Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamaaneta

który termin porodu jest najbardziej wiarygodny?

Polecane posty

no wlaśnie. . Moja ginekolog obliczyła mi termin porodu na 6 września, z jednego USG termin porodu to 3 września a z drugiego 1 września. Który brać pod uwagę? Pomiędzy 6 a 1 jest przecież tydzień różnicy..

Gość zoe84
Usg zrobione w 12 tc jest najbardziej wiarygodne ale lekarze biorą pod uwagę termin porodu obliczany od ostatniego miesiączki

Aaa, zapomniałam dodać, że kalkulator ciąży w internecie oblicza mi termin (z pierwszego dnia ostatniej miesiączki) na 4 września.. A USG robione pierwsze to termin na 3 września. Czyli ten mam brać pod uwagę?

Gość gość
Jest to termin orientacyjny, muszisz brac pod uwage +- 14 dni...

Ja własnie bym wolała mieć jeden termin i się go trzymać.. Nie chcę za bardzo brać pod uwagę tego, że mogę urodzić 2 tyg po terminie.. U mnie w rodzinie urodziło sie dziecko 2 tyg po terminie.. martwe.. uratowali jee ale jest baardzo chore. Więc jeśli minie góra tydzień 4 dni od terminu a ja nie urodzę to będę ze wszystkich sił starała się o cc..

Dokładnie tak to tylko termin orientacyjny i zależy jak ciąża będzie przebiegała itp. Ja urodziłam 2 tygodnie po terminie przez cc bo nawet 3 krotne podanie oxytocyny nie wywołało porodu.

Gość gość
Ty sie mozesz starac o cc ale decyduje i tak lekarz ktory doskonale wie ile trwa ciaza i co to jest okres okoloporodowy. I uwierz mi ze malo ktory wywola porod jezeli masz + 4 dni.

To pójdę do prywatnej kliniki i zapłace za cc.. trudno.. Ale problem mam ten, że ja wgl nie wiem, na którego mam termin..

Gość gość
A w karcie ciązy nie masz wpisanych terminów porodu z usg i ost. okresu?

w karcie ciąży mam wpisany "przewidywalny termin porodu: 6.09.2015" a przy "termin porodu z USG nie mam wpisane nic

Gość gość
no to się trzymaj tego terminu z karty. usg ma znaczenie tylko przy początkowych usg -do 12tc potem każde dziecko rośnie inaczej.

teraz przeczytałam w internecie, że termin porodu najbardziej wiarygodny to ten, kótry jest wyznaczony podczas USG w piwerszym trymestrze. Ja miałam pierwsze USG robione w 11tc i termin porodu z niego wyznaczony to 3 września a w kalkulator ciąży w internecie wylicza mi termin na 4 września. Czyli to będzie mój termin. 3-4 września. ;) Ten termin w karcie ciąży liczyła mi pielęgniarka, jak zakładała mi kartę.. Na palcach, na szybko i jeszcze gadała z drugą pielęgniarką.. Więc w ten termin najmniej wierzę..

Gość gość
Roznice w Twoich terminach są naprawdę nie duże. Zdarza się, że termin z usg różni się nawet do 2 tygodni. U mnie w pierwszej ciąży usg ciągle pokazywało ciążę młodszą o ponad tydzień. Lekarze jednak trzymają się terminu z om. Miałam poród wywoływany 11 dni po terminie. Teraz mam tylko 4 dni różnicy z usg wychodzi wcześniejszy.

Gość gość
Każdy termin jest orientacyjny. Ja z USG miałam na 12.06 Z OM na 16.06 Urodziłam 25.06 A myślisz że przy cc nie umierają dzieci?

Gość gość
Dziewczyno żaden termin nie jest pewny, bo każda, nawet donoszona ciążą trwainaczej, od 38 do 42 tygodni

Gość gość
Możesz sobie "wyznaczyć " że twój termin to 3/4 września, a to oznacza tylko tyle że poród o czasie będzie u ciebie między 20.08 a 18.09

Gość gość
Z terminami to jest roznie ja mialam termin na27pazdziernika a urodzilam 4pazdziernika i terminy om i usg sie pokrywaly a ciaza ksiazkowo przebiegala

Gość gość
U mnie było tak termin z ostatniej miesiączki 16 czerwiec termin z usg w 12 tc 18 czerwic urodziłam 6 czerwca

Czyli już od 20 sierpnia mam się mieć na baczności? To muszę przygotować sobie torbę do szpitala gdzieś na początku sierpnia.

Gość gość
Sluchaj trzymasz sie terminu jak opetana a jak zaczniesz rodzic 31 sierpnia to zacisniesz nogi i powiesz nie rodze bo to nie ten termin?

Gość mamaaneta
oczywiście, że nie? :/

Gość gość
A nie pomyślałeś, że np. nie każda ciąża jest donoszona, że rodzą się wcześniaki? A ty z uporem maniaka trzymasz się "terminu"

Gość gość
Tylko 5 procent kobiet rodzi w wyznaczonym terminie

Gość gość
mi porud zaczoł sie tydzien przed tym jak mi ginekolorzka termin wyznaczyla. Drógie dziecko tesz tydzien przed trminem