Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Chyba musze zaczac dokarmiac dziecko mm, doradzicie cos?

Polecane posty

Gość gość

Corka ma 7m, dostaje wylacznie piers, oprocz obiadu i kaszki z owocami. Od jakiegos czasu ssie bardzo krotko i zaczyna sie denerwowac, po karmieniu pokarm z piersi jeszcze wyplywa, ale zeby trysnal, musze mocno scisnac. Ostatnio gdy juz nie chciala piersi dalam jej butelke i wypila jeszcze duzo. Ale dzisiaj juz przebrala sie miatka. Ssala 3 minuty i zaczela sie mkcno denerwowa , odwrocila sie z placzem i zaczela ssac kciuk :-(. Dostawilam ja do drugiej piersi i dopiero sie uspokoila. Mam chyba coraz mniej pokarmu i on z wolno leci, tak mysle. Moj plan jest taki, zeby dawac jej obie piersi na jedno karmienie i sprawdzic, czy dopije jeszcze z butli. Co myslicie? chcialam karmic piersia rok, ale nie chce, zeby corka byla nerwowa przy piersii nie dojadala.

Gość gość
moja córa 4 miesiace robi to samo,pediatra poradził zeby dokarmiac mm i daje jej bebilon profutra.

Gość gość
Ktos jeszcse sie wypowie? Nie chce robic tego pochopnie, oczywiscie skonsultuje to z pediatra, ale opinie mam sa dla mnie cenne. Dzisiaj po obu piersiach wypila jeszcze 60ml z butli... Aha, wypilai nie minelo pol godziny a zrobila rzadka kupe, na bank po mleku. Czy to normalne i brzuszek sie przyzwyczai, czy nie powinno tak byc?

Gość gość
Autorko, jak chcesz kp to karm. Sciagaj pokarmieniu mleko swoje i tym dokarmiasz. Laktacje rozkrecisz tak, ze blizniaki wykarmisz. Nie ma czegos takiego, ze pokarm z dnia na dzien znika po 7 m karmienia. A jak chcesz przejsc na mm to przejdz i tyle ale nie z wydumanego powodu braku mleka, tylko dlatego ze chcesz juz dac butle. Bo mleko masz. Polecam konsultacje z doradca laktacyjnym, lekarz moze nie miec w tym temacie zbyt duzej wiedzy.

Gość gość
To nie jest z dnia na dzień, od ok miesiąca jest gorzej, piersi całkiem miękkie, córka krótko ssie. Co mam ściągnąć? Wcześniej sciagalam czasem, żeby dac z butli, to musiałam cały dzień gromadzić w jednej piersi, żeby ściągnąć całą porcję

Gość gość
Tak, ale z czasem piersi sie przyzwyczajaja do laktatora. Sciagaj co kilka h, nawet jak nic nie leci to pobudzasz piersi do laktacji. Pomoc moze tez cieply oklad, prysznic przed lub delikatny masaz. Oczywiscie elektryczna pompka jest duzo skuteczniejsza od recznej. Polecam medele i dobrego doradce laktacyjnego. Ja powtarzam to, co sama uslyszalam od mojej. Karmilam dwoje dzieci, jedno 16 m, teraz syna juz rok.

Gość gość
Po pierwsze- jesli chcesz karmic piersia i dziecko dobrze przybiera absolutnie nie dokarmiaj mm. To najkrotsza droga do spieprze/nia laktacji. Mniejszy popyt=mniejsza podaz. Pediatrzy nie maja zadnej wiedzy na temat laktacji i blednie kaza dokarmiac mlekiem w proszku. To duuuuuuzy blad. Po drugie-przy ustabilizowanej laktacji piersi sa miekkie zarowno przed i jaki po karmieniu. Mleko jest produkowane na biezaco. Dziecko stymuluje piers do produkcji ssac sutek. Dziecko ssie,czujesz mrowienie i wtedy pokarm naplywa. Piers n8igdy nie bedzie oprozniona do konca. Mleko chocby mial9 l3ciec po kropelce - bedzie leciec. Po trzeci3- w tym okrezie mozesz przechodzic tzw kryzys laktacyjny. Trwa od 2 do 7dni. Mleka faktycznie moze byc ciut mniej. Zmienia sklad,zeby lepiej dopasowac sie do aktualnych potrzeb dziecka zgodnych z jego rozwojem. Moja rada? Nie domarmiaj,. Tez mialam podobny problem w trzecim miesiacu. Identyczne objawy. Pilam wiecej. Czesciej dostawialam (dziecko zawsze najadal9 si3 z jednej piersi,zaczelam podawac z obu przy kazdym karmieniu,zeby obie byly stymulowane do produkcji mleka za kazdym razem). Jesli masz mozliwosc robcie sobie drzemki z cyckiem. Karm na lezaco i spijcie razem. Dziecmo wtedy ssie przez sen - piers jest caly czas stymulowana. Nie sluchajcie pediatrow,ktorzy kaza dokarmiac mm. Skonsultujcie sie wtedy z doradca laktacyjnym. Jezeli dzieck9 kest zdrowe i normalnie przybiera na wadze,to dokarmian83 mm nie jest wcale potrzebne. Po prostu sa takie okrssy,ze dziecko ma zwiekszone potrzeby jezeli chodzi o pokarm i piersi musza miec kilka dni,zeby sie dostosowac.

