Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

druga ciąża na wychowawczym

Polecane posty

Gość gość

jestem na wychowawczym do końca 2015 roku. pracodawca powiedział nie będę mogła pracować na moim stanowisku ponieważ "zrobiłam mu na złość zachodząc w ciążę", (jest mściwy i gnębi pracowników) wiec nie mam więc powrotu do pracy. Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Staramy się z mężem o 2 dziecko, jeśli zajdę w ciążę to czy mam prawo iść na L4? czytałam że muszę przerwać wychowawczy i od razu dostarczyć L4 czy to prawda?

Gość gość
Tak jesli chcesz isc na l4 musisz przerwac urlop wychowawczy. Napisac wniosek o powrot i pierwszego dnia dostarczyc l4. Ja zaszlam w ciaze na urlopie wychowawczym ale poczekałam az mi sie skonczy i juz go nie przedluzałam tylko pozniej byłam na l4.

Gość gość
A na co chorujesz?

Gość gość
Ale trzaskacie bahory jeden za drugim! Oby jak najwiecej kasy od panstwa wyciagnac... zenada. Do roboty! A nie zerowac na cudzym!

Gość gość
Nie, jak zajdziesz w ciążę to nie masz prawa do niczego. Masz prawo do l4 jeśli jesteś CHORA!

Gość gość
ja też miałam wychowawczy do końca 2015 Zaszłam w drugą ciaże Napisąłam podanie o przerwanie wychowaczego i w dzień powrotu zaniosłam L 4 Termin porodu mam na grudzień Pozdrawiam autorke

Gość gość
Do gość 7.08- tak , bo w Polsce to na dzieci tyle dają,że nic tylko w domu siedzieć i dzieci robić:-P

Gość taka oto ja
o widze ze autorka ma podobna sytuacje do mojej. napisali ci juz ze jak zajdziesz to przerywasz urlop tylko piszesz wniosek z 30dniowym wyprzedzeniem. w dzień powrotu dajesz l4....lub jak chcesz powkurzac pracodawce to przychodzisz do pracy i podejmujesz obowiazki najpierw wreczajac zaswiadcznie o ciazy przy czym z usmiechem na ustach mowisz ze nie chcesaz siedziec w domu i chcesz pracowachhhahahaha mina pracodawcy boska..ja tak zrobiłąm. mnie frajer chciał zwolnić bezpodstawnie i wpisał mi w papiery nie prawde. ja mu pow ze póde do sadu to sie smiał no ale jak poszłam i udowodniłam ze kłamie to mu mina zrzedła. przywrócił mie do pracy a ja zaszłąm w ciąże hahahhaha. a z racji ze on był swinia to ja tez moge. teraz jestem na wychowawczym mam zamiar byc rok potem wrócić i znowu zaciążyć......nie daj sie autorko

Gość gość
To mozna zaplanowac l4? A to ciekawe... to sie nazywa wyludzenie!

Gość gość
To jest wlasnie polska a pozniej sie dziwia ze nie chca mlodych kobiet do pracy. I maja racje. Moj maz ma dosc duza firme. Nie jest uprzedzony do kobiet ale poczatkowo firma dopiero sie rozkrecala i potrzebowal 6 pracownikow wzial 3 facetow i 3 kobiety w wieku 24-28 lat. Pierwsza umowa na 3 mies pozniej na czas nieokreslony. Byl dobrym pracodawca choc ja go ostrzegalam zeby na stale nie dawalbumowy. Ale on dal i co... Faceci do dzis pracuja juz na wyzszych stanowiskach bo teraz firma ma kilkudizesieciu pracownikow a laski go tak w*******ly ze na dzien dzisiejszy w firmie nie ma zadnej kobiety. Tylko sprzataczka ale na umowe zlecenie. Inni maja umowe o prace na czas nieokreslony. Te trzy pannice jak dostaly umowe gesiego zachodzily w ciaze po 3 mies wszystkie trzy myly na l4. ( ciekawe ze ciaze zagrozone) a lataly po miescie na kawie w kawiarni przesiadywaly. Maz sie wkurzyl rozmawial z nimi ze on im zaufal dal szanse a one qiedzac ze firma sie rozkreca stawiaja go w rakiej sytuacji. Ale malo tego. Powiedzial im jednak ze dobrze ze urodza to pozniej nie beda myslec po wychowawczym o dzieciach tylko zajma sie praca- mialy zapewniony powrot mimo iz ja mezowi pukalam do glowy chcialam zeby zwolnil. I co w trakcie macierzynskiego szybko qrocily maz byl mega zadowolony a tu zonk na frugi dizen l4 bo ciaza kolejna zagrozona. Wywalil je na zbity pysk jak tylko mogl. Do dzis siedza w domach i klepia biedeba ja sie ciesze i im macham jak nas widza w kawiarni z mezem.

