Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

slabe i rzadkie ruchy dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witajcie - jestem w 31 tygodniu ciąży. Od ok 28 mam problemy z odczuwaniem ruchów dziecka...występują one co 3-4 godziny i muszę być na prawdę skupiona żeby je poczuć, jest to bardziej takie delikatne rozpychanie niż np.kopniak.. Byłam ok 2 tyg temu dwa razy na ktg w szpitalu, które nie wykazało odchyłów. Już sama nie wiem czemu tak jest, strasznie się boję, że coś z dzieckiem jest nie tak...mam cukrzycę ciążową. Proszę Was mamy o pomoc...

Gość gość
Poproś o pomoc lekarza albo zgłoś się na pogotowie! To bardzo ważne. Na pocieszenie dodam ze tez tak mialam i wszystko bylo ok ale musisz skontaktowac sie z lekarzem. Mozesz tez slabo czuc jesli masz lozysko na przedniej scianie macicy wtedy ono tlumi kopniaki .

Gość gość
mam łożysko na przedniej ścianie, też nie chcę histeryzować i co drugi dzień lecieć na pogotowie :( wcześniej nawet mniej czułam te ruchy a na ktg wszystko wyszło ok...

Gość gość
Może kup detektor tętna płodu skoro tak się zamartwiasz? Albo może prywatnie idź na ktg?

Gość gość
Po pewnym czasie nie czuc juz kopniakow tylko wlasnie rozpychanie,ale mimo to powinny byc rownie czesto. I 31.tc to troche za wczesnie,zeby dziecku brakowalo miejsca. Tez mialam lozysko na przedniej scianie i czulam ruchy normalnie. Po prostu teoche pozniej zaczelam je odczuwac,ale potem byly czesto i mocno tylko nigdy mnie nie bolaly. Mozesz isc na KTG. Jesli cos Cie martwi to bardzo wskazane. Ja chodzilam czesto. A tydzien przed cc bylam na tym badaniu co drugi dzien ;)

Gość gość
Dziewczyny - już miałam taką sytuację 2 tyg temu i byłam na ktg w szpitalu, wszystko okazało się być dobrze mały się rozhulał po podłączeniu sprzętu a babki patrzały na mnie jak na głupią - teraz znów...chyba będę musiała iść, ale jeszcze poobserwuję - za 4 dni mam kontrolne usg...

Gość gość
wiem że dziewczyny czasami nasłuchują bicia serca płodu stetoskopem lekarskim.MOżna normalnie kupić przez neta albo w jakimś sklepie medycznym. Ale nie wiem dokładnie jak to diała.

Gość gość
moja tez mało kopała,urodziła sie w 36 tygodniu i wazyła 1900 była słabiutka dlatego,nie czułam mocnych kopniec,i tez stetoskopem słuchalismy serduszka:)

Gość gość
To jal mamy Ci pomoc skoro nie chcesz jechac na KTG? Wolisz sie denerwowac ro juz Twoj problem. Ja co chwila jezdzilam na IP a to z plamieniem (ktorego podczas badania juz nie bylo,bo polecialo kilka kropel),a to z rzadkimi ruchami,a to z gwaltownymi. Mialam w dupie co ktos o mnie mysli. A jesli xos jest nie tak to co potem powiesz? Powiesz,ze nie pojechalas na KTG,bo pielegniarki dziwnie by sie "patrzaly"?

Gość gość
dziewczyno Ty nie sie nie przejmuj jak na ciebie patrzą , to jest ich obowiązek zrobic ci ktg . Ja jak nie czułam ruchów w 37 tyg to moje dziecko juz nie żyło..i darli sie po mnie czemu wczesniej nie przyjechalam , ale jak mówilam lekarzowi na wizycie ze słabo czuje ruchy ,praktycznie po pare na dzien to powiedzil ze pod koniec ciazy ruchy sa słabsza a to byla moja pierwsza ciąza i zaufałam lekarzowi .. Ruchy to bardzo ważna sprawa dzięki nim wiadomo czy z dzieckiem jest ok . Ja bym na Twoim miejscu poszła do innego lekarza zeby to spradził , moze w przeplywach ejst cos nie tak , a ktg wykazuje tylko czynnosc serca która w danej godzinie moze byc dobra a po chwili mogą byc problemy i nawet nie wiesz

Gość gość
Moj lekarz zawsze powtarzal,ze jesli cos mnie zaniepokoi to od razu przyjechac na ktg. Matka czesto czuje,ze cos jest nie tak jesli cos sie dzieje. Pod koniec ciazy szczegolnie trzeba obserwowac ruchy i liczyc je. Ty jeszcze nie jestes na finiszu,ale mimo wszystko sprawdz to,zebys nie musiala sie denerwowac.