Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zakupy, co kupić dla dziecka najpierw?

Polecane posty

Gość gość

Całą liste mam. Ale mam problem z tym co kupic najpierw, jestem w 19 tc, plec znam ale wlasnie nie w 100% wiec rzeczy takich jak wozek jeszcze nie moge kupic. Doradzcie, najpierw rozek, kocyki, kosmetyki czy moze ubranka? :( i nie mowcie ze to zalezy ode mnie bo ja dobrze wiem, ale poprostu nie moge sie za nic konkretnego zabrac.

Gość gość
Ja kupiłam pieluchy najpierw. Teraz myślę o kocykach i ręcznikach. A także o materiale na pościel. Kosmetyki planuje kupić bliżej porodu, żeby daty ważności były długie. Ubranka w międzyczasie. Wózek raczej bliżej 7 miesiąca. Łóżeczko mam dostać w spadku.

Gość gość
To co Ci bedzie potrzebne w szpitalu; pieluchy, ubranka na przebranie,kosmetyki (polecam Babydream, maja bardzo dobry skład). Ubranek tych malutkich nie kupuj dużo,bo to na chwile. Ja rozka nie używałam,ale są dzieci które lubią spać jak są tak mocno otulone. Smoczek kup :)

Możesz powoli kupować ubranka,bo to duży koszt. Jeśli nie jesteś pewna płci to wybieraj takie uniwersalne. Ja własnie byłam wczoraj na pierwszych zakupach w 22 tc i kupiliśmy z mężem butelki, smoczki i termometr taki bezdotykowy. Ubranka mam dostać od szwagierki i ciotki. Później kupię chyba ręczniki, kocyki i coś tam jeszcze. Wózek i łóżeczko kupię w 7/8 m-cu.

Gość gość
Dziekuje

Gość gość
Kurcze jestem mloda ale chyba mysle jak mocher. Mam 24 lata rok temu rodzilam i nie ejstem przesadna w zaden sposob ale kurde w 19 tyg to nawet nie polowa ciazy nawt nie myslalm o zakupach. Gdzies po 30 powoli jak gdzies przy okazji bylam i bylo fajne ubranko to wzielam. A w 35 tug ppjechslismy z mezem na zakupy. Owszem z brUchem jest to w pewien sposob meczace ale dzis w centfum handlowym sa w jesnym miejscu wszystkie rzeczy dla dziecka to nie komuna ze nic ni bylo. W ciagu kilku godz kupilismy wszystko. Ubranka wanienka przewijak rozki butelki kosmetyki w jednym sklepue. W drugim zabawki wozek lozeczko wyposazenie lozeczka. Fakt ze koszt byl duzy naraz ale dla nas to nie problwm. Widze jak mojkolezanki od 15 tyg znosza rzeczy kurcze to chyba za szybko. Mysle ze tak 30 tydz jest ok bo brzuch jeszcze nie ciazy nie wiadomo jak

Gość gość
A ja wiem, że na pewno w jednym sklepie ani centrum handlowym nie uda mi się kupić wszystkiego... Chociażby ubranek. Kosmetyki, które chce kupić dostępne są tylko przez net (Himalaya).

Gość gość
Ale bez ptzesady zeby w 19 tyg ju zakupy robic. Tym bardziej lozeczko czy wozek to nie musi byc pol roku przed porodem w domu. Jesli juz to kilka ubranek. Moja siostra tez byla taka narwana. W 20 tyg ubranka kupowala roz 56 mowilam jej kupuj 62 a te 56 pod koniec dokupisz kilka ale ona madrzejsza urodzila dziecko prawie 5 kg 64cm te ubranka na 62 byly za ciasne niektore. Wozek tez kupila w 23 tyg bo taki ladny itp a mowilam poczekaj zobaczys pod koneic na usg czy dziecko duze czy male (wiadomo ze nie zawsze usg ma racje) ale daje to jakas orientacje. A ona kupila fajny wozek ale z mala gondola i po 2 mies przeszka na spacerowke. A sa wozki z duYmi gondolami.

Gość gość
ja zaczełam od ciuszków i kosmetyków;)

Gość gość
Jak dla mnie wanienka jest zbedna, tylko miejsce zajmuje. Jak mala była noworodkiem to kąpałam ją w umywalce (mam w łazience dość sporą, prostokątną) ,a potem od razu w zwyklej wannie :)

Gość czerwcowamama
nie będę tutaj roztrzasała zasadności kupna teraz czy po porodzie bo to inwidualna sprawa każdej z nas. ja osobiscie kupowałam w ósmym mc ciąży i pózniej dokupywałam. Jezeli robicie zakupy przez neta to wartym uwagi jest sklep Les Petits, lespetits.pl kupowałam dziecku podusie stabilizująca to jest taka jakby kolebka ,dziecko powoli zaraz po porodzie oswaja się z nową pozycją ciała ,a w tej podusi leży sobie podobnie jak w brzuszku,cena była bardzo konkurencyjna bo w stacjonarnym krzyczeli prawie stówę ,a tam płaciłam bodaj 40 plus wysyłka. Dużo zdrowia dla Was mamy i dla Waszych maleństw:)