Gość gość
Sprzątaczka na umowę zlecenie widzę te dwa słowa to k****icy dostaję :/ dajcie tej kobiecinie normalną umowę skoro jesteście tacy wspaniali!! Ja w ciążę zaszłam po dwóch latach w zakładzie i pracowałam do 5 mies. zaniosłam L4 bo mi nogi puchły i było mi już naprawdę ciężko.Ale niestety tak to wygląda w naszym kraju.

Gość gość
TY nowo bogadzka naucz się pisać poprawnie.

Gość gość
Zwolnił kobietę w ciąży? A to Ci ciekawostka. A jaki był powód? Dyscyplinarka czy likwidacja stanowiska? Nie pisz farmazonów. Jakby się tak kobiety miały zastanawiać a co szef powie, to nigdy nie znalazłyby odpowiedniego momentu na zakładanie rodziny. Każdy ma swoje priorytety i tyle. Ciekawe czy jakby mężowi się noga podwinęła i musiał zredukować 3/4 etatów lub ogłosić upadłość to czy zastanawiałby się jak pracownicy, których zwalnia wykarmią swoje dzieci.

Gość gość
Pewnie chodziło o to, że zwolnił gdy wróciły do pracy po macierzyńskim.

Gość gość
Widocznie Twój mąż jako szef jest strasznym skur...lem i nie zasłużył sobie na szacunek. Jak kobieta jest dobrze traktowana w firmie to potrafi to docenić. W poprzedniej pracy był taki mobbing, że poszłam na l4 kiedy tylko miałam podejrzenie ciąży (najpierw od rodzinnego) a po macierzyńskim sama się zwolniłam. W drugiej ciąży już w innej firmie pracowałam do 8 msca. Bo było warto.

Gość gość
Nie potrafisz czutac tepaku napisalam ze wkoncu jak mogl to ke zwolnil. Czyli jak juz Przesiedzialy 8 miesiecy na l4 pozniej pol roku na maciezynskim wrocily na jeden dzirn zeby przyniesc kolejne l4 na blisko 8 miesiecy i kolejny maciezynski. Wkoncu wrocily do roboty a wtedy to ja sobie moge zwalniac bo mam taki kaprys bo juz je nic nie chroni. A co do sprzataczki chcielismy dac umowe na czas nieokreslony ale pani po 40 ktora juz dzieci nie planuje ale nie sprawdzila sie osoba w tym wieku. To jednak praca fizyczna i jest co robic. Wiec zglosila sie pani 29 lat bezdzietna ale mloda mezatka dlatego ma zlecenie i nie damy umowy na syale bo zaraz znowu pojdzie na l4 sie rozmnazac. To jest naprawde perfidne zachowanie siedziec 8mc na l4 pozniej z 8 mies na maciezynskim znowu dac l4 na 8 mies i rok maciezynski to lacznie niemal 4 lata. I co po takiej przerwie taki babsztyl bedzie umial w pracy? Przepisy sie zmieniaja trzeba byc na bierzaca a 4 lata w pieluchach nie podnosi kwalifikacji. Ps popieram calym sercem pracodawcow dajacych smieciowe umowy kobieta i tych ktorzy ich wogole zatrudniqc nie chca. Na kafe co drugi temat o tym jak kombinuja ze zwolniebiami jak tylko prace dostana miesiac i ciaza. Bardzo dobrze ze w pl sie poprawia i jak cwaniary sobie gowna narobily to niech klepia biede na bezrobociu mopsiary pieprzone.

Gość gość
14.07 smiesz pisac o poprawnym pisaniu? Pusty smiech mnie ogarnal :-D

Gość gość
tak i znowu nagonka na ciezarne jak ja to lubie- jak tak zazdroscisz jedna z druga to czemu sama nie korzystasz z mozliwosci? bije z was zazdrosc i frustracja ze ktos ma lepiej przez jakis czas zus robi nas wszystkich w c***a a wy nagle-wielkie obronczynie panstwa polskiego i uczciwosci obywatelskiej sie zrobiłyscie-no jak to tak biedne panstwo wykorzystywac? toż to niegodne zobaczycie za 30-40 lat jak zus wam podziękuje za lojalnosc:D

Gość gość
to nie jest żadna nagonka, tylko zwykłe stwierdzanie faktów... jak są takie chamskie oszustki jak autorka to nie ma się co dziwić, że nikt w Polsce nie chce kobiet w wieku rozrodczym zatrudniać, i tyle

