Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mirkoa

Lucuma zamiast cukru?

Polecane posty

Gość Mirkoa

Szukam jakiejś alternatywy dla cukru. Zupełnie nie podchodzi mi stevia, znalazłam sproszkowaną Lucumę, podobno ma niski indeks glikemiczny i sprawdza się bardzo dobrze. Ktoś używa?

Gość gość
Ja pierwszy raz o tym słyszę, nie wiem w ogóle co to, jakaś roślina, owoc?

Gość gość
Lucuma Owoc z Peru. kup

Gość gość
Można używać np. do ciast/ciastek? Jestem fanką słodyczy i szukam właśnie czegoś takiego. A można to w PL kupić w formie owocu?

Gość gość
używam Stevia i jest spoko 0 kcal:)

Gość Mirkoa
No własnie miałam stevię, ale jak dla mnie ma takie lekko gorzkawy, przykry smak. No i wpadła mi w oko ta Lucuma, stąd pytanie :)

Gość Redan
Ja używam tej z Purasany i jestem bardzo zadowolona. Lubię słodki smak, więc dodaję ją do wielu rzeczy. Tutaj więcej informacji: http://purasana.pl/lucuma-sproszkowana Nie wyobrażam sobie życia bez słodyczy, a lucuma mnie ratuje ;)

Gość gość
O, na pewno zdrowsze od słodzików!

Gość gość
Ja w ogóle staram się zrezygnować ze słodzenia czegokolwiek, ale przyznam, że czasem brakuje i mam ochotę zwyczajnie zjeść jakieś ciastko ;)

Gość gość
Chyba tylko idiota by tam przepłacał, skoro w pierwszym z brzegu polskim sklepie netowym jest toto O POŁOWĘ TAŃSZE (146 zł/kg a nie 250 zł kg jak na purasanie!) :o

I co z tego, ze ma niski indeks glikemiczny? Ma rownoczesnie ledwie 60 kcal mniej niz bialy cukier i tylko 40 kcal na 100 g mniej kalorii niz cukier brazowy. Jaka to alternatywa? A preparaty ze stewii smakuja roznie - w zaleznosci od producenta - to glupota kupic raz i myslec, ze kazda tak smakuje.

I co z tego, ze ma niski indeks glikemiczny? Ma rownoczesnie ledwie 60 kcal mniej niz bialy cukier i tylko 40 kcal na 100 g mniej kalorii niz cukier brazowy. Jaka to alternatywa? A preparaty ze stewii smakuja roznie - w zaleznosci od producenta - to glupota kupic raz i myslec, ze kazda tak smakuje.

Gość Tetris
Indeks glikemiczny to zdecydowanie ważniejsza sprawa niż kalorie - Powolne przyswajanie i stopniowy wzrost oraz spadek poziomu cukru we krwi po spożyciu produktów o niskim indeksie glikemicznym, ułatwia kontrolę poziomu cukru we krwi u osób chorych na cukrzycę. Jest to również zalecane dla osób zdrowych, ponieważ powoduje mniejsze wydzielanie insuliny. Wolne przyswajanie pozwala ograniczyć napady głodu. Lucuma to bardzo wartościowy owoc, posiadający wysoki poziom karotenu oraz witamin z grupy B. Stewia ta do kupienia w sklepach to przetworzony proszek lub płyn. Nie ma wiele wspólnego z liśćmi stewii.