Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ŻabAlka

17 zł 77 groszy zasiłku macierzyńskiego dla matek prowadzących firmę

Polecane posty

no właśnie. może są zajęte zapuszczaniem włosów na nogach albo krzyczeniem na facetów :P

a poza tym one walczą o prawo do aborcji, więc nie będą się "wygłupiać" w sprawach macierzyńskich.

A co do tematu, takie nierówne traktowanie sprawia że kobieta jest ograniczona zawodowo, nie podejmie własnej działalności nie mając podstawowego wsparcia w postaci macierzyńskiego. Zabija się kreatywność, pracowitość, ambicje i równe szanse.

i ta paranoja, dajmy frankowiczom, zabierzmy matkom. Jak ktoś traci na giełdzie to nikt mu nie daje rekompensaty bo kryzys i wszyscy stracili niespodziewanie na giełdzie.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam towarzystwo. A Wy jakbyscie ten system ustawily gdyby to od Was zalezalo ?

Gość Zuzanna Amelia ææ
A nie jest ?

Gość Zuzanna Amelia ææ
Rozumiem. A Ty ile zasilku bys dala ?

Nie wiem, nie jestem "za dawaniem". Jestem za wsparciem dla osób uczciwie pracujących by stać ich było na dziecko na przerwę w pracy zawodowej. Uważam też że roczny okres to długo, lepiej dać krótszy okres ale aby państwo wspierało wszystkie kobiety pracujące zasiłkiem macierzyńskim, nie zwalało tych kosztów na pracodawcę (bo potem będą takie skutki że ten dyskryminuje i nei chce zatrudniać kobiet).

Gość Zuzanna Amelia ææ
To prawda. Jesli pracodawca ma byc obciazony to na pewno bedzie unikal zatrudniania kobiet. Ale macierzynski to troche inwestycja w spoleczenstwo bo wtedy dzieci sa pod opieka matki przez pierwszy rok zycia a to sporo znaczy.

dokładnie, dlatego polityka prorodzinna to przede wszystkim wsparcie pracujacych kobiet by nie bały się że to je pogrąży.

Gość gość
No właśnie pracujecie na swój rachunek, zakładacie firmę, działalność i chyba biedne nie jesteście ? Skoro na to was stać?:-) oczywiście parodia jest te 17zl i śmiechu warte:-) ale bezrobotna nie zakłada działalności i zasilek dostawała 77zł wiec tez parodia:-) 1000zł wątpię by to weszlo w życie.

"ale bezrobotna nie zakłada działalności " X jak to nie? są dotacje dla bezrobotnych na rozpoczęcie własnej działalności. praca na własny rachunek nie oznacza od razu wielkich wkładów i wielkich przychodów. możesz np. założyć np. 1-osobową firmę sprzątającą albo zająć się wyrobem rękodzieła lub przetworów.

zuza - nie wyobrażam sobie, żeby kobieta przez ten minimalny okres nie dostawała jakiegoś przyzwoitego świadczenia. przedtem były urlopy macierzyńskie półroczne, więc ci którzy pisali o naciąganiu, powinni te zasiłki podzielić przez 2. rząd sam wydłużył urlopy macierzyńskie, a teraz zabiera pieniądze przeznaczone de facto na rozwój demograficzny.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Moze rzad uznal , ze w Polsce jest przeludnienie ?

własna działalność to często jednoosobowa firma i praca - zlecenia dla innej firmy/firm. To żaden dobrobyt, ot zwykła praca, tylko an innych warunkach.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Kto w takim razie najwiecej traci , a kto najwiecej zyskuje na nowej ustawie ?

Aczkolwiek z własną działalnością i macierzyńskim były przekręty. Laski zakładały fikcyjną firmę i fikcyjne zarobki, a potem państwo musiało płacić kosmiczne kwoty (bo to jest % wynagrodzenia miesięcznego). Stąd ten okres, no bo jak laska któa nie pracowała zajdzie w ciążę i nagle zakłada firmę i zarabia kosmiczną kwotę to przekręt żeby wyłudzić pieniądze od państwa.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Dlatego rozsadne systemy nie daja zasilkow od zarobkow tylko od placonych podatkow

Gość gość
A ja znalazłam coś lepszego - www.PomagamyMamom.pl Zadzwoniła do mnie babka z tej organizacji i okazało się, że należy mi się macierzyński wyższy niż przypuszczałam! Polecam skorzystać, jeśli któraś z Was nie próbowała :)

Gość Zuzanna Amelia ææ
Reklama dzwignia handlu