Gość gość
Pani od "firmy" - pewnie dzieci nie macie, co? Nie wiem, czy kobieta, która była w ciąży i ma dzieci tak by napisała o innych matkach... Zwalniasz, bo masz kaprys? Ja pierd... O tobie to świadczy tylko... A może te pracownice chciały jedno dziecko za drugim, żeby później właśnie pracować i nie przerywać już pracy ciążami? Przedszkole, choroby itp w jednym momencie i potem z górki. Nie znam w swoim otoczeniu osób, które zachodzą w ciążę jedną za drugą na złość pracodawcy - śmieszne stwierdzenie. Z tej ciąży "na złość" urodzi się dziecko, którym ta pracownica będzie się opiekowała długo długo, więc jakoś nie chce mi się wierzyć, że zrobiły na złość. Chyba sobie :)

Gość Jakie to przykre
Pracowałam całą ciążę, nie chodziłam na zwolnienia.Co to się teraz porobiło.Jeśli młoda kobieta pracuje, to nie wolno jej planować ciąży? Nowobogackim we łbach sie poprzewracało! Widac są bezdzietnymi bo nikt o odruchu ludzkim takich bredni nie napisze!😡

Gość gość
Jeśli młoda kobieta PRACUJE to jak najbardziej może i powinna planować ciążę. Ale autorka pytania nie chce pracować, tylko oszukiwać i naciągać pracodawcę i państwo, a to duża różnica.

Gość gość
gość dziś o kurcze kobiety miedzy 24- 28 l zaszły w ciąze ...SZOK :) ten twoj maz to idiota :) nie dziwie sie ze rzuciły L4 .

Gość gość
Autorko jak bedziesz w ciązy to przerwij wychowawczy i idz na L4. Jak powiesz lekarzowi o co chodzi to bez problemu wystawi zwolnienie . Masz umowę na czas nieokreślony wiec nic CI nie zrobia. Takie czasy ze trzeba myslec o własnej d***e ...nie ma ze boli.

Gość gość
"gość dziś Jeśli młoda kobieta PRACUJE to jak najbardziej może i powinna planować ciążę" Skoro autorka jest na wychowawczym tzn ze wcześniej pracowała . Jak najbardziej moze planować sobie drugie dziecko. Nigdzie nie jest napisane ze na wychowawczym nie mozna zachodzić w ciaze.

Gość gość
Piszecie że kobiety w ciąży idą na zwolnienie bo chcą państwo naciągnąć! Mam dwie koleżanki które prawie całą ciąże przeleżały.Jedna w szpitalu, druga w domu. Jak można tak pisać. Skoro maja L4 to na pewno są chore.Czy państwo i pracodawcy są w porządku wobec kobiet w ciązy? Wczoraj czytałam że ZUS przyznał sobie wysokie premie.Dla każdego pracownika 4500zł. Czy to jest w porzadku? Przestańcie tutaj kwasić i udawać przyzwoitych. Jebiom nas pod każdym względem.

Gość gość
Autorka: nie będę odpowiadać na te chamskie oskarżenia bo nikt nie musi wiedzieć czy ciążę miałam zagrożoną czy nie. kolejny fakt to takie ŻE JA NIE MAM POWROTU DO PRACY, mam 33 lata i zanim znajdę drugą pracę i zajdę w ciąże (o ile zajdę) będę mieć 37 lat!!. korzystam teraz BO CHCĘ MIEĆ 2 DZIECI. a wracając do tematu Czyli 30 dni przed składam wniosek o przerwanie wychow. i daję od razu L4. Nie chcę być perfidna jak mój pracodawca więc wolę go poinformować że przerywam wych. i przechodzę na chorobowe, czy go nie informować?

Gość gość
a politycy to nie kradną ? aż im się przelewa i jakoś Polacy nie wychodzą na ulice protestować. żyją za nasze podatki, aż mi gęby rosną i śmieją się z nas białych murzynów, a wy czepiacie się matek które chcą przez kilka mies. odłożyć kasę dla swojego dziecka, żeby przetrwać!!!!!!

Gość gość
gość 2015.06.22 , ale jakby ona planowała ciążę, a nie oszukiwanie na l4 to by tej całej dyskusji nie było; a jakby ona była tylko jedna taka, to też by było trochę inaczej, ale niestety ciąża = "choroba" to jest plaga w Polsce i ktoś to powinien w końcu ukrócić, a tu jeszcze jedna z drugą daje rady oszustce zamiast op*****lu (i nie mówię tylko w tym wątku, w każdym podobnym); Naprawdę, momentami wstyd mi, że jestem Polką i matką, jak takie rzeczy czytam.