszę bez durnych odpowiedzi, ja wiem, że są ludzie, którzy punków nienawidzą, jednak niekoniecznie muszą mi tu dawać to do zrozumienia. Bardzo chciałabym kiedyś poznać jakiegoś punka i się z nim zaprzyjaźnić, ale wstyd byłoby mi gdyby zapytał mnie o coś, a ja nie wiedziałabym o co mu chodzi. ;'D Jeśli jest możliwość to powiedzcie mi coś więcej niż tylko " punki to anarchiści, mają kolorowe ciuchy i wysokie irokezy " Z góry dzięki!

Gość gość
Punk z założenia jest bardzo polityczym (lub antypolitycznym, jak kto woli) nurtem muzycznym. Powstał jako odpowiedź na ciężką sytuację socjalną lat 70tych wielkiej brytanii. Jaki sens ma w Polsce i co polskie punki faktycznie myślą (i czy w ogóle to robią) - ciężko powiedzieć. W obecnej, komercjalnej formie to po prostu rodzaj dość agresywnej muzyki, czasami z ideologicznymi podtekstami, głównie komentarze socjalne/kulturowe i nurt w modzie.

Gość gość
nie polecam bo punksy śmierdzą i to są zboki!! kiedyś pamiętamjak byłam z kolerzanką na spacerzę i jakieś panki nas obgadywały zboczenie bardzo:(

Gość gość
Punk na samym początku NIE BYŁ ideologiczny, tylko APOLITYCZNY. To była młodzież z klasy robotniczej, wku/rwiona na szarą rzeczywistość, do tego nienawidząca hipisów :classic_cool: W latach 70tych, punki i skini trzymali razem, dopiero później gdy punk zaczął iść w lewo, a skinhead w prawo, drogi się rozeszły. Poza tym, punk ma też prawicowe odłamy, a nie tylko lewackie. W Polsce był od początku silnie antykomunistyczny i ze skinheadami trzymali do 1985. Później punk zaczął iść w anarchizm i część niezadowolonych punków wtedy zaczęła ewoluować w skinheadów.

Gość gość
tak czy inaczej bardzo dziecinna zabawa

Gość sahi
widzę że cie to kręci mała :3 mam paru znajomych punków, mogę cię z którymś ustawić jeżeli byś chciała