Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po co ludzie ze słabymi wynikami matur pchaja się na studia

Polecane posty

Gość gość

?

Gość gość
A co to są słabe wyniki według Ciebie? Wszystko Poniżej 100% pewnie? Jakie ty miales?

Gość gość
Bez podstawowego patologia se dobrze żyje a pradownik i student ma gorzej w życiu od patoli...

Gość gość
Bo nie każdy w wieku nastu lat wie co chce robić i niekoniecznie też chce zaczynać karierę od kasy w biedronce, na która to zawsze zdąży się trafić, ale zktórej później już cieżej sie "wydostać". A studia to jakiś punkt zaczepienia, często ze stypendium, socjalem, z miejscem w akademiku, masz co robić, czego się uczyć, poznajesz nowych ludzi, korzystasz z życia, masz gdzie wyjść, często jesteś wwiększym mieście, wielu w ten sposób otwiera się droga, jeśli umieją z tego skorzystać, może zmienią kierunek, może wyjadą gdzieś, może męża znajdą. Tak, mało ludzi jest teraz jak: od zawsze moim marzeniem było studiowanie architektury!(liceum)->zdaje na architekturę zaraz po maturze->5 lat->jestem architektem! i trzepie kasę. Czasem dłużej trzeba szukać własnej drogi... i to nie jest tak, ze POLACY są głupsi (bo jest taka tendencja) w KAŻDYM kraju tak jest.

Gość gość
Ja bym wprowadziła próg punktowy na państwowe uniwersytety n.p. 50% z podstawy każdego egzaminu.

Gość gość
a idą na studia z różnymi wynikami, również z tymi słabymi z prostego powodu - bo uczelnie chcą studentów, jak najwięcej, niekoniecznie omnbibusów. Kiedyś było kilku studentów na jedno miejsce, teraz jest więcej miejsc niż studentów, nie ma limitów (z małymi wyjątkami). Taki jest "zamysł" bo ludzie smai sobie drogi nie wymyślą, jeśli wszystkie koleżanki idą na studia to wszystkie, tak teraz jest, musieliby wymyślić jakiś nowy trend (szkółki policealne weekendowe możecie sobie w tyłki wsadzić, zresztą tam "uczą się" w większości studenci zwykłych uczelni) a tak jest łatwiej, tyle uczelni, trzeba miejsca zapełnić... pracy dla młodych nie ma, więc do pracy nie pójdą, to zaczepią się na te kilka lat chociaż na studiach, moze coś się trafi... w Polsce nie wiesz co będzie na następny dzień, społeczeństwo "samo" sobie nic nie wymyśli bo większośc ludzi jest przeciętnych i chce żyć przeciętnie i mieć spokój, przeciętnie, nie znaczy na granicy nędzyjak większośc polaków (i nie gadajcie mi tu o smartfonach i internecie, za taką pensję za jakąprzeżywa przeciętna Polska rodzina, Anglik czy Niemiec powiedziałby "nie ad się przeżyć, przecież to nie są pieniądze na życie"...)

Gość gość
Ja bym wprowadziła próg punktowy na państwowe uniwersytety n.p. 50% z podstawy każdego egzaminu. x Wprowadź. Zaraz będziesz miał kolejny problem ogromnej rangi - bezrobotni wykładowcy. Myślisz, że oni dla picu tych studentów przyjmują, albo z litości? nie ma niczego z łaski, to biznes, każdy kolejny student =kasa na niego, więcej studentów=więcej grup=więcej nauczycieli potrzeba, doktorów, magistrów. Zlikwidują - będzie postępujące bezrobocie.

Gość gość
Oczywiście,ze tak w wieku lat 24-25 łatwiej jest podjąć decyzję o wyjeździe z kraju lub do innego miasta niż w wieku 19. To idą ludzie żeby przeczekać z myślą że później ''jakoś to będzie''

Gość gość
gość dziś No i bardzo dobrze wykładowców tak jak an zachodzi powinno się rozliczać za prace naukową publikacje książki i.t.p.