Gość gość
I najwazniejsze - to ile sciagniesz laktatorem nie jest miarodajne. Zanim unormowala mi sie laktacja i w piersiach zbieralo sie mleko,a cora nie zjadla wszystkiego potrafilam sciagnac 100ml z jednej piersi w 5 minut. Teraz ledwo 60ml w obu, Dziecko mimo to si3 e najada. Te male wampirki potrafia wyssac z piersi duuuzo wi3cej niz laktator ;)

Gość gość
U mnie to samo, dziecko ma prawie 12 miesięcy, nie chcę jeszcze przechodzić na mm bo pokarm mam, jak sie zaczyna denerwować to zmieniam pierś, każde karmienie teraz jest z obu piersi, karmię rano i wieczorem, dziecko normalnie przybiera na wadze, mm nie podaję więc nie ma zamiennika. Czasem coś ściągnę ale jakoś tego nie lubię więc jak się obudzi bo głodna to przystawiam jeszcze raz, znów do obu piersi. Karm, nie dokarmiaj bo wtedy już na pewno karmić przestaniesz. Masz pokarm to tego sie trzymaj bo po co kupować mm?

Gość gość
Z ciekawosci otworzylam "Sztuke karmienia piersia" La Leche League i tak wszystko to co napisalas o kp i zmianach jakie zauwazylas jest dokladnie wyjasnione. Jest to tez podane jako NORMALNE dla tego etapu rozwoju. Dziecko moze sie najadac w kilka minut i grymasic. Polecam, rozdzial 9 (karmienie od czwartego do dziewiatego miesiaca).

Gość gość
hej jestem Marta i jestem polozna z gdanska. twoj bobas najwyrazniej juz zna kiedy sie najada i piers nie daje mu tyle satyswakcji co butla :-) kochanie dzieci sa cwane. nawet nie wiesz ile wysilku daje z siebie dziecko ssac piers. jesli pokocha mleko modyfikowane badz twoje z butelki to sie ciesz bo wiekszosc dzieci przechodzac na gerberki odrzuca mleko w 100%

Gość gość
jeszcze raz Marta...karm byle czym ;-)piers...mm...byleby roslo. teraz jest tyle chorob ze i tak cos tam przejdziecie...mam nadzieje ze nie nalezysz do tych matek co mowia "my jestesmy nowoczesni nie szczepimy"

Gość gość
Ta, woda z kaluzy karm bo c***ani "polozna" radzi.

Gość gość
Zawsze doje z butelki, bo z butelki samo leci. Przystawiaj do jednej piersi potem do drugiej i znowu do pierwszej, może ma jakiś skok czy coś. Marta niby położna, takie bzdury gadasz że aż przykro się to czyta.

Gość gość
Dzieki za wszystkie rady. Faktycznie wstrzymam sie jeszcze z tym dokarmianiem, zalezy mina kp. Boje sie jednak, ze dziecko bedzie glodne, ale bedziemy kontrolowac wage. przsz 3 tygodnie corka przybrala okolo 300-350 gra. Czy to dosyc na tym etapie? Do 5m przybierala kilogram na miesiac

Może spróbuj jakichś najbardziej typowych słoiczków dla dzieci? Nie posiadam dzieci, ale mi osobiście najbardziej smakuje Gerber, czasem warto wspomnieć stare czasy :D Moja opinia może mało przekonująca, ale filmik o całym procesie tworzenia powinien Cie przekonać (https://www.youtube.com/watch?v=DYPZI2fi2o8). Fajnie opisane, wytłumaczone. Brzmi naprawdę zdrowo. Przemyśl sprawę i nie faszeruj dziecka byle czym tylko Gerberem, jeśli już się zdecydujesz.