Gość gość
Wczoraj kupiłam trochę ciuszków i pieluchę flanelową w serduszka, bo śliczna :) A zaczęło się od wejścia do Smyka i ujrzenia malutkich skarpetko-bucików... Kupiłam głównie rozmiar 62 i 2 rzeczy 56 cm, bo -jak piszą poprzedniczki - nie wiadomo jak maleństwo będzie duże. A teraz zaczynają się wyprzedaże i warto kpić jesienne rzeczy taniej, tym bardziej, że zakupy już przed terminem to dla mnie ostateczność... A teraz za to - jaka radość! :D Jestem w 28 tyg. i wiecie co - dziś pojadę po więcej ;)

Gość gość
Jej, 19 tc i juz zakupy? Ręczniki, kocyki, butelki? ?!! Ja mam 25 tc i nawet przez myśl mi nie przeszło aby jeszcze cokolwiek kupować. Teraz sklepy czynne non stop, butelkę czy smoka wszędzie się kupi. Ciuszki też. Wózek to w 8 miesiącu żeby ew mieć wpływ na model i kolor. Nie ma co szaleć. Pod koniec ciąży skoczysz do sklepu, babki ci wszystko podpowiedzą. Ręcznika nie będziesz umiała kupić? Po prostu wyluzuj bo jakaś spanikowana jesteś.

Gość gość
a ja uważam że mozesz zacząć kupowac pieluszki, kocyki, ręczniki, takie ogolne rzeczy. A do dziewczyn które sie buntują przy tak wczesnym kupowaniu to powiem tak, że to przeciez nie chodzi o dostępność sklepów dla dzieci, ale o frajde przygotowywania do macierzynstwa:-) Ja jestem 15 tc a czasami jak ide do CH to zerkam na ubranka dziecięce:-) jak będę w 20 tc to na pewno dokonam pierwszego zakupu (własnie te pieluszki, kocyki, ręczniki). Zrobie to dla własnej przyjemności bo ja z moim mężem trzęsiemy się nad każdą sprawą dotyczącą dziecka:-) po prostu cieszymy się:-) powodzenia w zakupach!!

Gość Elenka32
Ja najpierw ( w 6 m-cu) kupiłam łóżeczko i pościel, żeby było gotowe jakby mały się spieszył :), potem wózek i trochę ubranek. Polecam zaglądać na allegro bo trafia się duzo fajnych rzeczy używanych w naprawdę dobrym stanie za rozsądne pieniądze. Z nowych rzeczy ja zainwestowałam w pościel i dodatki - kupowałam w sklepie Papillon shop, gdzie są mega ładne rzeczy w moim guście - pastelowe i naturalne. Kupiłam tez nianię z video Panasonic - super sprawa, polecam.

Gość gość
Ta co do połowy iąży nie myslała... Koleżanka bedzie rodziła jakoś w grudniu/styczniu o ile dobrze mysle. Ciężko bedzie z wielkim brzuchem w kurtce zimowej latac po sklepach. Ja robiłam zakupy od połowy ciąży jak wiedziałam że będzie córka. Od 32tc musiałam leżec. A jak już pozwolili w 37tc wstac to tak mnie bolał kręgosłup i spojenie łonowe że nic zrobic nie mogłam. Nawet z boku na bok sie przekręcic. A przytyłam tylko 12kg w cąłej ciąży i na finiszu miałam 71,5. Więc norma. Czułam sie fatalnie.Było to sierpien/wrzesien, było goraco puchły mi nogi i miałam puls 100 ciagle w spoczynku.

Gość gość
U mnie było tak - od mniej więcej 5-6 miesiąca zaczęłam powoli gromadzić wyprawkę - najpierw kupiłam trochę ubranek unisex, łóżeczko i rożek. Z rzeczy, które najbardziej mi sie przydały zaraz po urodzeniu synka to na pewno przewijak, wanienka - polecam Bebe Jou z termometrem i dozownikami płynu i szamponu, rożek i śpiworek Papillon, laktator i butelki Philips Avent.

Gość gość
Jej, ja jestem w 33 tc i nadal się zebrać nie mogę do zakupów. Ktoś pisał - wanienka bebejou :) Daj sobie spokój. Kup zwyczajną za 20 zł plus stojak. Zaoszczędzisz co najmniej stówę a i żadne dozowniki nie będą ci potrzebne. Przybedzie ci tylko dodatkowego czyszczenia. Aha i dużą weź od razu, bo mała "szybko się konczy".

Gość gość
Pościel dla niemowlaka, przewijak, może też ochraniacz do łóżeczka? Znajdziesz wszystko na www.fro-tex.pl młoda firma, ale trzyma poziom ;) mają na stronie katalog to zobacz

Gość gość
Ja kupowałam od początku ciąży, zaczynając od rzeczy najtańszych czyli ubranek i wyszukując takie uniseks (i tak najładniejsze moim zdaniem).

Gość gość
Zaczęłam od ubranek jak widziałam promocje to kupowałam, rożek, poduszkę do karmienia ( bardzo dla mnie ważna i mega przydatna- kura babci Dany ) kocyki i pampersy w promocji oczywiście ;) itd. Itp Maluszek ma teraz 3 miesiące nie ma ani pościeli ani kołderki bo śpi z nami :/ a kołyska stoi z boku :( tyle ....