Gość gość
Mnie słabo poszło, więc poszłam do pracy. Teraz zarabiam dobrze.

Gość gość
Co z tego skoro 5 książek, a cztery o tym samym. Lub kolejne wydania tej samej. Zgadzam się,że system jest do zmiany, ale nikt tego nie chce.

Gość gość
Nie zwyczajnie innej alternatywy dla młodych ludzi, chyba, ze ma bogatych starych albo jest nieprzeciętnym cwaniakiem. Jak znajdziecie inną tosię pochwalcie, może będzie rewolucja w Polsce.

Gość gość
gość dziś To nie można mieć poglądów których większość nie popiera ?:) a poza tym wyobraź sobie ze niedługo reformy radykalne będą konieczne bo nadciąga niż demograficzny,a coraz więcej sie mówi o takich zmianach.

Gość gość
nadciąga niż demograficzny,a coraz więcej sie mówi o takich zmianach x on nadciąga i nadciąga, ale coś go nie widać, to tak jak z topnieniem się lodowcówi ociepleniem klimatu, zapewne nie dożyjemy żadnych tego skutków... niż, a na ulicach pełno ludzi, miejsc w przedszkolach i szkołach brak, miejsc pracy brak, ale jest niż... po co nam więcej ludzi? najpierw się może tym zajmijmy, bezrobotnymi, żyjącymi na granicy ubóstwa (np. 2500 na 4 osobową rodzinę) potem mówmy o niżu i rozmnażaniu się, na razie wyginięcie rasy ludzkiej nam nie grozi, nawet tej białej

Gość gość
gość dziś Nie przyjmowanie mało zdolnych osób to oszczędność a nie wydatek.

Gość gość
widać niekoniecznie, gdyby tak było, zrobiliby tak, a tutaj są jeszcze 2, 3 nabory i walczą o studentów kolejnych bo wiedzą, zeto dla nich robota a gdyby nie to musieliby siebie samych zacząc zwalniać

A ja nie rozumiem sensu wyuczenia się na 80-90% skoro lwia część tej wiedzy i tak zaraz się ulatnia po egzaminie. Ja miałem ok. 50% z przedmiotów ale różnica między mną a innymi jest taka że ja mam ten poziom wiedzy stale a inni tylko od święta.

Gość gość
bo polska to kraj w ktorym nikomu nic sie nie chce: - maturzyscie nie chce sie glowkowac kim chce byc i co ze soba zrobic (isc na jakiekolwiek studia to najprostsze wyjscie - politykom nie chce sie zmienic prawa z zakresu szkolnictwa wyzszego, tak aby bzdurne kierunki i pseudouczelnie przestaly istniec a wraz z nimi tabuny "profesorow" i innych "pracownikow naukowych" ktorzy ani nie powalaja wiedza/doswiadczeniem, ani dorobkiem - ministerstwu oswiaty nie chce sie pracowac nad reforma szkolnictwa ktora zapewnilaby postep i polepszenie jakosci ksztalcenia na kazdym jego etapie (skoro mamy niz demograficzny i mase bezrobotnych nauczycieli, to przedszkola i szkoly powinny byc szeroko otwarte dla wszystkich, male klasy/grupy, zajecia specjalne dla osob tego wymagajacych itp). warto tez zauwazyc, ze np. w niemczech absolwentom odpowiednikow naszych zawodowek i technikow (ktore u nas sa praktycznie zlikwidowane) zyje sie bardzo dobrze, taki hydraulik, spawacz czy elektryk albo dietetyczka zarabiaja bardzo dobrze i nie musza sie martwic ze pracy dla nich nie bedzie.

Gość gość
gość dziś dlatego ze system finansowa kadry naukowej jest zły jakby byli rozliczni za dorobek to byłoby inaczej. Państwo na tym traci zyskuje na tym kadra naukowa.

Gość gość
maturzyscie nie chce sie glowkowac kim chce byc i co ze soba zrobic (isc na jakiekolwiek studia to najprostsze wyjscie x I znowu to gadanie, ze Polacy są głupsi od innych narodów, durne gadanie, tak samo jak teraz "zachodnipomorskie zdało maturę najgorzej" to znaczy, ze tam są głupsi ludzie niż w małopolskim? nie, ludzie są wszędzie tacy sami,wwiększosci przeciętni, albo niżej przeciętni, żyją bez większych refleksji, mają podstawowe potrzeby, wartości, to u nas w Polsce sie wymaga aby dzieciakw szkole był super i z biologii i z matmy i z historii i później wiedział co chce robić i miał super ambicje. Pooglądajcie sobie programy o innych karajch o czym tam myślą nastolatkowie, jakie mają ambicje albo jak żyją przeciętni ludzie, najczęściej zaniedbani, grubi, nie ozszcędzają, alepracę mają bo tampraca jest i żyją w porównaniu do ans w luksusach, to raczej Polacy nadrabiają"radząc" sobie w tak trudnych warunkach jakie tu mamy, chociaz pozornie żyejmy w rozwiniętej Europie.

Gość gość
Kiedys na medycyne ns 1 miejsce bylo 10 osob z czego 9 mialo 5;4 a retsza 4...fzis ida 3;2;4;5..sama slabizna...ktos chcial byc psychologiem 3osoby na miejsce...ja bym powtocil i pozwolil tsmtym rocznikom studiowsc to co chcieli a nie mogli bo byl wyz..dzis uczelnie idiocieja przyjmujac takich slabeuszy jski z niego lekarz bedzie? Lepiej byc dobrym lekarzem prawnikiem psychologiem itp pozniej niz byle jskim w tym czasie co tersz. Dotacje bym wprowadzil warto tatme pokolenia do r80. I przed. Mialy idee marzrnia waryosci moze wielu z nich przyczyniloby sie do rozwoju polski bsrdziej patentu nowe innnowacje...co taki tluk z 3 moze wymyslec? Nic

Gość gość
Co za debil. Co mają do tego oceny ? Bo osoba z 3 nic nie wymyśli, a z 5 juz tak ? Hahaha :D Gratuluje myślenia.

Gość gość
Fakt jest taki, że osoby po studiach to jakieś matołki ja nie mam studiów (powiecie idiotka) otóż nie. Jak patrze na te panie po studiach to się zastanawiam jak na tą 3 zdały.

Gość gość
Kiedys na medycyne ns 1 miejsce bylo 10 osob z czego 9 mialo 5;4 a retsza 4...fzis ida 3;2;4;5..sama slabizna...ktos chcial byc psychologiem 3osoby na miejsce...ja bym powtocil i pozwolil tsmtym rocznikom studiowsc to co chcieli a nie mogli bo byl wyz..dzis uczelnie idiocieja przyjmujac takich slabeuszy jski z niego lekarz bedzie? Lepiej byc dobrym lekarzem prawnikiem psychologiem itp pozniej niz byle jskim w tym czasie co tersz. Dotacje bym wprowadzil warto tatme pokolenia do r80. I przed. Mialy idee marzrnia waryosci moze wielu z nich przyczyniloby sie do rozwoju polski bsrdziej patentu nowe innnowacje...co taki tluk z 3 moze wymyslec? Nic

Gość gość
Jakie matolki? Skoro skonczyl to zaden matol. To jak ktos zsczal maraton i nie skonczyl..albo wcale nie startowal. Na uczelniach zostaja najlepsi. To samo w szkole sredniej itp powinni zostawac najlepsi.

Gość gość
Można być nie matołem i wyleciec z powodu np lenistwa, a skończyć przez systematyczne wkuwanie.